Gov.gr Wallet: 9 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να έχεις ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα στο κινητό σου

Καταγράφουμε τη διαδικασία βήμα βήμα και λύνουμε όλες τις πιθανές απορίες!

χέρι κρατά κινητό τηλέφωνο, βλέπουμε την οθόνη

Ακολουθούν μερικές αλήθειες, με τις οποίες θα ταυτιστούν οι παλιότεροι και θα σοκαριστούν οι νεότεροι: παιδιά, κάποτε το κινητό ΔΕΝ ήταν σαν προέκταση του χεριού μας. Κάποιοι απέκτησαν για πρώτη φορά μετά τα 20 ή τα 30 – γιατί εκείνη την εποχή βγήκαν τα πρώτα. Κάποτε τα κινητά ήταν πιο μεγάλα από τα σημερινά σταθερά τηλέφωνα – το σκεφτόσουν πού θα τα βάλεις γιατί εννοείται ΔΕΝ χωρούσαν στην τσέπη σου. Κάποιοι προλάβαμε διακοπές με έναν από την παρέα να έχει κινητό, για ώρα ανάγκης (ή και κανέναν). Και φυσικά για μουσική είχαμε κασετόφωνα/Walkman/cd player (και πικάπ 😉), για φωτογραφίες είχαμε φωτογραφική μηχανή. Για ίντερνετ είχαμε μόνο υπολογιστή (κι εκείνους τους μπαμπάτσικους, που έπιαναν όλο το γραφείο).

Δηλαδή, αλήθεια, υπήρξαν εποχές που τα κινητά τηλέφωνα χρησίμευαν μόνο ως αυτό που λέει το όνομά τους, για να τηλεφωνείς. Και κάτι ηρωικά μοντέλα που είχαν πάνω ΕΝΑ παιχνίδι- αλλά τι παιχνίδι- άφησαν εποχή.

Fast forward στο σήμερα, δεν ξέρω άνθρωπο να μην έχει smartphone. Παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας που έκανε τα κινητά όλο και πιο μικρά και όλο και πιο πλούσια σε δυνατότητες, εξελίχθηκε και η ζωή μας. Κι αφού κάνουμε πληρωμές μέσω κινητού, τσεκάρουμε τα mail μας, βλέπουμε το υπόλοιπο του τραπεζικού μας λογαριασμού (κλαψ λυγμ), σκανάρουμε έγγραφα, κάνουμε αγορές και χίλια δυο άλλα, γιατί να μην έχουμε και ψηφιακά έγγραφα ταυτοποίησης στο κινητό μας; Έτσι ήρθε το Gov.gr Wallet.

Gov.gr Wallet: Ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα στο κινητό σου

Αν μας διαβάζεις εδώ τακτικά, έχεις ξαναδει όχι σκέτο Wallet αλλά wallet+, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι της Hellas Direct για να πληρώσεις σε δόσεις τα έξοδα του οχήματός σου (με την ευκαιρία έρχονται κι εδώ νέα πράγματα, θα επανέλθουμε σύντομα).

Το Gov.gr Wallet είναι προφανώς άλλο πράγμα, μια εφαρμογή για να περάσεις στο κινητό σου σε ψηφιακή μορφή το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητά σου.

κινητό τηλέφωνο και δίπλα έγγραφα ταυτότητας και διπλώματος

Wallet: Πού και πώς θα κατεβάσω την εφαρμογή

Έχε πρόχειρους τους κωδικούς TaxisNet και το κινητό σου. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε Google Play και App Store. Ήδη από τις πρώτες ώρες έχει «κατέβει» από περισσότερους από 100.000 χρήστες ενώ δεκάδες χιλιάδες ταυτότητες και διπλώματα έχουν «ανέβει».

Αν δεν μπόρεσες εξαρχής να μπεις στην εφαρμογή είναι γιατί άνοιξε σταδιακά με κριτήριο τον λήγοντα του ΑΦΜ. Οπότε πρώτοι είχαν πρόσβαση στις 27/7 όσοι έχουν λήγοντα σε -1, αλλά μέρα τη μέρα η πρόσβαση γίνεται καθολική.

