Οι διακοπές είναι υποτίθεται μία ευχάριστη διαδικασία. Δεν υπάρχει πιο αναζοωγονητικό συναίσθημα από το να σχεδιάζεις την απόδρασή σου και να μετράς τις μέρες και ώρες μέχρι να φτάσει η στιγμή της. Βέβαια επειδή είμαστε ακόμη στο 2020, ούτε το καλοκαίρι πάει όπως θα το θέλαμε. Οπότε ίσως πρέπει αυτή η διαδικασία να πρέπει να γίνει με λίγο παραπάνω μεθοδικότητα. Ή φαντασία.
Τι επιλογές έχεις και ποια είναι τα συν και τα πλην στις μέρες του κορονοϊού;
Ξενοδοχείο; Ε, ναι. Πώς αλλιώς;
1. Ύπνος, ύπνος, ύπνος.
Μεταξύ μας τώρα, όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, μεγαλώνοντας, το νόημα των διακοπών είναι περισσότερο η ξεκούραση παρά οτιδήποτε άλλο. Οπότε ίσως ο ύπνος - ο βαθύς, χωρίς διαλείμματα και εκπλήξεις, αν γινόταν χωρίς παιδιά, έστω και για λίγα λεπτά, ύπνος - έχει την απόλυτη προτεραιότητα. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει πως οτιδήποτε άλλο πέρα από το άνετο στρώμα ενός κρεβατιού, απλώς δε σημαίνει διακοπές για σένα.
2. Τα έχεις όλα έτοιμα!
Γιατί να καταναλώνεις ενέργεια και χρόνο για να βρεις από που ανατέλλει ο ήλιος ή πού είναι πιο επίπεδο το έδαφος για να στήσεις τη σκηνή σου; Για μία φορά μέσα στον χρόνο, κάποιος τα έχει όλα έτοιμα για σένα.
Εσύ ξέρεις ότι κάθε μέρα σε περιμένει ένα κρεβάτι, σίτες, ζεστό νερό, ίσως και πρωινό αν είναι μέσα στην τιμή, και κάνεις την προγραμματάρα σου.
3. Καθαριότητα;
Δε ζητάς πολλά. Ένα καθαρό δωμάτιο, πλυμένα σεντόνια, σφουγγαρισμένο πλακάκι. Φυσικά, το ξέρουμε και το σεβόμαστε, τίποτα δε θα είναι αρκετά καλό για τα δικά σου στάνταρ υγιεινής, αλλά, "'άιντε, διακοπές είμαστε". Είσαι προετοιμασμένος/η να συμβιβαστείς.
Βέβαια, στα χρόνια του κορονοϊού, δε χωράνε πολλοί συμβιβασμοί, θέλεις να είσαι 100% σίγουρος/η ότι το δωμάτιο έχει καθαριστεί και απολυμανθεί σωστά. Ιδανικά, να έχουν περάσει 72 ώρες από τότε που έμενε άλλος μέσα, το οποίο είναι φυσικά αδύνατο να γνωρίζεις με βεβαιότητα... ☹
4. Some personal space, please;
Μπορεί να πέρασες ένα διάστημα κοινωνικής απομόνωσης (μήπως δε σε χάλασε και τόσο;), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να μοιραστείς τον προσωπικό σου χώρο στις διακοπές σου. Θα συναναστραφείς αρκετά με ανθρώπους σε πλοία, παραλίες, ταβέρνες. Φτάνει, ε; Θέλεις κάποιες ώρες στον δικό σου χώρο, σε ένα προσωπικό, ιδιωτικό δωμάτιο.
Ξενοδοχείο; Ευχαριστώ, δε θα πάρω.
1. Κόστος!
Δυστυχώς όλες αυτές οι ανέσεις έχουν την τιμή τους. Και ακόμη πιο δυστυχώς, δεν σημαίνει ότι η τιμή αντιστοιχεί πάντα στις υπηρεσίες που σου παρέχονται ή στις βασικές συνθήκες υγιεινής που πρέπρει να τηρούνται - ανεξάρτητα από τον COVID-19.
Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός, στην εξίσωση «τιμή – εξυπηρέτηση», νιώθεις ότι οι επιλογές σου περιορίζονται. Ανεβαίνουν οι τιμές; Ή οι απαιτήσεις σου; Και τα δύο, μάλλον.
2. Προκαταβολή, και τσιμπημένη.
