Τι παίζει και όλοι μιλάνε για την ηλεκτροκίνηση;
Ίσως να έχεις βαρεθεί να διαβάζεις για την ηλεκτροκίνηση, ίσως όχι, αλλά σίγουρα πέφτεις συνέχεια πάνω της. Λογικό! Όλες οι χώρες –άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο– δίνουν κίνητρα στους πολίτες τους για να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό όχημα.
Η αλήθεια είναι ότι μόνο να κερδίσεις έχεις με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο: χαμηλό κόστος συντήρησης, χαμηλό κόστος επαναφόρτισης, δεν επιβαρύνεις το περιβάλλον, θα παρκάρεις δωρεάν, δεν θα πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας, θα μπορείς να κυκλοφορείς ελεύθερα στον δακτύλιο και γενικά θα είσαι πολύ προχώ και αθόρυβος!
01. Αμιγώς ηλεκτρικά, υβριδικά και συμβατικά αυτοκίνητα: τι πρέπει να ξέρεις
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ηλεκτροκίνητο, EV, αμιγώς ηλεκτρικό κλπ κλπ. Όλα αυτά περιγράφουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ένα αυτοκίνητο που έχει ηλεκτρικό κινητήρα και άρα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια και μόνο.
Όταν όμως μιλάμε γενικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή ηλεκτροκίνηση, μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα και όλα όσα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, για να κινηθούν δηλαδή, και τα αμιγώς ηλεκτρικά και τα υβριδικά.
Καπίτο;
Καπίτο, για να προχωρήσουμε και σε τίποτα πιο ενδιαφέρον.
Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρική ενέργεια για να κινηθούν, δηλαδή δεν έχουν συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλά μόνο ηλεκτροκινητήρα και μία μπαταρία.
Τα υβριδικά τώρα είναι αυτοκίνητα που έχουν έναν συμβατικό κινητήρα με τον οποίο κινούνται και –ανάλογα με το είδος του αυτοκινήτου– χρησιμοποιούν και έναν ηλεκτρικό κινητήρα ή μία μπαταρία για κάποιες λειτουργίες του αυτοκινήτου.
Όλοι αυτοί οι τύποι οχημάτων έχουν διαφορές κυρίως στην κατανάλωση καυσίμου και στον τρόπο λειτουργίας τους, πράγματα που είναι καλό να ξέρεις αν σκέφτεσαι να αγοράσεις. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις διαφορές και τα χαρακτηριστικά των υβριδικών και των αμιγώς ηλεκτρικών και τους διάφορους τύπους που υπάρχουν.
Αμιγώς ηλεκτρικά
Αμιγώς ηλεκτρικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι το ίδιο πράγμα. Κάθε αυτοκίνητο που έχει ηλεκτρικό κινητήρα και χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρική ενέργεια για να κινηθεί –η οποία αποθηκεύεται στις μπαταρίες– είναι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή αμιγώς ηλεκτρικό για να τα ξεχωρίζουμε από τα υβριδικά για παράδειγμα που χρησιμοποιούν και την ηλεκτρική ενέργεια για να κινηθούν.
Σε νοιάζουν τρία μέρη: η μπαταρία, ο ελεγκτής και ο ηλεκτρικός κινητήρας.
Το σημειώσατε;
Να το σημειώσετε γιατί θα πέσει. Άιντε πάμε παρακάτω.
Υβριδικά
Στα υβριδικά αυτοκίνητα έχουμε έναν συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτρικό κινητήρα –συνήθως σχετικά μικρό και με υποστηρικτικό κυρίως ρόλο.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες υβριδικών, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας που έχουν και το πώς χρησιμοποιείται για την κίνηση του αυτοκινήτου: τα mild hybrid, τα αμιγώς hybrid και τα plug-in hybrid.
Κάποιοι τα έβαλαν δίπλα δίπλα για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα:
Ή αν προτιμάς να τα διαβάσεις για να έχεις τον χρόνο σου να τα επεξεργαστείς, εδώ:
- Τα mild hybrid έχουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και μια μικρή μπαταρία 12-48 Volt. Δεν μπαίνουν στην πρίζα αλλά η μπαταρία φορτίζει με την πέδηση. Βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμου ειδικά για μετακινήσεις μέσα στην πόλη.
