Την τελευταία φορά που θυμόμαστε «κανονικό» Πάσχα ήταν τρία χρόνια πριν, το μακρινό 2019. Από το οποίο μας χωρίζουν μόλις 36 μήνες, κι ας μοιάζει σαν να πέρασαν 36 αιώνες.
Τότε που φεύγαμε ανέμελοι και τσιριμπίμ τσιριμπόμ για Πάσχα στο χωριό, με ουρές στα διόδια και βενζίνη στο 1,6 ευρώ, λες κι έλαμπε ακόμα ο πράσινος ήλιος. Που οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης δεν θύμιζαν τριγλυκερίδια σε επικίνδυνα επίπεδα. Που, αν ξέραμε τι μας περίμενε, θα τρέχαμε κάθε μέρα στα λιβάδια με ξέπλεκες κοτσίδες για να χαρούμε τη στιγμή. Κι ας μην είχαμε ούτε λιβάδια ούτε κοτσίδες.
Και κυρίως: τότε που θα γελούσαμε μέχρι δακρύων αν κάποιος μας έλεγε ότι λίγο μετά θα στέλναμε μήνυμα για να βγάλουμε βόλτα το σκύλο μας. Πως θα ψάχναμε τρελές δικαιολογίες – γιατρό, κτηνίατρο, κομμωτήριο, εξωγήινη εισβολή- για να πάμε μέχρι τον διπλανό δήμο. Πως θα βιώναμε, άλλοτε σαν κωμωδία κι άλλοτε σαν δράμα, την εντελώς τρελή φάση τηλεργασίας με μικρά παιδιά ή τηλεργασίας με ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση (αξέχαστες εικόνες και ήχοι: σύντροφοι να περνάνε με τα εσώρουχα μπροστά στην ανοιχτή κάμερα σε επαγγελματικό meeting και φωνές παιδιών να σε φωνάζουν από την τουαλέτα ενώ μιλάς στον διευθυντή ή τη διευθύντριά σου).
Τι να περιμένεις το φετινό Πάσχα
Πρώτα απ' όλα να περιμένεις το πασχαλινό δώρο της Hellas Direct: δωροκάρτες για τις αγορές σου στο Skroutz, για τα πασχαλινά ψώνια ή ό,τι άλλο θέλεις (πληροφορίες γι΄αυτό θα βρεις παρακάτω). Κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση όσων ζήσαμε από το τελευταίο «φυσιολογικό» Πάσχα, αυτό του 2019 για να θυμηθούμε τι μας έλειψε, τι αφήνουμε πίσω και τι περιμένουμε να ξαναβρούμε. Επιτέλους.
Μια «συγγνώμη» στον ιστορικό του μέλλοντος
Κρατάμε, λοιπόν, τις παρακάτω σημειώσεις για τον ιστορικό του μέλλοντος, αυτόν τον αθώο, ανύποπτο και τόσο άτυχο επιστήμονα που θα κληθεί να μελετήσει αυτή τη 2ετία.
-Το Πάσχα του 2020 δεν υπήρξε πασχαλινό τραπέζι γιατί είχαμε lockdown. Έφαγε όποιος μπορούσε, ό,τι μπορούσε, με όποιους μπορούσε να συναντήσει χωρίς να μετακινηθεί. Η ανάσταση περίπου αναβλήθηκε και γιορτάστηκε έναν μήνα μετά και μάλιστα μεσάνυχτα Τρίτης, και όλο αυτό είναι από τα πιο σουρεαλιστικά πράγματα που κάναμε ως χώρα, και δεν τα λες και λίγα. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ακόμα και ελέγχους με drone για να εντοπίσει τυχόν συνωστισμούς σε μπαλκόνια, ταράτσες ή πιλοτές. Κάποιοι φυσικά βγήκαν σε μονοπάτια, παράδρομους και επαρχιακούς δρόμους- παρότι μερικά σημεία φυλάσσονταν σαν το Φορτ Νοξ- γιατί «ε όχι και το πασχαλινό αρνί μου να χάσω, ρε φίλε». Οκ, πάμε πάσο.
- Το Πάσχα του 2021 οι συνδαιτυμόνες έβγαιναν στην αναφορά: Πόσοι ήταν; Πάνω από εννιά; Σε εσωτερικό χώρο δεν επιτρεπόταν. Πάνω από δώδεκα; Δεν επιτρεπόταν ούτε σε εξωτερικό χώρο. Ποιος να φύγει; Να κάνει η μάνα; Σε κάθε περίπτωση, όλοι είχαμε μετακινηθεί με «άδεια» από εκείνο το καταπληκτικό 13033. Στο πασχαλινό τραπέζι πήγαμε έχοντας στείλει μήνυμα με κωδικό 6 (τσα! Το είχες ξεχάσει, ε;). Αλλά και πάλι, έπρεπε να γυρίσουμε σπίτι ως τις 10 γιατί τότε άρχιζε και πάλι η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και η άμαξα θα μεταμορφωνόταν σε κολοκύθα.