Σαν να μην έφτανε η τιμούλα, πλέον πολλοί ιδιοκτήτες studios, δωματίων ή ξενοδοχείων, ζητούν ένα αρκετά μεγάλο ποσό ως προκαταβολή. Και δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις και έχεις επενδύσει στις διακοπές σου, αρκετό καιρό πριν φτάσουν!
3. Πόσο καιρό πριν πρέπει να κλείσεις δωμάτιο;
Ακριβώς επειδή οι επιλογές περιορίζονται και τα δωμάτια στερεύουν γρήγορα, για να μπορείς να βρεις διαθέσιμο δωμάτιο, πρέπει να φτιάξεις πλάνο διακοπών 1μιση μήνα πριν. Έλα όμως που 1μιση μήνα πριν δεν ξέρεις αν θα έχεις λεφτά, άδεια, ή και τη δυνατότητα να μετακινηθείς λόγω μίας π.χ. πανδημίας!
4. Same old, same old.
Τώρα εδώ είναι θέμα χαρακτήρα: Μπορεί για σένα ένα δωμάτιο ξενοδοχείου να μη σημαίνει πραγματική απόδραση. Δε βλέπεις τα αστέρια, ούτε είσα δίπλα στη θάλασσα. Βλέπεις 4 τοίχους και ένα ταβάνι, όπως και τις υπόλοιπες 360 ημέρες του χρόνου. Ok. What else is new?
Κάμπινγκ; Ναι! Δεν ξέρω άλλον τρόπο να κάνω διακοπές.
1. Επιστροφή στη φύση!
Είσαι στη φύση, 24/7. Μπορεί να θέλεις λίγο χρόνο να συνηθίσεις στον νέο τρόπο ζωής (μπορεί και όχι) αλλά οι επόμενες μέρες θα σε αποζημιώσουν. Γιατί στο κάμπινγκ κάτι γίνεται με τον χωροχρόνο και οι μέρες γίνονται μεγαλύτερες!
Μόλις εγκατασταθείς και βολευτείς (αυτό για κάποιους είναι στα πλην), απλώς απολαμβάνεις. Τα περισσότερα οργανωμένα camping είναι δίπλα στη θάλασσα. Δε σε απασχολεί τίποτα, ούτε αν θα χάσεις τη δύση γιατί το τελευταίο ΚΤΕΛ είναι στις 17.00, ούτε πώς θα φτάσεις μέχρι την πιο παραδεισένια παραλία. Είσαι στον παράδεισο!
2. Σεβασμός στο περιβάλλον
Και επειδή βρίσκεσαι κυριολεκτικά πιο κοντά στη φύση, αναπτύσσεις τον σεβασμό σου προς εκείνην. Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά γενικό κανόνα, οι κάμπερς που μένουν σε μία παραλία είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς την προστασία της παραλίας σε σχέση με τους περαστικούς παραθεριστές.
3. Και εμπειρίες και γνωριμίες! Όλα φρέσκα.
Το κάμπινγκ είναι μία εντελώς πρωτόγνωρη αίσθηση σε σχέση με την καθημερινότητά σου τον υπόλοιπο χρόνο. Είναι μία βιωματική εμπειρία. Από το να βουτάς στη θάλασσα πριν καν πλύνεις τα δόντια σου, μέχρι να μοιράζεσαι ένα κρασί με μια παρέα αγνώστων γιατί έτυχε να στήσουν σκηνή δίπλα σου (με ποτηράκια για τον καθέναν όμως τώρα, ε;).
4. Ε, είναι πολύ πιο οικονομικό; Hello?
Ό,τι και να λέμε για τη φύση, τα αστέρια και τις όμορφες εμπειρίες, το μεγάλο συν που προσελκύει πολλούς στο οργανωμένο ή μη κάμπινγκ είναι το κόστος! Με πρόχειρους υπολογισμούς, οι διακοπές με σκηνή μπορεί να είναι 3 και 4 φορές πιο οικονομικές σε σχέση με το ξενοδοχείο. Το κόστος διαμονής είναι από μηδαμινό έως €10 με €12 το βράδυ σε κάποια οργανωμένα κάμπινγκ.
Και ξέρεις τι είναι το καλύτερο; Αν πληρώνεις λιγότερα για να κοιμηθείς το βράδυ, μπορείς να πληρώσεις περισσότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ελεύθερο / οργανωμένο κάμπινγκ ενισχύει την οικονομία ενός νησιού. Παράδειγμα: είναι ο λόγος για τον οποίο μία ταβέρνα στα Κουφονήσια θα ανοίξει αντί για τις 10, στις 7 το πρωί για τους πρωινούς τύπους που θα τρέξουν για καφέ ή ντους!