- Τα hybrid έχουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό μοτέρ με μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που προσφέρουν τα mild hybrid. Μπορείς να κινηθείς μόνο με ηλεκτρική ενέργεια για μικρές αποστάσεις όπως αυτές που διανύεις μέσα στην πόλη. Επίσης, δεν φορτίζουν από την πρίζα αλλά από την πέδηση και το ρολάρισμα.
- Τα plug-in hybrid έχουν επίσης έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό μοτέρ. Οι μπαταρίες εδώ έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή των mild hybrid και hybrid και για να φορτίσεις το βάζεις στην πρίζα! Προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία και εξοικονόμηση καυσίμου και ενέργειας. Ειδικά στα ταξίδια -δηλαδή όταν αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες- οι μπαταρίες τροφοδοτούν τα περιφερειακά συστήματα του αυτοκινήτου όπως το a/c και έτσι έχεις στη διάθεσή σου ολόκληρη την ισχύ του κινητήρα, κάτι που κάνει την οδήγηση πιο ξεκούραστη και πιο οικονομική.
Διαφορές που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τα συμβατικά
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τελείως διαφορετική τεχνολογία κατασκευής και λειτουργίας. Φαινομενικά δεν έχουν καμία διαφορά με τα συμβατικά αλλά κάτω από το καπό, ή πιο σωστά κάτω από το σασί, συμβαίνουν φοβερά και τρομερά πραγματάκια που επηρεάζουν την τσέπη σου, το περιβάλλον, την οδήγηση μέχρι και το παρκάρισμα.
Κάποιοι τα έβαλαν όμορφα σε ένα video για να τα έχεις μαζεμένα:
Οι διαφορές που υπάρχουν λοιπόν μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων είναι κάμποσες:
Διαφορές που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τα υβριδικά
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα, ίσως γιατί μπορεί στο battle ηλεκτρικά-συμβατικά να έχουμε ριζικές διαφορές αλλά στο ηλεκτρικά-υβριδικά έχουμε τρεις κατηγορίες υβριδικών, η καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά.
Οι διαφορές λοιπόν που θα δεις μεταξύ ηλεκτρικών και υβριδικών είναι ότι...
- Τα υβριδικά mild-hybrid έχουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και μία μπαταρία και δεν φορτίζονται από την πρίζα.
- Τα υβριδικά hybrid έχουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα μοτέρ και επίσης δεν φορτίζουν στην πρίζα.
- Τα υβριδικά plug-in-hybrid έχουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και μπαταρίες με μεγαλύτερη χωρητικότητα και μπορείς να τα φορτίσεις στην πρίζα.
- Τα υβριδικά χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για μικρές αποστάσεις κυρίως ενώ φορτίζουν μέσω της πέδησης (mild-hybrid και hybrid).
- Τα plug-in-hybrid χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τα περιφερειακά συστήματα και όχι ολόκληρο το αυτοκίνητο.
Και για να αποφασίσεις ποιο από τα δύο σου ταιριάζει τελικά καλύτερα:
Γιατί είναι πιο ακριβά τα ηλεκτρικά από τα συμβατικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα;
Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την τιμή των ηλεκτρικών είναι η μπαταρία η οποία έχει υψηλό κόστος παραγωγής, κάτι που επηρεάζει την τιμή του οχήματος συνολικά. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ανάλογα με τη μάρκα, τη χώρα που βρίσκεσαι κλπ.
Video παρακαλώ:
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία από έρευνα που έκανε το Bloomberg NEF το πολύ μέχρι το 2027 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κοστίζουν λιγότερο από τα συμβατικά –για να δούμε.
Γιατί τα ηλεκτροκίνητα είναι πιο βαριά από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα;
Εξαιτίας της μπαταρίας, βρε! Είπαμε είναι κουμούτσα –ακόμα.
Και δες και πού είναι για να μην την ψάχνεις αν έρθει αυτή η ώρα:
02. Πώς λειτουργεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Τι ήξερες για τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης; Ξέχνα τα.
Whole new different thing.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μην έχουν –και συνήθως δεν έχουν– έναν μόνο κινητήρα, αλλά πολλούς.