Οι στιγμές «και πονάω και μ’ αρέσει»
Το πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει συνδυασμούς ανθρώπων και στιγμές μεταξύ τους, που ίσως κάνουν κάποιον εξωγήινο πολιτισμό που έρχεται στη Γη να μας γνωρίσει να αποφασίσει τελικά μεταβολή κι επιστροφή στον πλανήτη του.
Είναι εκείνος ο θείος που θα σε ρωτήσει κάθε χρόνο πότε θα παντρευτείς/θα κάνεις παιδί ή γιατί είσαι ακόμα μόνος ή μόνη κι ένα σωρό άλλες αδιακρισίες που τις νομιμοποιεί για κάποιο λόγο η πασχαλινή ατμόσφαιρα. Εκείνη η θεία που θα έρθει με όλη την αγάπη του κόσμου να σε κεράσει μαγειρίτσα ή – ακόμα χειρότερα- την τραγανή πέτσα του αρνιού, ενώ έχεις εξηγήσει από χρόνια πως είσαι χορτοφάγος. Είναι τα μικρά παιδιά της παρέας, που διασκεδάζουν σαν να μην υπάρχει αύριο, με δάχτυλα κόκκινα από τη βαφή των αυγών και μούτρα γεμάτα λίγδα από το κρέας.
Αχ, ναι. Όλα αυτά που μας έκαναν να νιώθουμε σαν κομπάρσοι- ή πρωταγωνιστές- στο My big fat Greek wedding. Αλλά μας έλειψαν γιατί το Πάσχα με έναν παράξενο τρόπο τα επέτρεπε.
Το Πάσχα που ξαναβρίσκουμε
Επιστροφή, λοιπόν, φέτος, στο Πάσχα που ξέρουμε, με τα καλά του και τα κακά του. Επειδή αυτή η 2ετία μας δίδαξε πως τα αυτονόητα δεν είναι τελικά όσο αυτονόητα νομίζουμε, κι ίσως και κάποια καρέκλα να είναι φέτος κενή στο πασχαλινό τραπέζι. Έτσι, μπορεί να σε ενοχλήσει λιγότερο η ερώτηση για την αποκατάστασή σου, ή το σχόλιο για τη διατροφή σου. Και να γελάσεις με ανακούφιση με τα κόκκινα δάχτυλα και τα λαδωμένα παιδικά μούτρα. Γιατί είσαι εκεί που θες και όλα ξαναμοιάζουν φυσιολογικά, ακόμα και με τον πιθανώς δυσλειτουργικό – αλλά οικείο- τρόπο τους.
Οπότε ναι, Πάσχα στο χωριό, αν θες. Ή στην πόλη με τους φίλους. Με τη μεγάλη σου οικογένεια ή με τους πολύ κοντινούς. Πασχαλινό ταξίδι στο εξωτερικό, μπορεί, ναι. Ή χαλαρά στο μπαλκόνι του σπιτιού σου με τους κολλητούς και τον γείτονα. Με αρνί ή ψητά μανιτάρια (ό,τι θέλει ο καθένας θα φάει, ε). Με βόλτα κάπου ωραία. Ή με φαγητό μέχρι υποχρεωτική ακινησία και ξεκούμπωμα παντελονιού για έστω οριακή αναπνοή. Φέτος κάνε ό,τι θέλεις. Μπορείς.
Καλό Πάσχα, λοιπόν, με ένα δώρο για όλους
Στην Hellas Direct σε νιώθουμε που ξαναζείς αυτά που σου έλειψαν- το ίδιο κάνουμε κι εμείς! Γι’ αυτό έχουμε πασχαλινό δώρο για όλους.
Μέχρι τις 29 Απριλίου, με κάθε ασφάλεια αυτοκινήτου από 6 μήνες και πάνω, είτε νέο συμβόλαιο είτε ανανέωση, παίρνεις δωροκάρτα για να την εξαργυρώσεις σε ό,τι τραβάει η όρεξή σου στο skroutz. Με 12μηνη διάρκεια συμβολαίου παίρνεις δωροκάρτα 15 ευρώ, και με διάρκεια από 6 έως 11 μήνες παίρνεις δωροκάρτα 10 ευρώ (διάβασε περισσότερα εδώ).
Μπορεί να θέλεις κάτι για το αυτοκίνητο, μιας και θα πας εκδρομή. Το μοτέρ της σούβλας. Λαμπάδα στο βαφτιστήρι. Δώρο στο ανίψι. Κάτι για τους γονείς. Κάτι για τα παιδιά. Κάτι για σένα. Ό,τι θέλεις. Διάλεξε. Και Καλό Πάσχα!