5. Το άφησες για τελευταία στιγμή; Δεν πειράζει.
Μπορεί να πρέπει να πάρεις τηλέφωνο να κρατήσεις το σποτ αν πας σε οργανωμένο κάμπινγκ, αλλά δε χρειάζεται να το κανονίσεις μήνες πριν! Θα βρεις, ακόμη και τελευταία στιγμή. Κι αν αποφασίσεις να φύγεις για ελεύθερο (σε κάποιον προορισμό όπου ακόμη και με τις αυστηρές οδηγίες περί κατασκηνώσεων λόγω COVID-19, οι campers είναι καλοδεχούμενοι – μην απογοητεύεσαι, υπάρχουν!), απλώς κλείνεις εισιτήριο, κι έφυγες!
Πάντα βρίσκεις ένα δέντρο για την αιώρα!
ΚΑΜΠΙΝΓΚ; Όχι, εντάξει, καλά είμαι εδώ που είμαι.
1. Άνεση
Άνεση για σένα μπορεί να προϋποθέτει ένα στρώμα κρεβατιού. Έτοιμο. Χωρίς να πρέπει να στήσεις τίποτα και - βασικό - χωρίς να πρέπει να κουβαλήσεις στην πλάτη σου όλα αυτά που χρειάζεσαι για να στήσεις. Τους θες τους τέσσερις τοίχους σου. Και σίτες! Χωρίς άμμους, φύλλα, ασπόνδυλους/ φτερωτούς/ χνουδωτούς επισκέπτες στο στρωματάκι σου. Και ρεύμα! Δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να ψάχνει για φακό μέσα στην άγρια νύχτα για να πας τουαλέτα. Καλύτερα να σκάσεις.
2. Τουαλέτα!!!!
Για όσους δεν νιώθουν πολύ άνετα με το θέμα της τουαλέτας και του μπάνιου, οι κοινόχρηστες τουαλέτες δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Δεν είναι μόνο ζήτημα καθαριότητας - άλλωστε σε πολλά κάμπινγκ είναι πιο καθαρές και καλοσυντηρημένες από κάποια ξενοδοχεία.
Είναι...πώς να το κάνουμε; Μπορεί να μην είναι η φάση σου να περιμένεις στην ουρά για να κάνεις ντουσάκι. 'Η να πρέπει να περιμένεις να αδειάσει εντελώς το μπάνιο για να έχεις την ησυχία σου (και από άγχος μήπως διαταράξεις την ησυχία των άλλων). Ή να πλένεις τα δόντια σου και να προσπαθείς να αποφύγεις το βλέμμα του άγνωστου που νομίζεις ότι σε κοιτά μέσα από τον καθρέφτη, αλλά απλώς επίσης πλένει τα δόντια του.
3. Πόσο σε παίρνει να είσαι χωρίς κινητό;
Για κάποιους μπορεί να είναι το καλύτερο αναγκαίο κακό που θα μπορούσε να τους τύχει: Δεν έχεις σήμα. Μπαταρία καπούτ. Black out. Το απόλυτο διάλειμμα από τον υπόλοιπο κόσμο! Αλλά αν για οποιονδήποτε λόγο χρειάζεσαι κινητό 24/7, πρέπει να οργανωθείς και σε αυτό και να πηγαινοέρχεσαι σε κοινόχρηστες πρίζες, ώστε να έχεις πάντα μπαταρία.
4. Τα απρόοπτα στις 3 τα ξημερώματα
Δεν υπάρχει τίποτα σαν την ηρεμία που βιώνεις κάτω από τα αστέρια. Αλλά ξέρεις τι άλλο δεν υπάρχει επίσης; Να είσαι κάτω από αυτά τα αστέρια, να έχεις μπει στο 4ο όνειρο, χαμένος/η σε κάποια ατλαντίδα και να ξυπνάς από αγριοφωνάρες. Δύο παρέες από 2 διαφορετικές σκηνές που έχουν θέσει το αιώνιο δίλημα στις 3 τα ξημερώματα: τι πραγματικά σημαίνει ελεύθερο κάμπινγκ; Χαίρομαι τις διακοπές μου χωρίς κανόνες και περιορισμούς και αν θέλω βλαζω και Ρέμο στις 3 τα ξημερώματα ή σέβομαι τους γύρω μου και τηρώ τους άτυπους κανόνες κοινής ησυχίας και ηρεμίας για να περνάμε όλοι καλά κάτω από τα αστέρια; Σκέψεις πάνω σε αυτό;
Κι αν δοκίμαζες τις διακοπές με τροχόσπιτο;
Ξέρουμε τι σκέφτεσαι. «Τροχόσπιτο; Φτιάχνουμε κρίσταλ μεθ και δεν το ξέραμε;».