Μπορεί να έχουν δύο, τρεις ή και τέσσερις κινητήρες και μπορεί να είναι τοποθετημένοι στο μπροστινό μέρος του οχήματος, στο πίσω μέρος, να έχει και μπρος και πίσω ή να έχει έναν κινητήρα σε κάθε ρόδα. Αυτό εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει κάθε φορά ο κατασκευαστής.
Ο ηλεκτρικός αυτός κινητήρας δεν έχει καμία σχέση με τον συμβατικό εσωτερικής καύσης και ο τρόπος λειτουργίας του επίσης διαφέρει. Η μπαταρία όμως είναι πρακτικά η ίδια. Μόνο που είναι λίγο μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη...
Σε αυτό ακριβώς οφείλεται και το μεγαλύτερο βάρος των ηλεκτρικών σε σχέση με τα συμβατικά. Η μπαταρία ενός ηλεκτρικού τροφοδοτεί επίσης τα φρένα, το σύστημα κλιματισμού και τους αερόσακους, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα συμβατικό όχημα.
Γενικά, η φάση εδώ πάει ως εξής: τη στιγμή που θα ενεργοποιήσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο το ρεύμα περνάει από την μπαταρία στον ελεγκτή και έπειτα στον κινητήρα.
Ο ελεγκτής βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να περάσει η ισχύς που πρέπει στον κινητήρα.
Μετά ο κινητήρας μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική και τσουλάει το κάρο...
Ευτυχώς που δεν δίνουμε εξετάσεις για να αγοράσουμε αυτοκίνητο.
03. Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και στον κόσμο
Κοίτα να δεις τώρα τι παίζει πραγματικά με τα ηλεκτροκίνητα και γιατί πέφτεις συνέχεια πάνω τους. Εδώ και πολλά χρόνια ψάχνουμε να βρούμε διαφορετικούς ενεργειακούς πόρους γιατί αυτοί που χρησιμοποιούμε τόσα χρόνια, αφενός κάποια στιγμή θα τελειώσουν και αφετέρου έχουν άσχημες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Πίσω στο μακρινό 2017, η ΕΕ διαπίστωσε πως θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές CO2 από τα επιβατικά κατά 40% μέχρι το 2030. Έτσι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έπιασαν δουλειά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βγαίνουν το ένα μετά το άλλο.
Πολλές χώρες, όπως η Νορβηγία, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι κυβερνήσεις έχουν βγάλει μία σειρά από μέτρα στήριξης έτσι ώστε να γίνουν πιο προσιτά εξαιτίας του υψηλού τους κόστους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο πουλήθηκαν 3.124.793 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα (αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά μαζί), ενώ το 68% αυτών ήταν αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η πρώτη σε προτίμηση μάρκα ήταν η Tesla με 499.535 οχήματα –και μάλιστα το Tesla Model 3 ήταν το αγαπημένο μοντέλο των καταναλωτών για το 2020–, ακολουθεί η VW Group με 421.591 πωλήσεις και στην τρίτη θέση είναι η SAIC έχοντας πουλήσει 272.210 οχήματα.
Κάπου εδώ να πούμε ότι ήδη υπάρχουν ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες που από το 2030 περίπου και μετά θα κατασκευάζουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Προς το παρόν αυτές είναι οι: Fiat, Volvo, MINI, Ford, Jaguar, Bentley και Alpine, ενώ περιμένουμε κι άλλες να βγάλουν παρόμοιες ανακοινώσεις. Ο βασικός λόγος που στρέφονται στην ηλεκτροκίνηση είναι οι περιορισμοί στις εκπομπές ρύπων που υιοθετούν ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως.
Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Ελλάδα;
Αντικειμενικά η Ελλάδα δεν τα πάει πολύ καλά με τα ηλεκτρικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από το ότι είναι κάπως ακριβούτσικα ακόμα, δεν έχει δημιουργηθεί και ένα δίκτυο φόρτισης που θα στηρίξει τις ανάγκες των οδηγών, πράγμα που δημιουργεί έναν δισταγμό, ας πούμε, ως προς την αγορά ενός ηλεκτρικού.
Αλλά το δουλεύουν τα παιδιά. Για παράδειγμα, ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα δημιουργηθεί δίκτυο φόρτισης και στη Θεσσαλονίκη –ελπίζουμε μόνο, όχι όπως και το μετρό...
