Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, τον περίμενε μέχρι και τις 12 Μαΐου όπου ο Elon Musk ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι πλέον δεν θα υποστηρίζεται η επιλογή αγοράς ενός Tesla με bitcoin. Ο λόγος; Περιβαλλοντικός. Ως γνωστόν, η εξόρυξη bitcoin είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία από πλευράς ενέργειας με αποτέλεσμα να επιβαρύνει πολύ και το περιβάλλον. Έτσι ο κύριος Musk μας αποφάσισε να σταματήσει να δίνει αυτήν τη δυνατότητα στους αγοραστές. Πάμε όμως να δούμε όλη την ιστορία γιατί όπως και να το κάνεις ένας χαμούλης έγινε.
Κάθε φορά που σκάει ανακοίνωση από την Tesla δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Είναι ιπτάμενο εκτός από αυτόνομο; Πλένεται μόνο του; Αλλάζει λάστιχο με ένα κουμπάκι; Κελαηδάει; Αυτή τη φορά, η ανακοίνωση της Tesla ήρθε να φωτίσει τα προσωπάκια όσων έχουν αρχίσει να επενδύουν, δειλά δειλά, στο αβέβαιο μέλλον των κρυπτονομισμάτων: Το παίρνεις και με bitcoin! Έτσι είπε!
Η Tesla θα αποδέχεται πληρωμές σε Bitcoin
Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, στις 8 Φεβρουαρίου, η Tesla είναι έτοιμη να δέχεται πληρωμές για τα αυτοκίνητά της και σε κρυπτονόμισμα, και συγκεκριμένα bitcoin. Μάλιστα, η ίδια η Tesla αγόρασε bitcoin αξίας $1,5 δισ. Τόσο έτοιμη.
Με το που ακούστηκαν τα ευχάριστα, για τους επενδυτές και μετόχους bitcoin, νέα, η τιμή του κρυπτονομίσματος εκτοξεύθηκε κατά 12%, φτάνοντας το ιστορικό ποσό των $43.200, ενώ αργότερα άγγιξε τα $44.899, με συνολική αύξηση 15%.
Είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα αποδέχεται στις πληρωμές της το ψηφιακό νόμισμα. Όπως δήλωσε η Tesla, επίσημα στην αναφορά της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), οι πληρωμές σε bitcoin θα γίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, και σε πρώτη φάση σε περιορισμένη βάση. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
Στόχος της με το άνοιγμα στο cryptocurrency είναι να έχει «περισσότερη ευελιξία για να διαφοροποιηθεί περαιτέρω και να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις της». Και γι' αυτόν τον στόχο, δεν δίστασε να επενδύσει το ποσό των $1,5 δισ., ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών που αγγίζει τα $19,4 δισ. σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020, και άρα ένα αρκετά μεγάλο ρίσκο, ακόμη και για μία Tesla!
Το hype του bitcoin
Δεν έχει κλείσει ο δεύτερος μήνας του 2021, και ήδη το bitcoin έχει δει αύξηση 62%. Ενώ το 2020 έκλεισε με το ψηφιακό νόμισμα να ενισχύεται κατά 300%!
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δελεάζονται και παίρνουν το ρίσκο να επενδύσουν χρήματα σε ένα κρυπτονόμισμα που δεν εντάσσεται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε όλο τον κόσμο έχουν ανοίξει πάνω από $55 εκατ. ψηφιακά πορτοφόλια (wallets), δηλαδή 55 εκατ. λογαριασμοί του app Bitcoin, μέσα από το οποίο αγοράζεις, αποθηκεύεις, ανταλλάζεις bitcoin.
Και απ' ό,τι φαίνεται, στο τελευταίο hype επένδυσης σε bitcoin έπαιξε και τον δικό του ρόλο ο ιδρυτής και CEO της Tesla, Elon Musk.
Ο Musk tweetάρει "bitcoin", ο κόσμος αγοράζει
Πριν ανακοινωθεί οτιδήποτε για τα σχέδια της Tesla, ο Elon Musk είχε αρχίσει να υποστηρίζει το κρυπτονόμισμα, και άρα, εμμέσως, να ενθαρρύνει την αγορά bitcoin, ποστάροντας στο αγαπημένο του μέσο, το Twitter.
Ξεκίνησε βάζοντας την ετικέτα #bitcoin στη σελίδα του προφίλ στο Twitter, στις 29 Ιανουαρίου, και σχολιάζοντας σε ένα tweet: Ήταν αναπόφευκτο.
