Κι όμως! Αυτός είναι ο μήνας με τις περισσότερες ζημιές από χαλάζι

Το χαλάζι άφησε το σημάδι του στο αυτοκίνητό σου; Να τι πρέπει να κάνεις

ασπρόμαυρη εικόνα, καπό αυτοκινήτου με βαθουλώματα από χαλάζι



Κάθε χρόνο ξαφνιαζόμαστε λίγο- αν και διαρκώς λιγότερο. Πώς λέει ο Τένεσι Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι»; Ε, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε ξαφνικά ήταν ούτε μόνο πέρσι. Από τον τίτλο του έργου στην πραγματικότητα θα κρατήσουμε μόνο το καλοκαίρι.

Γιατί η αλήθεια είναι πως και πάλι το 2023 ο μήνας με τις περισσότερες ζημιές σε αυτοκίνητα από χαλάζι ήταν καλοκαιρινός. Κι επίσης δεν ήταν μόνο το 2023 που συνέβη αυτό.

Καλοκαίρι και χαλάζι πάνε μαζί

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας από το σύνολο του 2023, οι περισσότερες ζημιές από χαλάζι σε αυτοκίνητα καταγράφηκαν τον Ιούνιο και με διαφορά. Το ίδιο είχαμε εντοπίσει και στα στοιχεία του 2022 – αν και είχαμε επικεντρωθεί στα σπασμένα τζάμια, ενώ φέτος μελετήσαμε τις συνολικές ζημιές σε αυτοκίνητα. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, το 2021 το σερί έσπασε ο Ιούλιος, συνεχίζοντας το μοτίβο της εναλλαγής: το 2020 ξανά Ιούνιος, το 2019 ξανά Ιούλιος.

Και αν δεν πιστεύεις εμάς, μπορείς να γκουγκλάρεις «Χαλάζι το καλοκαίρι». Να τι θα βρεις:

  • Ιούνιος 2023 – Χαλάζι σε Γιάννενα και Λάρισα
  • Ιούνιος 2022 – Χαλάζι σε Χαλκιδική, Λάρισα, Σέρρες
  • Αύγουστος 2021 – Χαλάζι σε Ημαθία, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλία

Αν δούμε τον φετινό Ιούνιο, θα δούμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται: Μέσα στις φλογερές ζέστες των τελευταίων ημερών, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 το χαλάζι έβαψε άσπρα χωριά της Θεσσαλίας και της δυτικής Φθιώτιδας, ειδικά τα χωριά του Τυμφρηστού. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στα Τρίκαλα, στα χωριά του Ασπροπόταμου.

Επιστροφή στο 2023 όμως για να θυμηθούμε πως μας πέρασε ξυστά κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Αυτή τη φορά τον Ιούλιο, δηλαδή πάλι καλοκαιριάτικα, λίγο παραδίπλα μας στην Ιταλία, έσπασε ένα ρεκόρ που αν τύχαινε στο αυτοκίνητο σου αυτό δεν θα έμοιαζε με κυψέλη από τα βαθουλώματα αλλά με κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Γιατί τον περσινό Ιούλιο καταρρίφθηκε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο χαλάζι στην Ευρώπη τον μήνα αυτό. Και δε μιλάμε για χαλάζι τύπου «πέτρα», «χειροβομβίδα» ή «καρύδι» και τέτοια.

Πιο κοντά σε τσιμεντόλιθο το λες.

Χαλάζι στην Ιταλία, κομμάτι πάγου με διάμετρο 19 εκατοστά δίπλα σε μπουκάλι, για σύγκριση

(Πηγή φωτογραφίας: meteo.gr)

Έπεσε πολύ πολύ κοντά μας, στην Ιταλία, στις 24 Ιουλίου του 2023 και είχε διάμετρο 19 εκατοστά, παραλίγο δηλαδή να κατατριφθεί το παγκόσμιο ρεκόρ μεγέθους χαλαζιού που είναι στα 20 εκατοστά διάμετρο και είχε πέσει και πάλι Ιούλιο αλλά το 2010 στο Βίβιαν της Νότιας Ντακότας.

Ώρα για λίγη Φυσική

Είσαι και εσύ από αυτούς που όταν πήγαινες σχολείο αναρωτιόσουν «πού στο καλό θα τη χρειαστώ όλη αυτή τη Φυσική;». Τώρα μπορείς να ηρεμήσεις, γιατί είναι από εκείνες τις στιγμές που αναφωνείς «αααα, να πού». Γιατί θα τη χρειαστείς για να καταλάβεις τι τρέχει με το χαλάζι και γιατί σκάει μύτη πιο συχνά καλοκαιριάτικα !

Ξαφνιάστηκες; Είχες συνδέσει το χαλάζι με το φθινόπωρο ή το χειμώνα; Για ρώτα τους γεωργούς πως παρακολουθούν κάθε καλοκαίρι τον καιρό με κομμένη την ανάσα. Γιατί για σένα και για μένα μπορεί να είναι μία (ή 10 ή 20) λακκουβίτσες στο καπό, αλλά γι’ αυτούς μπορεί να είναι ο κόπος μιας ζωής. Οπότε ούτε να αστειευτούν μπορούν ούτε να φτιάξουν τη ζημιά στο άψε σβήσε, όπως εσύ κι εγώ (θα εξηγήσω σύντομα, διάβασε παρακάτω).