Γενικά η αγορά των καινούριων αυτοκινήτων (όχι μόνο ηλεκτρικά) ήταν πεσμένη το 2020 σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2020 είχαμε 80.977 πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων ενώ το 2019 πουλήθηκαν 114.109 καινούρια αυτοκίνητα. Είναι σημαντική η διαφορά, αλλά ας μην ξεχνάμε και τον κορονοϊό, ε. Ωστόσο, για κάποιον λόγο πουλήθηκαν περισσότερα καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2020 σε σχέση με το 2019.
Τα νούμερα πάντως είναι τα εξής:
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2019: 190
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2020: 679
Σου φαίνονται λίγα τα 679; Αν τα συγκρίνεις με τα 190 είναι κάτι λιγότερο από τέσσερις φορές περισσότερα. Δεν είναι και άσχημα.
Από τα 679 ηλεκτρικά λοιπόν που κυκλοφορούν στην Ελλάδα –και ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να είναι και περισσότερα– τα 118 είναι Peugeot e-208.
Στα υβριδικά είχαμε επίσης αύξηση των πωλήσεων από το 2019 στο 2020. Συγκεκριμένα, το 2019 πουλήθηκαν 289 plug-in υβριδικά και το 2020 έφτασαν τα 1.456.
Τα μοντέλα που προτίμησαν περισσότερο οι Έλληνες ήταν:
Η ηλεκτροκίνηση σε άλλες χώρες
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στόχο να ενισχύσουν την ηλεκτροκίνηση. Κάποιες τα πάνε καλύτερα, κάποιες έχουν δρόμο ακόμα.
Η μοναδική χώρα όμως που ξεχωρίζει είναι η Νορβηγία στην οποία το 2020 πουλήθηκαν 76.789 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τα 141.412 καινούρια αυτοκίνητα που πουλήθηκαν συνολικά. Δηλαδή, σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στη Νορβηγία ήταν ηλεκτρικά και ενδεχομένως τώρα να έχει αυξηθεί λίγο ο αριθμός αυτός. Πολλές χώρες στοχεύουν στα επόμενα 20 χρόνια να έχουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα, έχουμε ότι το 2020 οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 91%, των plug-in υβριδικών αυξήθηκαν κατά 173% και των επαναφορτιζόμενων υβριδικών, που δεν μπαίνουν στην πρίζα, αυξήθηκαν κατά 36%, ενώ το πιο δημοφιλές ηλεκτρικό για το 2020 ήταν το Renault Zoe για τους Ευρωπαίους. Συνολικά το 2020, οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο η Ευρώπη.
Γενικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι πολύ θετικοί προς την ηλεκτροκίνηση και τα κίνητρα που παρέχονται, ενώ από τις απόψεις τους φαίνεται ότι η αγορά των ηλεκτρικών θα βελτιωθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα:
- 1 στους 10 πιστεύει ότι έχουν καλή σχέση τιμής και ποιότητας
- 5 στους 10 πιστεύουν πως βοηθούν το περιβαλλοντικό πρόβλημα με την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Ενώ για τα κίνητρα αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου:
- 3 στους 10 πιστεύουν πως το χαμηλό κόστος συντήρησης είναι ένα πολύ καλό κίνητρο
- 3 στους 10 θεωρούν ότι οι φοροαπαλλαγές αποτελούν επίσης ένα βασικό πλεονέκτημα
- 2 στους 10 θεωρούν ότι το όφελος στάθμευσης είναι κι αυτό ένα πολύ θετικό κίνητρο
04. Η ελληνική αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η ελληνική αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να είναι μικρή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά μην ξεχνάς ότι κυκλοφορούν περί τα 140 υβριδικά και περισσότερα από 23 μοντέλα αμιγώς ηλεκτρικά. Σε περίπτωση που θέλεις να επιλέξεις ένα τέτοιο...
Μοντέλα και τιμές των ηλεκτροκίνητων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Τα μοντέλα και οι τιμές μπορεί να διαφέρουν από κατηγορία σε κατηγορία οπότε πάμε να δούμε ακριβώς ποια μοντέλα θα βρεις ανάλογα με το αν θες υβριδικό ή αμιγώς ηλεκτρικό, αν θες να ταξιδεύεις πολύ, αν σου αρέσουν τα μικρά ευέλικτα αυτοκίνητα πόλης ή αν προτιμάς μεγαλύτερα αυτοκίνητα.
Αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά
Τώρα, για τα υβριδικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα θέλω να κάνεις υπομονή γιατί δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 140 μοντέλα υβριδικών διαθέσιμα για να διαλέξεις. Κάποια μπαίνουν στην πρίζα και κάποια άλλα όχι. Κάποια είναι για πόλη, κάποια για ταξίδια, κάποια για οικογένεια, κάποια υπερπολυτελή! Απ' όλα έχουμε!
Δες εδώ πόσα υβριδικά μοντέλα κυκλοφόρησαν από το 2013 μέχρι το 2021 (τα οποία και αυξάνονται συνεχώς).
Για σένα που έχεις οικογένεια, για σένα που κυκλοφορείς στο κέντρο και για σένα που θέλεις να τα συνδυάζεις όλα, δες τα αμιγώς ηλεκτρικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ανά κατηγορία:
Μικρά ηλεκτρικά (ή αλλιώς τα γνωστά σε όλους "πόλης")
Στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σου έχουμε μερικά από τα καλύτερα μοντελάκια που μπορείς να τα παρκάρεις παντού, για σένα που κινείσαι στο κέντρο της πόλης!
Smart EQ Fortwo Coupe (2014)
Αυτονομία: έως 159 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: έως 19,3 kWh/100 χλμ.
Τιμή: από €23.740
Επίσης υπάρχει και η έκδοση του 2020 με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.
Smart EQ ForFour (2014)
Αυτονομία: έως 153 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: έως 20 kWh/100 χλμ.
Τιμή: από €24.450
Όπως επίσης κυκλοφορεί και η έκδοση του 2020 με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.
Zhidou D2S (2015)
Αυτονομία: έως 180 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: έως €1,7/100 χλμ.
Τιμή: από €21.900
Skoda Citigoe iV (2020)
Αυτονομία: έως 260 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: έως €1,2/100 χλμ.
Τιμή: από €22.300
Fiat 500e (2020)
Αυτονομία: έως 140 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: -
Τιμή: από €24.290
Επίσης, κυκλοφορούν τα Fiat 500e 3+1 και Fiat 500e Cabrio που είναι πιο βελτιωμένες εκδόσεις.
Μικρομεσαία ηλεκτρικά
Ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο, παρκάρεις εύκολα, φορτώνεις και την κομπανία το Σαββατοκύριακο κι έφυγες! Αυτό είναι το μικρομεσαίο και για σένα που το αγαπάς σου έχουμε τρία από τα πιο δημοφιλή μοντέλα για να διαλέξεις.
Nissan Leaf (2018)
Αυτονομία: έως 270 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου €3,5/300 χλμ. ή 17,6 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €33.980
Volkswagen ID.3 (2020)
Αυτονομία: έως 420 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 10,9 kWh/100 χλμ.
Τιμή: από €34.600
Citroen E-C4 C-Cross (2021)
Ένα μικρομεσαίο, ιδανικό και για οικογένεια μιας και οι χώροι που διαθέτει εξυπηρετούν μικρούς και μεγάλους!
Αυτονομία: έως 350 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 16,7 kWh/100 χλμ.
Τιμή: από €33.800
Μεσαία ηλεκτρικά
Ένα μόνο μεσαίο σου έχουμε εδώ και αυτό είναι το:
Tesla Model 3 (2020)
Αυτονομία: έως 580 χιλιόμετρα (ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξεις)
Κατανάλωση: περίπου 18,5 kWh/100 χλμ.
