Πόσο μακριά σου φαίνονται οι διακοπές των Χριστουγέννων, την ώρα που οδηγείς για να πας στη δουλειά σου μέσα στο μποτιλιάρισμα; Πάνε οι άδειοι δρόμοι και η ησυχία. Βαβούρα, κόρνες, νεύρα. Δεν πειράζει. Δυναμώνεις τη μουσική, και υπενθυμίζεις στον εαυτό σου την υπόσχεση που έδωσες - πάλι στον εαυτό σου - για το νέο έτος. Θα είσαι ψύχραιμος/η. Δε θα σου χαλάσει κανένας τη διάθεση. Ό,τι και να συμβαίνει γύρω σου, εσύ ΖΕΝ.
Όλα πηγαίνουν ρολόι, μέχρι την επόμενη στροφή. Λες και σε περίμενε στη γωνία να σου χαλάσει το κάρμα! Πετάχτηκε στο STOP. «ΓΑΜ% @#$@#$ 23@#@#@!». Ωχ. «ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ;». Πάει το ζεν. «ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ;». Αυτό ήταν. Η πρώτη φορά που σου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι για το 2020.
Από που προέρχεται το «road rage»? Ένστικτο επιβίωσης!
Το έχουμε ζήσει όλοι. Κάποιοι από εμάς το ζουν λίγο πιο συχνά. Οι Αμερικάνοι το αποκαλούν road rage. Γιατί αυτό είναι. Ένα συγκεκριμένο είδος ξεσπάσματος που παρατηρείται συγκεκριμένα στους δρόμους από συγκεκριμένους οδηγούς. Συνήθως συνοδεύεται από χειρονομίες - μούντζα, facepalm, μεσαίο δάχτυλο. Σχεδόν πάντα περιλαμβάνει το γουρλωμένο βλέμμα που σε καρφώνει και κοιτά στην ψυχή σου. Και ενίοτε καταλήγει με τραμπουκισμούς, διαπληκτισμούς, ακόμη και με τρακάρισμα.
Μπορεί να σου φαίνεται παράλογο και υπερβολικό εκείνη την ώρα που βλέπεις έναν τύπο να ωρύεται μέσα στο αυτοκίνητό του μόνος του, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένστικτο επιβίωσης. Αρχέγονο. Είναι τα αντανακλαστικά μας στον κίνδυνο - είτε αυτό είναι λύκος που κάνει επίθεση στη φυλή σου είτε αυτό είναι οδηγός που στέλνει μήνυμα την ώρα που μπαίνει στη λωρίδα σου. Τι κάνεις μπροστά στον κίνδυνο; Αντιδράς. Είτε δραπετεύεις είτε τον αντιμετωπίζεις. Ναι, έστω και από την ασφάλεια και ανωνυμία που σου παρέχει το αυτοκίνητό σου.
Πόσο επικίνδυνο είναι; Το ξέσπασμα στους δρόμους συνδέεται με καρδιακά επεισόδια.
Σκέψου πώς νιώθεις εκείνη τη στιγμή. Σα να σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Ε, πάνω κάτω αυτό συμβαίνει. Ανεβαίνει η πίεση του αίματος και οι πολλαπλασιάζονται οι παλμοί της καρδιάς σου. Αυτό δεν είναι και το καλύτερο για την υγεία σου. Μάλιστα, κάποιες έρευνες έχουν συνδέσει τα ξεσπάσματα στους δρόμους με τις πιθανότητες να συμβεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου, όσο αυξάνονται τα εξαγριωμένα ξεσπάσματα στον δρόμο, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να πάθει καρδιακό. Αξίζει όλο αυτό για έναν τραμπουκισμό στον δρόμο;
Αλλά δεν είναι μόνο το μακροπρόθεσμο πρόβλημα για την υγεία σου. Τη στιγμή εκείνη που θολώνεις, όχι μόνο χαλάς το κλίμα για τους υπόλοιπους γύρω σου, αλλά γίνεσαι και επικίνδυνος! Δεν σκέφτεσαι λογικά, αντιδράς παρορμητικά και – ναι κι ας μην το παραδέχεσαι – είσαι αυτός που πιθανότατα θα κάνει το επόμενο λάθος και θα πυροδοτήσει την επόμενη βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Δε θέλει και πολύ. Απ' ότι φαίνεται, είμαστε πολλοί με νεύρα εκεί έξω.