Πώς εξηγείται λοιπόν όλο αυτό το χαλάζι καλοκαιριάτικα; Ρίξε μια ματιά έξω από το παράθυρο και βρες ένα σύννεφο που να σου κάνει κλικ. Ας πούμε ότι είσαι εκεί μέσα και αράζεις. Κάτω το έδαφος βράζει από τη ζέστη και εσύ νιώθεις τυχερός και δροσερός εκεί ψηλά. Κάποια στιγμή έρχεται και άλλη δροσούλα και λες «όπα, τι ευχάριστη έκπληξη είναι αυτή;». Ναι αμέ, είναι ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται κάθε καλοκαίρι από τα βόρεια. Στη αρχή το χαίρεσαι, αλλά γρήγορα νιώθεις μέσα στο σύννεφο έναν πανικό. Όλα ανεβοκατεβαίνουνε και μετά αρχίζουν πιρουέτες. Αυτοί οι στροβιλισμοί και τα πάνω κάτω λόγω μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας εδάφους και αέρα, παρέα με τους υδρατμούς που κολλάνε πάνω στους κόκκους που ήδη υπάρχουν μέσα στο σύννεφο, ε δεν θέλει και πολύ να γίνει το χαλάζι και μάντεψε πού γλυκοκοιτάζει; Στο έδαφος και ό,τι βρίσκεται εκεί. Δηλαδή και στο αυτοκινητάκι σου.

αυτοκίνητο από μπροστά, ζημιές σε παρμπρίζ και καπό από χαλάζι

Έπεσε. Έκανε ζημιές. Τώρα;

Αρχικά να σου πούμε μπράβο που προνόησες κι έβαλες την κάλυψη για Φυσικά φαινόμενα στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου. Γιατί αυτή θα σε σώσει στη ζημιά από χαλάζι – και από πολλά άλλα, αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Και μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση θεωρώντας πως δεν έχουν υπάρξει τραυματισμοί - γιατί ναι, το χαλάζι μπορεί να προκαλέσει και τέτοια.

Πώς φτιάχνεις το αυτοκίνητο τώρα που έγινε σαγρέ; Υπάρχει πάντα ο γνωστός παραδοσιακός τρόπος επισκευής, που γίνεται σε οποιοδήποτε φανοποιείο. Με δυο λέξεις, στοκάρισμα και βάψιμο.

Αλλά τα πράγματα εξελίσσονται κι έτσι τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμη και μία πιο εκσυγχρονισμένη επιλογή: η επισκευή με τη μέθοδο PDR, δηλαδή χωρίς βαφή (PDR είναι τα αρχικά του Paintless Dent Repair).

Ουσιαστικά πρόκειται για επαναφορά της λαμαρίνας στην προηγούμενη κατάσταση – πριν τη σαρώσει το χαλάζι, δηλαδή, όχι καλύπτοντας από πάνω την κάθε λακκούβα και βάφοντάς τη, αλλά πιέζοντας από το εσωτερικό ώστε να ισιώσει η λαμαρίνα και η λακκουβίτσα να εξαφανιστεί.

Τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά γι’ αυτό κι εμείς στην Hellas Direct την προτείνουμε. Αρχικά το κόστος είναι χαμηλότερο από το στοκάρισμα και το βάψιμο αλλά και η ταχύτητα επισκευής είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα αντί να μείνεις χωρίς αυτοκίνητο για μία εβδομάδα ή δέκα μέρες, θα το στερηθείς μόνο 1-2 μέρες.

Η μέθοδος PDR δεν επηρεάζει την αντισκωριακή προστασία του οχήματος και συμβάλλει στη διατήρηση της αξίας του – κάτι στο οποίο δεν βοηθά και τόσο η βαφή του.

Αν θέλεις σου συστήνουμε συνεργαζόμενα με εμάς συνεργεία που εξειδικεύονται στη συγκεκριμένη μέθοδο και μάλιστα αν επιλέξεις κάποιο από αυτά επιβαρύνεσαι με τη μισή απαλλαγή.

Θα πρέπει να προβλέπουμε και το χαλάζι τώρα;

Κοίτα, δεν θα μπούμε στα χωράφια των μετεωρολόγων. Εμείς ως ασφαλιστική λέμε πως αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις από το παρελθόν και ιδανικά να μάθεις χωρίς να πάθεις.

Το καλοκαίρι με όλα τα υπέροχά του - διακοπές, χαλαρά βράδια στο μπαλκόνι, κλειστά σχολεία, ατελείωτα μπάνια, ό,τι αγαπά ο καθένας- μπορεί να φέρει και κάτι όχι τόσο υπέροχο: το χαλάζι. Το κάνει με εκπληκτική συνέπεια εδώ και χρόνια. Οπότε; Βάλε κάλυψη για Φυσικά φαινόμενα στην ασφάλειά σου (και Θραύση κρυστάλλων), να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, βρε παιδί μου!