Τιμή: από €45.990
Μεγάλα ηλεκτρικά
Αν προτιμάς κάτι πιο άνετο μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα:
Tesla Model X (2020)
Αυτονομία: έως 560 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 24,4 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €89.990
Tesla Model S (2020)
Αυτονομία: έως 647 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 18,5 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €85.990
Porsche Taycan (2020)
Αυτονομία: περίπου 500 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 26,9 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €159.400
SUV ηλεκτρικά
Στα αμιγώς ηλεκτρικά SUV της ελληνικής αγοράς θα βρεις μεγαλύτερη ποικιλία. Μοντέλα για όλα τα γούστα και τις τσέπες, πάμε να τα δούμε:
Audi e-tron (2019)
Αυτονομία: περίπου 400 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 24,6 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €73.070
Mercedes Benz EQC (2019)
Αυτονομία: περίπου 320 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 25 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €80.700
Jaguar I-Pace (2019)
Αυτονομία: περίπου 470 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 32 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €87.500
Kia E-soul (2019)
Αυτονομία: έως 452 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 16 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €36.940
Hyundai Kona Electric (2020)
Αυτονομία: περίπου 449 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 22,2 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €36.990
Audi e-tron Sportback (2020)
Αυτονομία: περίπου 446 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 26,2 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €79.030
BMW iX3 (2020)
Αυτονομία: έως 460 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: από 18,5 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €67.900
Mazda MX-30 (2020)
Αυτονομία: περίπου 262 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 19 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €37.590
DS Automobiles DS 3 Crossback E-tense (2020)
Αυτονομία: περίπου 320 χιλιόμετρα
Κατανάλωση: περίπου 17,9 kwh/100 χλμ.
Τιμή: από €42.000
Ποιο είναι το πιο φθηνό ηλεκτρικό που κυκλοφορεί στην Ελλάδα;
Λοιπόν, έχουμε και λέμε! Και πρόσθεση ξέρουμε και διαίρεση ξέρουμε και πάμε να δούμε τι συμφέρει περισσότερο την τσέπη σου. Δεδομένου ότι θα πάρεις επιδότηση για να το αποκτήσεις, το πιο φθηνό ηλεκτρικό στην Ελλάδα για το 2020 είναι το...
Skoda Citigoe iV
Είναι μικρό, γλυκούλι και έχει μπαταρία χωρητικότητας 36,8 kWh. Σου φαίνεται μικρή; Δεν είναι. Αυτή, μπορεί να σου προσφέρει αυτονομία 260 χιλιομέτρων, με μία φόρτιση! Βέβαια! Θες κάτι άλλο για την πόλη; Δε νομίζω.
Για επαναφόρτιση του 80% της μπαταρίας του με ταχυφορτιστή χρειάζεται 1 ώρα και μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να φτάσει είναι τα 130 χλμ/ώρα.
Τιμούλα;;;
Εδώ τιμούλα:
Τιμή καταλόγου: από €22.300
Τιμή με επιδότηση: από €18.951
Κι αν θέλεις να κλείσεις test drive;
Υπάρχουν άπειρα test drive για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μπορείς να βρεις online.
Κάποιοι έκαναν ένα απλό, συνηθισμένο, ταπεινό test drive:
Κάποιοι άλλοι το τερμάτισαν! Ανάλογα με τις ανάγκες του ο καθένας:
Και φυσικά μην ξεχνάς ότι μπορείς να επισκεφτείς μια αντιπροσωπεία και να οδηγήσεις ακριβώς το μοντέλο που έχεις βάλει στο μάτι για να ξέρεις ακριβώς τι σε περιμένει.
Φορολογία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα' παμε. Η ΕΕ έχει στόχους για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ άρα έχει κι αυτή στόχους και παρέχει στους πολίτες της –εμάς ναι– κίνητρα προκειμένου να πάρουμε ένα ηλεκτρικό όχημα –ναι, έχουν σκεφτεί και σένα που είσαι μηχανόβιος και σένα που είσαι...ποδηλατόβιος.
Τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις στους φόρους που πληρώνουν αν έχουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.
