Μπορεί να έχεις διαβάσει πολλά για αλλαγές και αυξομειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Από την άνοιξη συζητούνται, αλλά πήραν παράταση για του χρόνου. Οπότε θα πληρώσεις ό,τι πλήρωσες και πέρσι - λογικά θα έχεις ήδη λάβεις την ειδοποίηση στο TAXISnet. Και το κράτος για ακόμη μία χρονιά θα συγκεντρώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου περίπου €1,2 δισ.
Πού πάνε αυτά τα χρήματα;
Τυπικά, τα τέλη κυκλοφορίας προορίζονται για έργα στους δρόμους και για τη συντήρηση του οδικού δικτύου. «Χρηματοδοτούνται οι Δήμοι για να κάνουν τοπικά έργα, κι εκείνοι πρέπει να σχεδιάσουν πού θα διαθέσουν τα χρήματα». Αυτό είναι το μόνο που ακούμε από την πλευρά του Υπουργείου.
Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, τα τέλη κυκλοφορίας όντως χρησιμοποιούνται για έργα συντήρησης ή επέκτασης του οδικού δικτύου. Και γι΄αυτό επιβάλλονται στους οδηγούς ανά περιόδους, ανάλογα με τις ανάγκες του οδικού δικτύου.
Στην Ελλάδα έχουν καταλήξει να είναι ένας ετήσιος φόρος.
Πώς υπολογίζονται;
Για τις μηχανές, τα τέλη κυκλοφορίας εξαρτώνται αποκλειστικά από τα κυβικά εκατοστά. Για τα αυτοκίνητα, υπολογίζονται είτε με βάση τα κυβικά εκατοστά είτε με βάση τους ρύπους CO2 που εκπέμπουν.
Υποτίθεται ότι τα κριτήρια σταδιακά διαμορφώνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να επιβαρύνονται περισσότερο αυτοί που οδηγούν περισσότερο και επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για παράδειγμα, στη Γερμανία συνυπολογίζονται τα κυβικά και οι εκπομπές CO2. Στην Ολλανδία και τη Σουηδία, πέρα από τις εκπομπές ρύπων, υπολογίζεται και το βάρος του οχήματος. Στη Φινλανδία παίζουν ρόλο ακόμη και οι ημέρες κυκλοφορίας. Στη Δανία; Μέση κατανάλωση και βάρος. Με εξαιρέσεις στα πιο «καθαρά αυτοκίνητα».
Γιατί όχι τέλη με την ημέρα;
Να κάτι που συζητείται στο εξωτερικό – στη Βρετανία – και θα αργήσει πολύ να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Να πληρώνεις τέλη με ακρίβεια ημέρας.
Δηλαδή, αν αγοράσεις αυτοκίνητο στις 25 Νοεμβρίου, να πληρώσεις τέλη κυκλοφορίας για ακριβώς 36 ημέρες – όχι στρογγυλοποιημένα, για 2 μήνες!
Αλλά για μία ακόμη χρονιά, πρέπει να πληρώσεις μέχρι το τέλος του έτους, με τη μία, όλο το ποσό για το επόμενο έτος, το 2020.
Ασφάλεια με την ημέρα; Εννοείται.
Στην Hellas Direct σκεφτόμαστε πρακτικά. Δεν μπορούμε να σου επιβάλλουμε εμείς πότε θα πληρώσεις. Διαλέγεις τη διάρκεια ανάλογα με το ποσό που θέλεις να διαθέσεις ή ανάλογα με την ημερομηνία που θέλεις να πληρώσεις. Από 30 έως 365 ημέρες. Θέλεις να πληρώσεις αφού πληρωθείς; Θέλεις να πληρώσεις μετά τα Χριστούγεννα για να μη σου πέσουν όλα μαζί; Πριν τα Χριστούγεννα; Τώρα; Μπες εδώ.