Πόσες φορές έχεις αισθανθεί ότι έχεις μπουκώσει και ότι χρειάζεσαι επειγόντως νέα ερεθίσματα; Καλά, τα ταξίδια τα έχεις ξεγράψει. Ό,τι έκανες έκανες, τουλάχιστον θα έχεις να το διηγείσαι στα εγγόνια σου. Το σπίτι σου, δεν το συζητάμε, έχει γίνει πια κάτι ουδέτερο στη ζωή σου, ένα background.
Ακόμη και το παράθυρό σου το σιχάθηκες, όσα χρώματα κι αν αλλάζει ο ουρανός μέσα σε ένα 24ωρο. Οκ, η Αθήνα σε sepia ατμόσφαιρα. Οκ, ο φωτισμός το βράδυ. Οκ, τα στολίδια στην απέναντι πολυκατοικία. Κάτι άλλο; Κάποια άλλη εικόνα; Κάποιο άλλο παράθυρο μήπως;
Αχά! Πολλά παράθυρα!
Το Window Swap είναι μία ακόμα εφαρμογή που γεννήθηκε από ανθρώπους σαν κι εμάς, που εγκλωβίστηκαν σπίτια τους λόγω της πανδημίας του COVID-19, και έπρεπε να βρουν μία διέξοδο (στην τεχνολογία) για να μη χάσουν τα λογικά τους. Έφτιαξαν την τέλεια εφαρμογή για να μπορείς να ταξιδεύεις, χωρίς να μετακινείσαι ;)
Μπαίνεις στο window-swap.com, και κάνεις κλικ για να δεις εικόνες ή βίντεο που έχουν ανεβάσει άλλοι έγκλειστοι, σαν κι εσένα, από όλον τον κόσμο! Αυτό που βλέπεις δεν είναι live, είναι πλάνα που έχουν ανεβάσει users, από τότε που φτιάχτηκε η σελίδα, την περασμένη άνοιξη, μέχρι και σήμερα.
Δεν χρειάζεται να κάνεις εγγραφή, ούτε να δώσεις στοιχεία, emails, cookies. Μπαίνεις απλώς και χαζεύεις τη θέα από διαφορετικά παράθυρα. Κι αν θες να ακούσεις πουλάκια, αυτοκινητάκια, βελάσματα κ.λπ., μπορείς να βάλεις και ήχο.
Ένα πρότζεκτ καραντίνας
Το Window Swap είναι δημιούργημα των Sonali Ranjit και Vaishnav Balasubramaniam, ένα ζευγάρι που ζει στη Σιγκαπούρη και τους πέτυχε εκεί η καραντίνα. Κλείστηκαν σπίτι, και όταν βαρέθηκαν τη θέα από το δικό τους παράθυρο, σκέφτηκαν να δουν και τίποτα άλλο. Και άρχισαν να χτίζουν ένα site για να ταξιδεύουν (και να ταξιδεύουμε) μέσα από παράθυρα, σε άλλους κόσμους.
Είναι και ένα είδος ψυχοθεραπείας στις ταξιδιάρες ψυχές που δεν έχουν συνηθίσει πώς είναι η ζωή χωρίς να προγραμματίζουν το επόμενο μακρινό ταξίδι με τη μοτοσυκλέτα τους, το τροχόσπιτό τους ή τα ποδαράκια τους.
Όπως το Drive & Listen, μία εφαρμογή μέσα από την οποία ταξιδεύεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου ακούγοντας τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, έτσι και το Window Swap έρχεται να γεμίσει αυτό το κενό, δίνοντάς σου ένα sneak peak στο παράθυρο ενός εντελώς αγνώστου, σε μία εντελώς άγνωστη για σένα χώρα.
Σαν να τρως ένα δροσιστικό (και μίζερο ίσως) φρουτάκι για να σου κόψει την όρεξη και να κάνεις λίγη υπομονή μέχρι να έρθει το πραγματικό πανηγύρι.
Έχει πλάνα από μέρη που ίσως έχεις ονειρευτεί να επισκεφθείς, όπως την Αυστραλία, τη Χιλή, την Ιαπωνία. Και άκυρες περιοχές, από άλλους κόσμους, όπως αυτό εδώ το πλάνο από το Albany στις ΗΠΑ. Ένα λιβάδι, με τη λιμνούλα του, τα λαμπραντοράκια του και τα όλα του, από μία βεράντα που, λογικά, δεν θα δεις ποτέ στη ζωή σου, αλλά τώρα που το βλέπεις, θα ήθελες!
Ακριβώς στην ίδια λογική, την ίδια περίοδο, δημιουργήθηκε μία σελίδα στο Facebook, το View from my window, για να μοιράζονται όλοι τη θέα από τα παράθυρά τους, μέχρι να λήξουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όπου κι αν βρίσκονται. Μέχρι σήμερα ανεβαίνουν, κάθε μέρα, δεκάδες posts -κι εδώ παίζουν και περιγραφές, reactions, σχόλια κ.λπ.- από παντού!
Πώς ανεβάζεις το δικό σου βίντεο στο Window Swap:
1. Βγάζεις ένα 10λεπτο, οριζόντιο βίντεο με τη θέα του παραθύρου σου. Στο κάδρο πρέπει να φαίνεται και το πλαίσιο του παραθύρου.
2. Προσπαθείς να είναι όσο πιο σταθερό γίνεται. Αν μπορείς, ακούμπησε το κινητό ή την κάμερα σε ένα σταθερό σημείο.
3. Ονομάζεις το βίντεο με το όνομά σου και την τοποθεσία σου.
4. Συμπληρώνεις τη χώρα σου και το email σου και ανεβάσεις το βίντεο στο link στο site τους. Αυτό ήταν! Ενημερώνεσαι με email όταν ανέβει το δικό σου παράθυρο.
Να, ευκαιρία να φλεξάρεις κι εσύ και να προβάλεις την ντιζανιά στην αυλή σου, το κακτάκι στο μπαλκόνι σου ή τη μουσούδα / ουρίτσα στο περβάζι σου.
Άσε που είναι παρηγορητικό. Ακριβώς στη φάση που είσαι εσύ, που δεν σε χωράει ο τόπος, που έχεις κουραστεί να βλέπεις τους ίδιους τοίχους και την ίδια θέα, όποια κι αν είναι αυτή, είναι μία εντελώς άγνωστη ή ένας εντελώς άγνωστος, στη Σκοτία, στην Ινδία, στον Καναδά. Αλλά κατά μία έννοια, ζείτε το ίδιο πράγμα. Κι ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο, με ένα βίντεο. Παραμυθένιο και χαλαρωτικό όπως αυτό εδώ, βγαλμένο από ένα παράθυρο στο Plymouth στις ΗΠΑ.