Συγκεκριμένα, αν έχεις ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο:
- δεν πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας
- δεν πληρώνεις τεκμήριο και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, για όχημα αξίας έως €50.000
- παρκάρεις δωρεάν σε ορισμένες περιοχές
- δεν καταβάλλεις τέλος ταξινόμησης
- κυκλοφορείς ελεύθερα στον δακτύλιο
Αν έχεις υβριδικό, έχεις κι εσύ τα bonus σου, μη νομίζεις:
- πληρώνεις το 50% του τέλους ταξινόμησης
- τα τέλη κυκλοφορίας είναι ανάλογα με τις εκπομπές CO2
Ηλεκτρικά οχήματα και ελληνική νομοθεσία
Η ελληνική κυβέρνηση, με νόμο πλέον, σκοπεύει να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση. Τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις θα έχουν κίνητρα για να αποκτήσουν ηλεκτρικά οχήματα, πέραν των φορολογικών απαλλαγών. Η νομοθεσία περιλαμβάνει επιδοτήσεις που διευκολύνουν την αγορά και συγκεκριμένα για:
- αγορά ΙΧ: έως €6.000
- οικιακό φορτιστή: έως €7.500 η επιδότηση μαζί με την αγορά του οχήματος
- απόσυρση παλαιότερου οχήματος: €1.000
- αγορά ηλεκτρικού ταξί: έως €8.000
- αγορά plug-in υβριδικού ταξί: έως €5.500
- υποχρεωτική απόσυρση παλαιότερου ταξί και επιδότηση για αγορά νέου ηλεκτρικού: €2.500
- αγορά ηλεκτρικού σκούτερ: 20%
- αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου: 40%
Και όλα αυτά φαίνεται πως θα ισχύουν μέχρι και το 2023 –όπως δήλωσε η κ. Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών– έτσι ώστε να μπορέσουν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται να αποκτήσουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα αλλά και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις ώστε να συμμετάσχουν στην ηλεκτροκίνηση πιο ενεργά.
Μπορείς να οδηγήσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς δίπλωμα;
Αυτοκίνητο χωρίς δίπλωμα οδήγησης για αυτοκίνητο γίνεται; Αμέ!
Τώρα κατά πόσο είναι καλό αυτό, είναι άλλη ιστορία. Αλλά επειδή συμβαίνει, εμείς οφείλουμε να στο πούμε –να μην σε πιάσει και στον ύπνο το εφηβάκι.
Όχι ένα αλλά δύο παρακαλώ ηλεκτρικά αυτοκινητάκια θα μπορεί να οδηγήσει το μπουμπούκι σου χωρίς δίπλωμα. Το Citroën Ami One και το Renault Twizy είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μπορείς να οδηγήσεις χωρίς δίπλωμα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από την ηλικία των 16 και έχοντας μόνο ένα δίπλωμα για μοτοποδήλατο.
Στην Ελλάδα αναμένουμε τις πρώτες παραδόσεις πάντως περίπου το φθινόπωρο του 2021, ενώ προς το παρόν μπορείς να τα δεις μέχρι τις 6 Ιουνίου στην οργάνωση EcoFest, μια τριήμερη οργάνωση που εστιάζει και στις πράσινες μετακινήσεις μεταξύ άλλων –το πιο κατάλληλο μέρος για να γνωριστείς με το μικρούλι Ami One.
Μπορείς να μετατρέψεις ένα αυτοκίνητο με συμβατικό κινητήρα σε ηλεκτρικό;
Ζεις στη Γαλλία; Ζεις στην Ιταλία; Ζεις εν πάση περιπτώσει σε κάποια ευρωπαϊκή χωρά; Γιατί αν ζεις κάπου στην Ευρώπη μπορείς να μετατρέψεις τον παλιό συμβατικό κινητήρα σε ηλεκτρικό με σχετικά χαμηλό κόστος.
Αν όμως ζεις στην Ελλάδα δεν μπορείς –βέβαια και η Ελλάδα στην Ευρώπη δεν είναι; Ε, άλλο αυτό! Όπως και να'χει, προς το παρόν τουλάχιστον, η αγορά ηλεκτρικού είναι μάλλον μονόδρομος στην Ελλάδα, αν και αναμένεται σχετική νομοθεσία.
Μέχρι τότε δες πώς γίνεται όμως:
05. Κίνητρα για ηλεκτροκίνηση και αγορά με επιδότηση
Μπορεί το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να είναι αρκετά υψηλό αλλά έχουμε βάλει στόχους!
Τι στόχους;
Η ΕΕ θέλει μέχρι το 2030 να κυκλοφορούν περί τα 30 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη και να έχει το 25% της παγκόσμιας αγοράς των μπαταριών –τώρα έχει μερίδιο 3%.
Τώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει αγοράζοντας απλά ο καθένας από ένα ηλεκτρικό αυτοκινητάκι –αν ήταν παιδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί και να γινόταν δηλαδή, αλλά τώρα είναι λίγο δύσκολο.