Ένα hashtag, αυτό χρειαζόταν και η τιμή του bitcoin εκτοξεύθηκε κατά 20% (+ $5.000). Φυσικά μιλάμε για ένα hashtag σε ένα account που έχει 46 εκατ. followers και ανήκει στον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου αυτή τη στιγμή.
Λίγες ημέρες αργότερα ο Musk αφαίρεσε το hashtag, αλλά συνέχισε να τουιτάρει για το bitcoin και για το dogecoin, ένα άλλο κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως φάρσα το 2013 και πλέον είναι το 11ο πολυτιμότερο κρυπτονόμισμα με κεφαλαιοποίηση κοντά στα $10 δισ.. Μέχρι και "νόμισμα του λαού το ονόμασε"!
Κι αυτή η βαρύγδουπη δήλωση, που χρειάζεσαι ολόκληρη οκονομική, κοινωνική ΚΑΙ φιλοσοφική ανάλυση για να μπορείς να την αξιολογήσεις, με ένα απλό tweetάκι έστειλε την τιμή του Dogecoin 50% πάνω.
Το dogecoin, το bitcoin, και κάθε κρυπτονόμισμα, παραμένει ένα ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί παράλληλα με το συντεταγμένο νομισματικό σύστημα χωρίς κανένας έλεγχο ή ρύθμιση. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανεί αν όντως το κρυπτονόμισμα είναι το νόμισμα του μέλλοντος. Βασικά είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακόμη και η τιμή του από μέρα σε μέρα - όσο γρήγορα ανεβαίνει η αξία, τόσο γρήγορα, και ακόμη πιο απότομα, μπορεί να πέσει.
Το μεγάλο άνοιγμα της Paypal στο κρυπτονόμισμα
Παρ' όλα αυτά, πολλές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, διάσημες και άγνωστες, έχουν αρχίσει να ανοίγονται σε αυτόν το νέο τρόπο πληρωμής. Αυτή που όλοι γνωρίζουμε πια, είναι για παράδειγμα η Paypal, η εταιρία ηλεκτρονικών πληρωμών. Έκανε το άνοιγμά της το φθινόπωρο του 2020, ανακοινώνοντας ότι όσοι έχουν λογαριασμό Paypal θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν και για να αγοράζουν, αποθηκεύουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα τα εξής: bitcoin, ethereum, litecoin και bitcoin cash.
Αλλά και στα δικά μας, στην Ελλάδα φαίνεται ότι υπάρχουν πάνω από 100 επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές με κρυπτονόμισμα ενώ έχουν ξεφυτρώσει πάνω από 50 ATM bitcoin, δηλαδή μηχανήματα συναλλαγών κρυπτονομίσματος, σε όλη τη χώρα:
Μία Bentley με πληρωμή σε bitcoin, κανείς;
Η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που ξεκίνησε να πουλάει αυτοκίνητα σε bitcoin ήταν η Tesla –έστω και για λίγο– αλλά δεν ήταν και η πρώτη αντιπροσωπεία! Υπάρχει μία, στο Texas, που έχει ενσωματώσει την πληρωμή σε bitcoin από το 2018!
Ο, εκατομμυριούχος, έμπορος αυτοκινήτων supercars, Tilman Fertitta δήλωσε ότι η επιχείρησή του πήρε τη μεγάλη απόφαση - και το μεγάλο ρίσκο - πριν από 3 χρόνια, όταν η τιμή του ψηφιακού νομίσματος κυμαινόταν μεταξύ $6.000 και $7.000. Και μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει 17 Bentleys και Rolls Royces, με πληρωμή σε bitcoin.
Φυσικά όπως παραδέχτηκε και ο κύριος Fertitta, το ότι μπαίνει στον κόσμο των Bitcoin και η Tesla είναι πολύ πιο σημαντικό. Και δεν έχει κι άδικο. Η Tesla είναι η εταιρία που το πρωί θα σε ενημερώσει ότι ένα αυτόνομο αυτοκίνητό της διένυσε 613 χιλιόμετρα, σε self driving mode, χωρίς χέρια, και το βράδυ ότι το αυτοκίνητο που έστειλε στο Διάστημα προσπέρασε τον Άρη.
Και ο Musk είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί με ένα απλό tweet να εκτοξεύσει κατά 50% την τιμή ενός κρυπτονομίσματος που ξεκίνησε ως φάρσα, με έμπνευση ένα meme με ένα σκυλάκι.