1 στους 2 Έλληνες οδηγούν επικίνδυνα!
Μας καταδίκασαν για ακόμη μία φορά. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 50% των οδηγών στην Ελλάδα είναι επικίνδυνοι. Ακολουθούν οι Ιταλοί, με 44%. Και πιο ακίνδυνοι οι Σουηδοί, με ποσοστό 11%.
Ωραία. Πώς κρατάς την ψυχραιμία σου;
Ξεκινάμε από τα βασικά. Κανείς δεν ηρέμησε με το «ηρέμησε». Εκείνη τη στιγμή που έχεις θολώσει, το πιο πιθανό είναι ότι δε σε συγκρατεί τίποτα. Η δουλειά πρέπει να γίνει από πριν.
Πρέπει να το πάρεις απόφαση. Όσο είναι ο άνθρωπος στο τιμόνι, λάθη απροσεξίας θα συμβαίνουν. Και μάλιστα, τα νούμερα δείχνουν ότι όσο περισσότερα είναι τα αυτοκίνητα στον δρόμο, τόσο περισσότερα είναι και τα λάθη άρα και τα ατυχήματα. Και έχουμε μέλλον ακόμη μέχρι να κυκλοφορούμε με αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.
Επειδή η επιθετική οδηγική συμπεριφορά συνδέεται άμεσα με το συσσωρευμένο στρες, ακριβώς αυτό πρέπει και μπορείς να αντιμετωπίσεις. Το στρες.
Απλά πραγματάκια μπορεί να σώσουν το ζεν σου
Από πού ξεκινάς; Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ηρεμία σου την ώρα της οδήγησης.
1. Ξέχνα τα τραγούδια που είναι επικίνδυνα για την οδήγηση!
Η μουσική επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οδηγείς. Οπότε διάλεξε τα τραγούδια που σε ηρεμούν αντί γι' αυτά που σε τσιτώνουν. Δες την playlist μας αν θες να πάρεις μία ιδέα 😉
2. Σπάσε τη ρουτίνα σου.
Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Αλλά υπάρχουν μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις σε καθημερινή βάση. Δοκίμασε να πας από άλλο δρόμο. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καλό θα κάνει στην ψυχολογία σου.
3. Κράτα τη θετική σου ενέργεια με νύχια και με δόντια.
Αν είσαι εσύ φιλικός και συγκαταβατικός, κολλάς και τους υπόλοιπους! Σε άλλη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 οδηγοί από 15 Ευρωπαϊκές χώρες, το 87% των οδηγών παραδέχτηκε ότι η προσεκτική και φιλική οδηγική συμπεριφορά άλλων οδηγών τους προτρέπει να οδηγήσουν με τον ίδιο τρόπο.
4. Plot twist! Μην το κρατάς μέσα σου: Το βρίσιμο είναι αγχολυτικό!
Ήρθε η ώρα να δικαιωθεί ο φίλος σου με το βρωμόστομα. Γιατί μπορεί να μιλάει σα βόθρος, αλλά, σύμφωνα με ψυχολόγους, αυτό είναι μόνο ένα δείγμα ότι είναι ειλικρινής. Και άρα καλύτερος φίλος! Κι όχι μόνο αυτό. Η ίδια θεωρία υποστηρίζει ότι τα άτομα που βρίζουν περισσότερο, διαχειρίζονται καλύτερα το στρες. Το βρίσιμο είναι ένα είδος αποσυμφόρησης - αρκεί να το κάνεις βέβαια την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο πρόσωπο, όχι σε κάποιον άσχετο και σίγουρα όχι όταν βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι.
5. Βρες την ομάδα που θα είναι 24/7 δίπλα σου.
Κοίτα, ό,τι άσκηση και να κάνεις, λάθη γίνονται. Και δε θέλει και πολύ για να αρχίσουν οι τσαμπουκάδες. Άλλωστε γι' αυτό και κάθε 17 λεπτά ένα τρακάρισμα καταλήγει στα δικαστήρια. Κανένα άγχος. Αναλαμβάνει η ασφαλιστική σου. Γι' αυτό και τη θες δίπλα σου 24/7. Θα αγχωθεί αυτή για σένα ;)