Ας πούμε πως αποφάσισες να θέσεις σε ακινησία το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου. Πως για τον οποιονδήποτε λόγο, οικονομικό κυρίως, παρέδωσες (εικονικά) τις πινακίδες του. Και τώρα, παρά τις τιμές της βενζίνης που όσο να πεις ενθαρρυντικές δεν τις λες, εσύ το ξανασκέφτεσαι. Καλοκαίρι έρχεται, όλο και κάποια βόλτα θα θες να πας, καμιά παραλία, ό,τι λέει η ψυχούλα το καθενός μας, τέλος πάντων. Οπότε, μήπως ήρθε η ώρα για άρση ακινησίας;
Η ρύθμιση αναμενόταν τον Μάιο, ωστόσο φαίνεται να έρχεται νωρίτερα- πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα ακόμα και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μένει να το δούμε.
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι προβλέπει η τροπολογία
Με τροπολογία, λοιπόν, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Απριλίου 2022, το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει θέσει το όχημά του σε ακινησία και θέλει να το κινήσει για κάποιο διάστημα, να μπορεί να το κάνει πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και χωρίς κάποια προσαύξηση.
Δηλαδή, μπορείς να κάνεις άρση ακινησίας για από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο, για παράδειγμα, που έχεις σκοπό να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο για βόλτες και μετακίνηση για βουτιές. Ή να το κινήσεις αυτόν τον μήνα και τον Μάιο, επειδή θα φύγεις το Πάσχα ή/και την Πρωτομαγιά. Σύμφωνα με την τροπολογία, θα πληρώσεις τα τέλη που αναλογούν μόνο στο διάστημα που κινείται το αυτοκίνητο. Πχ έναν μήνα. Ή τρεις. Ή όσοι είναι οι μήνες που έχεις ανάγκη το αυτοκίνητό σου.
Τι χρειάζεται να θυμάσαι
- Η ρύθμιση ισχύει για αυτοκίνητα και μηχανές
- Η δυνατότητα άρσης ακινησίας με αναλογική πληρωμή τελών δίνεται κατ’ εξαίρεση.
- Άρση ακινησίας μπορεί να γίνει μόνο μία φορά μέσα στο έτος
- Αν θέλεις να κινήσεις το όχημά σου για μερικές μέρες, σε κάθε περίπτωση λιγότερο από μήνα, θα πληρώσεις τα τέλη που αναλογούν σε ολόκληρο τον μήνα.
- Για να ισχύσει η άρση ακινησίας θα πρέπει τα τέλη να έχουν πληρωθεί πριν.
Πώς θα γλιτώσεις το πρόστιμο
Αν κάνεις άρση ακινησίας του αυτοκινήτου ή της μηχανής σου για κάποιους μήνες, είναι προφανές πως είσαι υποχρεωμένος να ξαναθέσεις το όχημα σε ακινησία όταν το διάστημα για το οποίο πλήρωσες τελειώσει. Να επαναλάβεις, δηλαδή, τη διαδικασία κατάθεσης πινακίδων, είτε με φυσική παρουσία είτε εικονικά.
Για να μην φας πρόστιμο- που είναι και τσουχτερό- θα πρέπει η ακινησία να γίνει έως και την τελευταία ημέρα του διαστήματος για το οποίο πλήρωσες. Και, όπως διευκρινίζει η τροπολογία, αν εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, τότε θα πρέπει η ακινησία να αρχίσει κατά την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Ελπίζουμε να μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά ηλεκτρονικά, οπότε να τελειώσουν εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα.
Κι αν του αλλάξεις θέση;
Στην ακινησία οχήματος δηλώνεις πού θα το έχεις σταθμευμένο όταν καταθέτεις τις πινακίδες του- όταν, τέλος πάντων, δηλώνεις πως το πάρκαρες και τέλος. Αν λοιπόν αλλάξεις σημείο στάθμευσης όταν το ξαναθέσεις σε ακινησία, θα πρέπει να δηλώσεις εκ νέου ποιο είναι.
Η ώρα της λυπητερής: Τα πρόστιμα
Αν τώρα εσύ θελήσεις να κυκλοφορήσεις και λίγο ακόμα, ή να ξεχάσεις τα περί ακινησίας εντελώς, κινδυνεύεις με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αφού αφαιρεθεί το διπλάσιο από το ποσό που πλήρωσες.
Η περίπτωση της άρσης αναγκαστικής ακινησίας
Αν προκύψει μια τέτοια ανάγκη μέσα στο 2022, κατ’ εξαίρεση πληρώνονται και πάλι αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες του χρόνου που απομένουν.
Εδώ υπάρχει και μία προθεσμία: τα τέλη πρέπει να πληρωθούν μέσα σε 15 ημέρες από την ημερομηνία του γεγονότος που προκαλεί την άρση της αναγκαστικής ακινησίας. Θέλει κι εδώ προσοχή γιατί η εκπρόθεσμη πληρωμή φέρνει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Καλές βόλτες!
Τώρα λοιπόν που θα πάρεις πίσω το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου, μην ξεχνάς εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας να κάνεις και ασφάλεια για το όχημά σου. Μην ξεχνάς επίσης να είσαι κι εσύ ασφαλής στις μετακινήσεις σου. Η προσοχή και η ασφάλεια δεν έχουν ημερομηνίες και προθεσμίες, χρειάζονται συνέχεια και πάντα. Με αυτά κατά νου και τη διάθεση για βόλτα, έφυγες!