Ωραία, μπήκα στην εφαρμογή. Και τώρα;

Απλό:

  • Κάνεις ταυτοποίησημέσω των κωδικών TaxisNet ή web banking
  • Επιβεβαιώνεις τον αριθμό του κινητού σου με το SMS που θα λάβεις
  • Δημιουργίες και αποθηκεύεις ένα ένα τα ψηφιακά έγγραφα πατώντας πάνω τους και πληκτρολογώντας τον κωδικό που λαμβάνεις και πάλι με SMS
  • Τρία SMS = τρεις κωδικοί = τελείωσες.

Μου ζητάει να ενεργοποιήσω τη λήψη ειδοποιήσεων, γιατί;

Η λειτουργία ειδοποιήσεων (Push Notifications) είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της εφαρμογής, γιατί έτσι θα λαμβάνεις αιτήματα συγκατάθεσης σε περίπτωση ελέγχου ενός ψηφιακού εγγράφου ή σε περίπτωση αιτήματος υπογραφής ενός εγγράφου μέσω του docs.gov.gr.

Αν για κάποιο λόγο δεν λαμβάνεις ειδοποιήσεις, ενώ τις ενεργοποίησες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις – για να λύσεις το θέμα άμεσα- τη λειτουργία Quick Scan (διάβασε παρακάτω). Αν όμως το πρόβλημα παραμένει, σβήσε την εφαρμογή και κάνε νέα εγκατάσταση.

Αν αντίθετα λαμβάνεις ειδοποιήσεις συνέχεια ή έλαβες κάποια ενώ δεν το περίμενες, μπορείς να ανακαλέσεις το ψηφιακό έγγραφο (από τις τρεις τελίτσες πάνω δεξιά, για να συνεννοηθούμε) και να το εκδώσεις ξανά.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος και από ποιους;

Σκέψου τα ψηφιακά έγγραφα σαν τα κανονικά αλλά χωρίς το χαρτί. Όποιος είχε το δικαίωμα να ελέγξει το χάρτινο δίπλωμά σου ή την ταυτότητά σου, μπορεί να ελέγξει και τα ψηφιακά.

Στον έλεγχο θα δείξεις το QR code του κάθε εγγράφου και μετά το σκανάρισμα έχεις δικαίωμα να δώσεις ή όχι τη συγκατάθεσή σου για τον έλεγχο. Εφόσον δώσεις έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6-ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορείς να αναφέρεις ή να δείξεις σε όποιον/α κάνει τον έλεγχο. Εκείνος/η θα τον καταχωρίσει και μόνο τότε θα μπορεί να δει τα στοιχεία σου.

Αν υπάρχει κάτι βιαστικό, επιβίβαση σε πτήση, συνωστισμός πχ σε συναυλία, μπορείς να κάνεις έλεγχο με τη λειτουργία Quick Scan. Με αυτή δίνεις «προέγκριση» μόνο για τον αμέσως επόμενο έλεγχο εντός των επόμενων πέντε λεπτών από τη στιγμή ενεργοποίησης της λειτουργίας. Οπότε ο έλεγχος προχωρεί χωρίς την ενδιάμεση έγκριση.

κινητό τηλέφωνο με την εφαρμογή wallet app στην οθόνη

Τι μπορώ να κάνω με τα ψηφιακά έγγραφα και τι όχι;

Τα ψηφιακά έγγραφα έχουν ισχύ ίδια με τα χάρτινα οπότε σου κάνουν για κάθε νόμιμη χρήση στο εσωτερικό. Όμως, δεν αποτελούν διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα. Που σημαίνει πως μπορείς να ταξιδέψεις με αυτά στο εσωτερικό- αυτό έγινε ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της εφαρμογής!- αλλά όχι στο εξωτερικό (εντός και εκτός Schengen).

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Gov.gr Wallet μπορείς επίσης να υπογράφεις ψηφιακά κάθε έγγραφο στο docs.gov.gr, δηλαδή: Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου (ψηφιακό γνήσιο της υπογραφής σε ελληνικά και αγγλικά) ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό με άλλα φυσικά πρόσωπα.

