Σε πολλές παρέες υπάρχει αυτός ο φίλος που μένει πάντα ψύχραιμος, λογικός και δίνει χρήσιμες συμβουλές όταν τις ζητάμε. Έχουμε και εμείς έναν τέτοιο καλό φίλο, τη στατιστική.
Μέρες και ώρες που είναι πιθανότερο να τρακάρεις
«Για το 2022, ποιες μέρες, ώρες και μήνες έγιναν τα περισσότερα τρακαρίσματα στους ελληνικούς δρόμους;». Δεν κάναμε αυτή την ερώτηση για πρώτη φορά -ξεψαχνίζουμε τα στοιχεία μας τακτικά- αλλά χρόνο με το χρόνο κάποια πράγματα αλλάζουν και κάποια (δυστυχώς) όχι. Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα!
Κάθε αύριο και καλύτερα (εκτός αν είναι Κυριακή)
«Δευτέρα σήμερα ! Πρόσεχε πολύ στο δρόμο, γιατί μετά από Σαββατοκύριακο πολλοί οδηγούν ζαβλακωμένοι !» λέει και ξαναλέει η Ελληνίδα μάνα, αλλά ποιος την ακούει; Τα δεδομένα πάντως της Hellas Direct συμφωνούν μαζί της, καθώς η Δευτέρα έρχεται πρώτη σε δηλωμένα τρακαρίσματα με ποσοστό 17,1% (και είχε την πρωτοκαθεδρία και το 2021).
Η Τρίτη ακολουθεί με 16,8% από πολύ κοντά, ενώ κάθε επόμενη μέρα είναι και ένα τσικ κάτω, μέχρι το Σαββατοκύριακο που κάνει καλούτσικη βουτιά, ειδικά την Κυριακή. Τώρα, τι μας συμβαίνει Κυριακή βράδυ και από Δευτέρα ξαναεκτοξεύουμε τα τρακαρίσματα; Ε μάλλον θα φταίει το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας.
«Εποχιακά μοτίβα» για τα τρακαρίσματα του 2022
Είσαι και εσύ από αυτούς που δηλώνουν αγαπημένη εποχή την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο; Πράγματι αυτές οι δύο εποχές έχουν τα καλά τους, αλλά το 2022 παρουσίασαν φεύγοντας και ένα κακό: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hellas Direct, οι μήνες με τα περισσότερα ατυχήματα (αναλογικά – συμβάντα/συμβόλαια) ήταν ο Μάιος και ο Νοέμβριος, οι τελευταίοι μήνες των δύο πιο αγαπημένων εποχών. Διαφορετική εικόνα το 2021, με «πρωταθλητή» τον Δεκέμβριο.
Τι να γίνει, όλες οι εποχές έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Πάρε για παράδειγμα το καλοκαίρι. Ζέστη, κουνούπια, ιδρώτας, αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας με τα λιγότερα τρακαρίσματα απ’ όλη τη χρονιά. Επίσης χαμηλά είναι και ο Ιανουάριος-Φεβρουάριος του χειμώνα. Το κρύο έχει και τα καλά του αφού…
Τικ τοκ – τικ τοκ
Φαντάσου ένα ρολόι στο χέρι ή στο κινητό (ίσως στο μέλλον) να πετάγεται 12:00 νταν και να σου λέει «Ει, ψιτ, άνθρωπε, το νου στο επόμενο 3ωρο γιατί έξω γίνεται χαμούλης». Κάτι μας είπε τώρα, ίσως σκεφτείς. Δίκιο θα έχεις, αλλά πώς γίνεται όλοι να ξέρουμε και πάλι τα μπαμ-μπουμ εκείνες τις ώρες να χτυπάνε κόκκινο;
Να φταίει η κούραση και η ανυπομονησία για την επιστροφή στο σπίτι μετά τη δουλειά; Κάτι που ίσως αχνοφαίνεται κι από το δεύτερο πιο φορτωμένο με τρακαρίσματα 3ωρο που είναι αυτό 15.00-18.00; Από κοντά πάντως ακολουθεί και το 9.00-12.00 και 18.00-21.00. Προφανώς έχει να κάνει και με το πόσοι είμαστε στους δρόμους αυτές τις ώρες, καθώς το ίδιο διάστημα 9 το πρωί με 6 το απόγευμα, με λίγο διαφοροποιημένα ποσοστά, είχε την πρωτιά σε τρακαρίσματα και το 2021.
Πάντως τρεις με έξι το πρωί κοιμόμαστε (μάλλον) ή είμαστε τόσο λίγοι στους δρόμους που αποφεύγουμε τις μεταξύ μας «συναντήσεις».
Ωραία τα στοιχεία. Και τώρα;
Τα βασικά, παιδιά, προσέχουμε για να έχουμε. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι νουθεσίες, ας κάνουμε λοιπόν όλοι ό,τι καλύτερο μπορούμε εκεί έξω, για να οδηγούμε υπεύθυνα και να μετακινούμαστε με ασφάλεια.
Τώρα, αν προκύψει η άτυχη στιγμή, τι να κάνουμε, συμβαίνουν κι αυτά. Δύο προφυλακτήρες που ήρθαν λίγο πιο κοντά, ένα ξεπαρκάρισμα μια στάλα απρόσεκτο, κάτι από αυτά που γίνονται συνεχώς εκεί έξω. Ευτυχώς είναι μικροζημιές, τίποτα σημαντικό, αλλά αρκετό για να σου χαλάσει τη διάθεση και το πρόγραμμα.
Εκτός αν έχεις ήδη ασφάλεια Hellas Direct, οπότε ξέρεις πως με το Fast Track ξεμπερδεύεις σε χρόνο μηδέν και αποζημιώνεσαι στο πι και φι. Αν όχι, μήπως είναι ώρα να το σκεφτείς; 😉