Ναι οκ, στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένη η νοοτροπία του τροχόσπιτου. Σκέψου ότι πλέον τα ιδιόκτητα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα δεν ξεπερνούν τα 700, σε όλη τη χώρα! Και τα περισσότερα προς ενοικίαση, τα έχουν ήδη κλείσει Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες, από τον Μάρτιο. Ξέρεις, αυτοί οι προνοητικοί τύποι που έχουν στήσει ινδιάνικη σκηνή με καλάμια και μαντήλια στην παραλία τα 10 λεπτά, ενώ εσύ παλεύεις με τα 3 μποφόρ για να στρώσεις την πετσέτα σου.
Ο λόγος, ανάμεσα σε άλλα, είναι ότι λόγω φόρων και δασμών είναι πολύ ακριβή η αγορά τροχόσπιτων. Κι όμως, παρ’ όλα αυτά, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος διακοπών που ιδίως λόγω COVID-19 μοιάζει πολύ πιο δελεαστικός σε σχέση με παλιότερα. Είναι πολύ πιο ασφαλές μέσο και σου επιτρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο.
Πάμε να δούμε τα συν και τα πλην, σύμφωνα με τους λάτρεις του είδους!
Τροχόσπιτο; Ναι! Πώς δεν το είχα σκεφτεί;
1. Roadtrip, με νέα θέα κάθε μέρα!
Αυτή την αίσθηση που ζηλεύεις στις ταινίες με roadtrips; Αυτό θα ζήσεις. Απόλυτη ελευθερία. Πας όπου θέλεις ό,τι ώρα θέλεις, όποια εποχή θέλεις, χωρίς καμία δέσμευση (από εξωτερικούς παράγοντες τουλάχιστον...).
Το τροχοσπιτάκι σου είναι σχεδόν 100% αυτόνομο! Μπορείς να είσαι στον δρόμο, on the go, για 2 με 3 μέρες – τόσο σου επιτρέπουν τα συστήματα ηλεκτρισμού και η δεξαμενή νερού, με λογική χρήση πάντα! Όλα αυτά σημαίνουν για σένα ένα πράγμα: μπορείς να ξυπνήσεις όπου θέλεις, με όποια θέα θέλεις!
2. Ασφάλεια στα χρόνια της κοινωνικής απομόνωσης
Έχεις το δικό σου σπίτι και το δικό σου μέσο, με τους δικούς σου κανόνες καθαριότητας! Αυτό σημαίνει ότι ελαχιστοποιείς ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Ή με επιφάνειες με τις οποίες έχουν έρθει σε επαφή άλλοι άνθρωποι. Και δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα πια ☹
3. Χωράνε τα πάντα!
Ακόμη κι αν δεν σου λέει τίποτα το τροχόσπιτο, τσέκαρε τα βιντεάκια που σου δείχνουν πώς μεταμορφώνεται ένα βανάκι σε σπιτάκι! Είναι εντυπωσιακό. Ρίχνεις τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού και... τσουπ, εμφανίζεται ένα διπλό κρεβάτι. Μετακινείς με 2 κινήσεις τις καρέκλες των επιβατών, εμφανίζεται από το πουθενά άλλο ένα κρεβάτι.
Η κατανομή χώρου είναι πανέξυπνη. Αποτέλεσμα; Εκτός από τα απαραίτητα – κουζίνα, μπάνιο, ψυγειάκι κλπ – έχεις χώρο και για τα υπόλοιπα! Θες κιθάρα; Θες εξοπλισμό για ψάρεμα; Ποδήλατο; Σανίδα; ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ; Δε θα ρωτήσεις κανέναν. Όλοι έρχονται μαζί σε αυτό το ταξίδι!
4. Μπορεί να είναι οικονομικό, αν είστε πολλά άτομα!