Τι ΔΕΝ μπορείς; Ακόμα δεν μπορούν τα ψηφιακά έγγραφα να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. Για τις υπηρεσίες αυτές ισχύει μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022.

Άρα να σταματήσω να κουβαλάω χάρτινο δίπλωμα και ταυτότητα;

Αν θέλεις, ναι. Θα σου χρειαστούν μόνο για τις εξαιρέσεις που αναφέραμε παραπάνω.

Κι αν χάσω τα χάρτινα έγγραφα αφού κάνω τα ψηφιακά; Ή αν χάσω το κινητό μου;

Μπορείς να δηλώσεις την απώλεια ταυτότητας μέσω του gov.gr και την υπηρεσία «Δήλωση απώλειας αστυνομικού δελτίου ταυτότητας» ή στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Για το δίπλωμα μπορείς να δηλώσεις απώλεια σε ΑΤ, ΚΕΠ ή τα γραφεία της Διεύθυνσης Μεταφορών. Μόλις γίνει η δήλωση, θα πάψουν να ισχύουν και τα αντίστοιχα ψηφιακά έγγραφα.

Αν χάσεις το κινητό, και πάλι μπορείς να ακυρώσεις τα ψηφιακά έγγραφα μέσω του gov.gr.

Πρόβλημα! Τι κάνω αν δεν μπορώ να εκδώσω ψηφιακή ταυτότητα ή δίπλωμα;

Για την ταυτότητα, αν λαμβάνεις μηνύματα αποτυχίας ή τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν είναι ακριβή, πρέπει να απευθυνθείς στο wallet.gov.gr/support.

Αν δεν έχεις χάρτινη ταυτότητα ή αν έχεις δηλώσει απώλεια, δεν μπορείς να έχεις ούτε και ψηφιακή μέχρι να αποκτήσεις νέα.

Στο δίπλωμα τα πράγματα είναι πιο απλά, αν «κολλάς» το πιθανότερο είναι πως δεν έχει γίνει ενημέρωση της άδειας οδήγησης με το ΑΦΜ σου (ισως έχεις κι εσύ εκείνο το αρχαιολογικής αξίας ροζ χαρτονάκι με χειρόγραφο τον ΑΦΜ πάνω). Οπότε μπες εδώ και κάν’ το. Μόλις ενημερωθεί η άδεια οδήγησης με το ΑΦΜ σου θα προχωρήσουν όλα κανονικά.

Πότε ΔΕΝ μπορώ να εκδώσω ψηφιακή ταυτότητα ή δίπλωμα;

Να ξέρεις γενικά πως αν δεν έχεις στα χέρια σου το χάρτινο δίπλωμα ή τη χάρτινη ταυτότητα, δεν μπορείς να εκδώσεις και τα αντίστοιχα ψηφιακά. Για παράδειγμα, εάν ένα από τα δύο έγγραφα τα έχει προσωρινά κάποιος φορέας, γιατί είσαι φαντάρος ή γιατί παραβίασες τον ΚΟΚ, για παράδειγμα, δεν μπορείς να εκδώσεις το αντίστοιχο ψηφιακό μέχρι να πάρεις πίσω το χάρτινο. Εάν έχεις ήδη ψηφιακό, η ισχύς του θα ανακληθεί μόλις δηλωθεί η «κράτηση» του εγγράφου.

Έχω μια ερώτηση που δεν σκεφτήκατε (αλήθεια τώρα; )

Εντάξει, για ό,τι χρειαστείς επικοινώνησε με το wallet.gov.gr/support.

Τι να μην ξεχάσεις

Και τώρα που έχεις εύκολα στο κινητό σου ταυτότητα και δίπλωμα, μην ξεχάσεις την αντίστοιχη φροντίδα για το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου. Άλλωστε η ασφάλεια στην Hellas Direct ήταν ήδη εύκολη, γρήγορη και online, εδώ και χρόνια 😊