Πάσχα στο χωριό; Εκδρομή κοντά στην πόλη; Road trip με φίλους;
Ίσως είσαι κι εσύ από τους ανθρώπους που είχαν στο μυαλό κάτι τέτοιο, αλλά με το αυτοκίνητο σε ακινησία έψαχνες εναλλακτικές λύσεις. Μέχρι τουλάχιστον να ανακοινωθεί και για φέτος πως ανοίγει η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Από σήμερα μπορείς
Ε η στιγμή αυτή έφτασε. Η δυνατότητα να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας όχι στο σύνολο τους, για το έτος, αλλά μόνο για όσους μήνες θέλεις να κυκλοφορήσεις το αυτοκίνητό σου έως το τέλος του χρόνου υπάρχει από σήμερα, καθώς ανοίγει η η επιλογή στην πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ.
Μάλιστα, για να μην ξαναχρειαστεί να περιμένεις τέτοια ανακοίνωση, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η δυνατότητα αυτή μονιμοποιείται και θα ενεργοποιείται κάθε χρόνο την 1η Απριλίου. Ειδικά για φέτος, όμως, ενεργοποιείται από σήμερα 10 Απριλίου.
(Θυμίζουμε πάντως πως αν του χρόνου, πχ, δεν θες να περιμένεις τον Απρίλιο, αλλά προτιμάς να έχεις το όχημά σου στον δρόμο όλο τον χρόνο, το wallet+ της Hellas Direct είναι πάντα διαθέσιμο για τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις. Just Say'n.)
Γιατί τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Ουσιαστικά το μέτρο αφορά κυρίως όσους οδηγούς είχαν κάνει ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων, θέτοντας το αυτοκίνητό τους σε ψηφιακή ακινησία.
Αν λοιπόν στις προθεσμίες πληρωμής των τελών εσύ είχες επιλέξει να καταθέσεις πινακίδες για να μην τα πληρώσεις, τώρα έχεις την ευκαιρία να τις πάρεις πίσω και να κυκλοφορήσεις το αυτοκίνητό σου για το διάστημα που θες έως το τέλος του 2025, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας αναλογικά μόνο για το διάστημα αυτό.
Για την αίτηση για άρση ακινησίας στην εφαρμογή MyCar να ξέρεις πως θα πρέπει:
-να έχεις πληρώσει τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, για όσο διάστημα θέλεις να κυκλοφορήσεις το αυτoκίνητο ή τη μηχανή σου
-να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου ή ασφάλεια μηχανής, επίσης για όσο διάστημα σκοπεύεις να κυκλοφορήσεις.

Άρση ακινησίας: Κάθε πόσο και για πόσο;
Αν θες να πάρεις πίσω τις πινακίδες σου, αλλά δεν έχεις αποφασίσει για πόσο, να θυμάσαι δύο πράγματα:
-Άρση ακινησίας γίνεται μόνο μία φορά τον χρόνο, οπότε κάνε σωστά τον προγραμματισμό σου.
-Το μικρότερο δυνατό διάστημα της επανακυκλοφορίας του αυτοκινήτου ή της μηχανής σου είναι ένας μήνας. Δηλαδή, και για 15 μέρες αν θες να ξαναπατήσεις άσφαλτο (ή και χώμα, δεν κρίνουμε), έναν μήνα θα τον πληρώσεις. Ακόμα και μία μέρα, που λέει ο λόγος, υπολογίζεται ως μήνας.
Τέλη με τον μήνα και επιστροφή σε ακινησία
Ακόμα μια αλλαγή από φέτος είναι πως, σύμφωνα με την τροπολογία, το αυτοκίνητο ή η μηχανή που είχε βγει στους δρόμους αφού πληρώθηκαν κάποιοι μήνες τελών κυκλοφορίας, μπαίνει και πάλι αυτόματα σε ακινησία από την ΑΑΔΕ μόλις περάσει η «πληρωμένη» περίοδος.
Δηλαδή ας υποθέσουμε πως κάποιος πλήρωσε τέλη κυκλοφορίας για Απρίλιο και Μάιο. Τον Ιούνιο, το σύστημα της ΑΑΔΕ θα ξαναβάλει αυτόματα το όχημα σε ακινησία, χωρίς ο ιδιοκτήτης να κάνει νέα αίτηση για ψηφιακή ακινησία, όπως γινόταν μέχρι πέρσι.

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να πληρώσεις όλα τα τέλη κυκλοφορίας;
Ναι, αν έχεις κάνει άρση ακινησίας πληρώνοντας αναλογικά τέλη και στη διάρκεια αυτή το όχημά σου είτε μεταβιβαστεί είτε διαγραφεί οριστικά λόγω εξαγωγής.
Τέλη με τον μήνα: Κι αν πληρώσεις κι αλλάξεις γνώμη;
Ε δεν είναι και τσίχλες από το περίπτερο. Κάνε τον προγραμματισμό σου διότι τέλη που πληρώθηκαν δεν επιστρέφονται ακόμα κι αν δεν κυκλοφόρησε τελικά, μέσα στον ίδιο χρόνο, το αυτοκίνητο ή η μηχανή για τα οποία πληρώθηκαν. Κρίμα είναι.
Τέλη με τον μήνα και αναγκαστική ακινησία
Εδώ πρέπει να έχεις τον νου σου. Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που ένα όχημα έχει τεθεί σε αναγκαστική ακινησία, λόγω δέσμευσής του από τις Αρχές, για παράδειγμα. Εφόσον αυτή η ακινησία αίρεται, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει τα αναλογικά τέλη μέσα σε 15 ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πρόστιμο διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τι ισχύει για κληρονόμους
Αν υποθετικά περάσει στην κατοχή σου αυτοκίνητο ή μηχανή για το οποίο έγινε άρση ακινησίας για κάποιο διάστημα, οφείλεις να το επαναφέρεις σε ακινησία μόλις το διάστημα αυτό περάσει - ή να πληρώσεις τα τέλη του μείον το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί. Αλλιώς φυσικά υπάρχει πρόστιμο.
Πάντως, ακριβώς για να λυθούν πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν σε μια τέτοια περίπτωση, η τροπολογία προβλέπει πως για το έτος θανάτου και το επόμενο δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 10.000 ευρώ. Ναι, αυτό είναι το ποσό που θα κληθείς να πληρώσεις αν κυκλοφορείς όχημα που είναι κανονικά δηλωμένο σε ακινησία. Κι αν η «αμέλεια» επαναληφθεί, το πρόστιμο τριπλασιάζεται. Οπότε προσοχή.
Τέλη με τον μήνα: Οι δρόμοι είναι και πάλι δικοί σου
Όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή είτε παχαίνουν είτε κοστίζουν, εκεί έχουμε καταλήξει. Οπότε αφού ξεδιαλύναμε το θέμα του κόστους, δες τώρα τα καλά: Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά σου για την πιο μεγάλη και περιπετειώδη διαδρομή ή την πιο τακτική μετακίνηση ρουτίνας. Ό,τι θες εσύ, αλλά πάντα με ασφάλεια.
Καλό δρόμο!