Εμείς αλλιώς τα ξέραμε, θα πεις. Περιμένουμε σιδεριές, σκαλωσιές, μπετόν αρμέ. Εργοτάξιο.
Σωστά, αλλά παράλληλα τα πράγματα εξελίσσονται. Και οι ολοένα μεγαλύτερες ανάγκες στέγασης σε όλο τον κόσμο φέρνουν και νεωτερικές ιδέες για την κατασκευή τους. Δηλαδή, ό,τι περίμενες αλλά στο περίπου: Κρατάς το τσιμέντο, αφήνεις τη μπετονιέρα, παίρνεις εκτυπωτή. Αλήθεια.
Σπίτια φτιαγμένα στον εκτυπωτή; Να πώς γίνεται
Έχει λάβει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματοδοτήσεις, έχει κερδίσει συμβόλαιο με τη NASA και έχει συνεργασία με αρχιτέκτονες με επιρροή, όπως ο Δανός Bjarke Ingels. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, πριν το πέρας της 10ετίας θα κατασκευάζει κτίσματα στο φεγγάρι.
Κι όλα αυτά από το 2017, που ιδρύθηκε. Όχι κι άσχημα για την ICON, την εταιρία του Τεξανού Jason Ballard με έδρα το Όστιν.
Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί και ο εκτυπωτής
Η ICON έφτιαξε όνομα φτιάχνοντας σπίτια από πολύ γερό τσιμέντο, το οποίο ονομάζει “Lavacrete” και το οποίο εκτυπώνεται σε στρώσεις για να δημιουργήσει τελικά τοίχους. Η εκτύπωση γίνεται από ένα μεγάλο – προφανώς- μηχάνημα, που η ICON ονομάζει “Vulcan”, το οποίο τροφοδοτείται από ένα σύστημα ανάμειξης υλικών – τύπου μπετονιέρα, σα να λέμε – το “Magma”.
Δουλειές με φούντες
Από το πρώτο της σπίτι, που αποκαλύφθηκε το 2018, η εταιρία δεν σταμάτησε να μεγαλώνει την παραγωγή της. Το 2020 έφτιαξε συγκρότημα έξι κατοικιών και τώρα έχει υπό κατασκευή κοινότητα 100 σπιτιών βόρεια του Όστιν, τη μεγαλύτερη εκτυπωμένη κοινότητα στις ΗΠΑ! Παράλληλα μεγαλώνει και το εμβαδό των εκτυπωμένων κατοικιών, από τα περίπου 33 τετραγωνικά μέτρα, με τα οποία αρχικά ξεκίνησε, έχει φτάσει σε πάνω από 185.
Το κοινό καλό κι ένας διαγωνισμός design
Ένας στόχος που διατρέχει τη δουλειά της ICON είναι η ανέγερση σπιτιών για τους κοινωνικά αδύναμους- όπως οι μακροχρόνια άστεγοι- συχνά σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Η εταιρία έχει σκοπό την κατασκευή οικονομικά προσβάσιμων κατοικιών και στο πλαίσιο αυτό λάνσαρε πριν λίγο καιρό τον διαγωνισμό design με την ονομασία Initiative 99, που «τρέχει» ως τον Μάιο του 2024.
Ο διαγωνισμός δέχεται ιδέες για σπίτια που μπορούν να εκτυπωθούν με κόστος έως 99.000 δολάρια – να πώς εξηγείται και το όνομά του. Κι αυτό γιατί το ζήτημα στέγασης είναι καυτή πατάτα στις ΗΠΑ – και όχι μόνο. Υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία του CNN, πως και πριν την πανδημία, 23 εκατομμύρια πολίτες ζούσαν σε 11 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος πληρώνοντάς πάνω από το μισό εισόδημά τους για το ενοίκιο.
