Είναι μερικά πράγματα δεδομένα, τα ξέρεις, τα περιμένεις, τα βλέπεις να επαναλαμβάνονται: Μαζί με την αντίστροφη μέτρηση για τον νέο χρόνο, τη βασιλόπιτα και το φλουρί, έρχεται και η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Συνήθως, η κανονική προθεσμία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου αλλά δεν πρέπει να έχει τηρηθεί ποτέ.
Τα προηγούμενα χρόνια, η παράταση αυτή «έπαιζε» από το 5νθήμερο μέχρι το πρώτο μισό του Ιανουαρίου. Τα τελευταία δύο χρόνια έγινε δίμηνη. Έτσι, και φέτος έχεις χρόνο έως τις 28/2 για να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς να κινδυνεύεις με πρόστιμο.
Πληρωμή έως 28/2 ή πρόστιμο;
Σε καταλαβαίνουμε, όταν μπαίνεις στην εφαρμογή myCar και βλέπεις το ειδοποιητήριο για τα χ λεφτά που πρέπει να δώσεις, ανάλογα με το όχημά σου, κι είναι συχνά μαζεμένα κι άλλα έξοδα μαζί- δόση ΕΝΦΙΑ, ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής, άλλες φορολογικές υποχρεώσεις- σε πιάνει μια απελπισία.
Αλλά, όπως και να ‘χει, τέλη δεν μπορείς να μην πληρώσεις, εφόσον θέλεις να κυκλοφορείς το όχημά σου κανονικά. Αν θέλεις να το κινείς παράνομα να ξέρεις πως το πρόστιμο είναι 100% του ποσού που αναλογεί στα τέλη σου. Δεν ακούγεται και πολύ καλή ιδέα.
Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:
-ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
-ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
-μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ
Ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων για να μην πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας
Ο μόνος τρόπος να μην πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας είναι να μην κυκλοφορείς το όχημά σου. Να κάνεις ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων κι έτσι να απαλλαγείς από την υποχρέωση (εδώ αναλυτικά η διαδικασία).
Να ξέρεις όμως πως αν το «ακινητοποιημένο» όχημα βρεθεί σαν από θαύμα να μην είναι και τόσο ακινητοποιημένο αλλά να κυκλοφορεί, θα βάλεις πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη: Θα πρέπει να πληρώσεις και τέλη κυκλοφορίας, και πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους και πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Κι αν το πάθημα δεν γίνει μάθημα και αυτό επαναληφθεί, τα 10.000 γίνονται 30.000 + το δίπλωμά σου.
Τέλη κυκλοφορίας: Πόσα θα πληρώσεις
Κανένα φοβερό νεό εδώ, τα ποσά είναι ίδια με πέρσι. Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης έως το 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό.
Για οχήματα με ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά το 2010, τα τέλη υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο).
Τα ηλεκτρικά οχήματα όπως και τα οχήματα τα οποία ταξινομήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 και κυρίως όσα εκπέμπουν ρύπους έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο έχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.
Πλήρωσε ασφάλεια και τέλη με δόσεις και ξένοιασε
Τα καλά νέα τώρα. Θέλεις να έχεις καλύτερο έλεγχο των οικονομικών σου. Θέλεις να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου χωρίς να δοκιμάζεται ο προϋπολογισμός σου. Κι αν προκύψει μια ανάγκη για το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου, θέλεις να ξέρεις ότι έχεις διαχειρίσιμη λύση.
Ίσως έχεις ήδη δει τις λύσεις που προτείνουν αρκετές τράπεζες, για πληρωμή των τελών σε δόσεις, για την οποία είναι απαραίτητο να έχεις πιστωτική κάρτα. Στην Hellas Direct έχουμε κάτι άλλο να προτείνουμε, με δόσεις μεν, αλλά χωρίς πιστωτική κάρτα: το wallet+. Για να πληρώσεις μαζί ασφάλεια και τέλη κυκλοφορίας και να μοιράσεις το ποσό σε δόσεις χωρίς να χρειάζεται κάρτα.
Για αρχή μπορείς να πάρεις «πακέτο» την ασφάλεια του αυτοκινήτου ή της μηχανής σου και τα τέλη κυκλοφορίας, όμως το επόμενο διάστημα θα προστεθούν κι άλλες υπηρεσίες: επισκευές, αλλαγή ελαστικών ή σέρβις και ΚΤΕΟ. Κι έτσι θα έχεις μια συνολική λύση για όλες τις ανάγκες που αφορούν το όχημά σου. Μαζεμένα όλα και πλήρως ελεγχόμενα.
Μπες στη σελίδα του wallet+ και πάρε προσφορά για να δεις πώς θα διαμορφωθεί για σένα το κόστος για ασφάλεια και τέλη και οι δόσεις σου.
Τα καλύτερα έρχονται
Απλό; Ναι. Εύκολο; Ναι. Online; Φυσικά, για την Hellas Direct μιλάμε.
Και το καλύτερο είναι πως η ασφάλεια και τα τέλη είναι μόνο η αρχή. Πολύ σύντομα θα μπορείς μέσω του wallet+ να χρηματοδοτήσεις κάθε ανάγκη του αυτοκινήτου ή της μηχανής σου, πάγια ή έκτακτη. Το σέρβις που ανέβαλες, λόγω άλλων υποχρεώσεων. Το να αλλάξεις λάστιχα, που το τραβούσες όσο περισσότερο μπορούσες. Μια ξαφνική βλάβη, που είχε κόστος τριψήφιο ποσό και θα σου άλλαζε όλο τον οικονομικό προγραμματισμό.
Κι έτσι θα είναι το όχημά σου ασφαλές, ασφαλής κι εσύ και όποιος άλλος μπαίνει μέσα. Ωραία σκέψη για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, δεν νομίζεις;