Για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα που φιλοξενούν μέχρι και 6 άτομα, οι τιμές ενοικίασης ξεκινάνε από €120 έως €170 την ημέρα, ανάλογα με την περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι για μία οικογένεια ή παρέα, ο προϋπολογισμός βγαίνει αρκετά οικονομικός! Ειδικά αν πρόκειται να δείτε πολλά μέρη και – αυτό το σχόλιο αφορά περιόδους χωρίς κορονοϊούς – ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψετε εκτός συνόρων και να γλιτώσετε αεροπορικά εισιτήρια 😉
Τροχόσπιτο; Τρελαθήκατε;
1. Σε αναζήτηση προσωπικού χώρου
Κοίτα, ναι οκ έχεις ΤΟ πλεονέκτημα: και μέσο να μετακινείσαι παντού και «σπίτι» να κοιμάσαι προστατευμένα, σε κρεβάτι! Αλλά όπως μπορείς να φανταστείς, άνετα δε θα είσαι. Τουλάχιστον όχι 24/7.
Και θα πιαστείς και θα γκρινιάξεις την 3η και 4η φορά που θα πρέπει να πετάξεις τα χημικά της τουαλέτας και θα δυσφορήσεις αν δεν μπορείς να βρεις σε όλη αυτή τη διαρρύθμιση χώρου, σε ποιο τσαντάκι, σε ποιο κουτάκι, σε ποιο μεγαλύτερο κουτάκι έχεις χώσει το αποσμητικό σου. Αλλά βέβαια, για κάποιους κι αυτό είναι μέρος της μαγείας του τροχόσπιτου!
2. Διακοπές με ΠΟΛΛΗ προετοιμασία!
Πόσες μέρες θα φύγεις; Άλλες τόσες θα προετοιμάζεσαι! Δες το σαν να εξοπλίζεις ένα νέο σπίτι για όσο διάστημα θα είσαι διακοπές. Από ανοιχτήρι, κουζινικά και πλαστικές λεκάνες, μέχρι χημικά υγρά τουαλέτας και λάστιχο για παροχή νερού – όλα έχουν τη σημασία τους.
Και πέρα από αυτό, πρέπει να προετοιμαστείς και λίγο ψυχολογικά. Να αναδείξεις τον πολύ τακτικό και οργανωμένο εαυτό σου για να μπορέσετε να συνυπάρξετε όλοι στο σπιτάκι που μοιράζεστε. Που μας φέρνει στο επόμενο αγκαθάκι...
3. Ένας δρόμος, ένα δωμάτιο, πολλά άτομα...
Βλέπεις πού το πάμε ε; Δε γίνεται, θα υπάρξουν εντάσεις. Ένας κακός υπολογισμός, μία λάθος στροφή, μία ατσούμπαλη κίνηση, αρκούν για να λυγήσει κάποιος και να ξεσπάσει. Συμβαίνει σε όλα τα είδη και τις μορφές διακοπών. Αλλά εδώ δεν έχεις πού να κρυφτείς. Είναι λίιιιγο πιο εύκολο να εκνευριστείς μόνο και μόνο επειδή δε συμφωνείτε στη μουσική ή στο φαγητό.
4. Προϋπολογισμός
Μπορεί να βγαίνει αρκετά οικονομικό αν υπολογίσεις ότι με €120 την ημέρα πληρώνεις τη διαμονή και μετακίνηση 6 ατόμων. Αλλά υπάρχουν κι άλλα έξοδα που πρέπει να συνυπολογίσεις: καύσιμα; Διόδια; Κόστος κατασκήνωσης αν χρειαστεί να κατεβάσεις τέντες και να βγάλεις καρεκλίτσες; Και πάντα πρέπει να έχεις ένα ποσό στην άκρη για οποιοδήποτε απρόοπτο!
Πώς να ταξιδέψεις χωρίς να ταξιδέψεις
Οκ, αυτές είναι μόνο 3 επιλογές για διακοπές. Από εκεί και πέρα, καθένας δουλεύει με ό,τι έχει και με όση φαντασία έχει. Αυτό το καλοκαίρι, που ο COVID-19 και οι συνέπειές του μας έχουν ταράξει το είναι ανάμεσα σε πολλά άλλα, έχεις και την επιλογή "πώς να ταξιδέψω χωρίς να ταξιδέψω".
Δεν είναι εύκολο, θέλει λίγο συγκέντρωση. Αλλά ξέρεις τι; Είναι τσάμπα, είσαι άνετα, στο σπίτι σου, σε ασφαλές και αποστειρωμένο περιβάλλον αν θέλεις και με τα άτομα που αγαπάς, ελπίζουμε! Και τα σχέδια για ταξιδάρες που ονειρεύεστε, μπορούν να περιμένουν για του χρόνου.
Καλές διακοπές, όπου κι αν τις περάσετε!