Η ιδέα για τον διαγωνισμό Initiative 99 προέκυψε από μία άσκηση πού κάνει εσωτερικά η ICON δύο φορές τον χρόνο, διερευνώντας τι μπορεί να κατασκευαστεί έναντι 99.000 δολαρίων με τη διαθέσιμη κάθε φορά τεχνολογία. «Φέτος τα αποτελέσματα ήταν φοβερά, όλοι σκεφτήκαμε πως πρέπει να το μοιραστούμε με όλους» εξηγεί ο Ballard.
Με πρώτο βραβείο χρηματοδότηση με 1 εκατ. δολάρια, ο διαγωνισμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει ποτέ αναφορικά με την οικονομικά προσβάσιμη στέγαση, με επιμέρους στάδια το αρχικό concept, το design και τέλος την ανάπτυξή του. Θα αναδειχθούν πάνω από ένας νικητές και η ICON θα αναλάβει να κατασκευάσει τα σχέδιά τους.
«Αυτό που πρέπει όλοι να έχουν στον νου τους με κάθε καινοτομία στην κατασκευή κατοικιών- και τη 3D εκτύπωση – είναι πως τα κτίσματα θα πρέπει να χωρούν στην αγορά ενοικιαζόμενων κατοικιών και να έχουν τέτοια ποιότητα και στιλ ώστε οποιοσδήποτε να θέλει να ζήσει μέσα τους» τόνισε ο CEO της ICON.
Επόμενος σταθμός: το φεγγάρι
Όχι, δεν το λέμε από άποψη φιλοδοξίας. Το λέμε κυριολεκτικά. Τα συστήματα που παρακολουθούν και υποστηρίζουν το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί στα σπίτια, στο πλαίσιο του Initiative 99, αναπτύχθηκε για ένα άλλο πρότζεκτ της εταιρίας, το Project Olympus, που διερευνά τη δυνατότητα κατασκευής- για την ακρίβεια εκτύπωσης- υποδομών στο φεγγάρι.
Με αυτό το πρότζεκτ η ICON κέρδισε συμβόλαιο 57 εκατ. δολαρίων με τη NASA, που θα καταλήξει σε δοκιμές στη Σελήνη.
Αντί για το Lavacrete, η ICON πειραματίζεται εδώ με τον ρηγόλιθο, δηλαδή με τα βραχώδη συντρίμμια και τη σκόνη που καλύπτουν την επιφάνεια του φεγγαριού. Ο ρηγόλιθος μπορεί να λιώσει με laser και να μεταμορφωθεί σε υλικό με αντ0χή και διάρκεια.
Κάποια στάδια της κατασκευής έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες κενού και ακολουθούν δοκιμές σε προσομοίωση της σεληνιακής βαρύτητας, πριν τελικά σταλούν στο φεγγάρι το 2026 ή το 2027.
Εκτύπωση σπιτιών, μια όχι και τόσο παράξενη ιδέα (αλλού)
Μπορεί εδώ που είμαστε κάπως πιο παραδοσιακοί να μας κάνει εντύπωση όλο αυτό με τα εκτυπώσιμα σπίτια κτλ, αλλά στο Ντουμπάι, πχ, υπάρχει ήδη ο στόχος το 25% των νέων κτιρίων έως το 2030 να έχουν φτιαχτεί με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το εμιράτο φιλοξενεί ήδη τη μεγαλύτερη σε όγκο τρισδιάστατη κατασκευή – τα διώροφα γραφεία μιας κυβερνητικής υπηρεσίας, κατασκευασμένα μάλιστα από το 2019.
Το ψηλότερο φτιαγμένο σε εκτυπωτή κτίριο στον κόσμο είναι ένα τριώροφο σπίτι, ύψους 9,9 μέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Σαουδική Αραβία.
Σπίτι μου, σπιτάκι μου
Φτιαγμένο σε εκτυπωτή δεν είναι, αλλά είναι το καταφύγιό σου, το σημείο που επιστρέφεις, το μέρος που χαλαρώνεις και μπορείς να είσαι απλώς ο εαυτός σου. Μπορείς κι εσύ να φροντίσεις το σπίτι σου, όπως κι αν έχει φτιαχτεί: κάνοντας ασφάλεια σπιτιού, πώς αλλιώς🏡.