Έτσι, υπάρχουν μία σειρά από κίνητρα έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγοραστές. Ανάλογα με τη χώρα μπορεί να διαφέρουν τα νούμερα, ωστόσο για εκείνους που προτιμούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπάρχουν προνόμια όπως φοροαπαλλαγή, δωρεάν πάρκινγκ και επιδότηση για την αγορά του οχήματος.
Εκτός από τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ σχετικά με την ηλεκτροκίνηση –τα οποία αγγίζουν τα €6,1 δισ.– υπάρχει και το πρόγραμμα European Battery Innovation το οποίο θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Δηλαδή, πέραν των αγοραστών γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν και οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στον χώρο της ηλεκτροκίνησης.
Κίνητρα ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα
Πάμε πάλι να δεις μαζεμένα τα κίνητρα που ετοιμάζονται στην Ελλάδα για το 2021, τόσο για επαγγελματίες όσο και για ιδιώτες, προκειμένου να αποκτήσουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα. Έτσι, εκτός από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις, ισχύουν ακόμη:
Αναλυτικότερα:
- Αυξάνεται ο αριθμός των επιδοτούμενων οχημάτων σε 10 (από 3) για εταιρίες που βρίσκονται τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και σε νησιά.
- Καταργείται η υποχρεωτική αγορά του ηλεκτρικού οχήματος μετά από 36 μήνες σε περίπτωση leasing.
- Δυνατότητα δανείου προκειμένου να αποκτήσει κανείς ηλεκτροκίνητο όχημα, ισχύει τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις.
- Υποχρεωτική απόσυρση παλαιότερου ταξί και επιδότηση €2.500.
- Μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση εταιρίες του δημοσίου τομέα γενικότερα.
- Ηλεκτρικά ποδήλατα θα μπορούν να αγοράσουν με επιδότηση και επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένους κλάδους όπως ξενοδοχεία ή εταιρίες ενοικίασης οχημάτων.
- Αγορά φορτιστών τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις.
- Επιδότηση έως €6.000 για αγορά ΙΧ ηλεκτρικού οχήματος.
- Επιπλέον επιδότηση €1.000 για απόσυρση παλαιότερου οχήματος.
Αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με επιδότηση
Αν το λιγουρεύεσαι το ηλεκτρικό αλλά δεν έχεις το κασέρι –κι εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγα– μην σκας. Έχει κι επιδότηση! Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τα μαζέψαμε εδώ όμορφα κι ωραία!
06. Κόστος συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Πόσο θα πληρώσεις για σέρβις στην 5ετία;
Αν έχεις...
Peugeot e-208
Για τα πρώτα 5 χρόνια θα πληρώσεις €219,22 έχοντας πραγματοποιήσει 2 σέρβις.
- Σέρβις: κάθε 25.000 χιλιόμετρα ή κάθε 2 χρόνια
- Περιλαμβάνει: πλήρωση υγρών φρένων, σετ φίλτρων γύρης, αντικατάσταση υγρού πλυστικής και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
Opel Corsa-e
Για τα πρώτα 5 χρόνια θα πληρώσεις €295 έχοντας πραγματοποιήσει 2 σέρβις και έναν οπτικό έλεγχο.
- Σέρβις: κάθε 25.000 χιλιόμετρα ή κάθε 2 χρόνια
- Περιλαμβάνει: αντικατάσταση υγρού φρένων, αντικατάσταση φίλτρου καμπίνας και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
Skoda Citigo e-iV
Για το μικρό αυτό θα πληρώσεις €300 στα πρώτα 5 χρόνια.
- Σέρβις: κάθε 16.000 χιλιόμετρα ή κάθε 1 χρόνο
- Περιλαμβάνει: αλλαγή υγρών φρένων, αντικατάσταση φίλτρου γύρης/σκόνης, καθαρισμός πίσω ταμπούρων και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
VW e-up
Κια γι' αυτό το μικρό θα πληρώσεις στην πρώτη 5ετία €300.
- Σέρβις: κάθε 19.000 χιλιόμετρα ή κάθε 1 χρόνο
- Περιλαμβάνει: αλλαγή υγρών φρένων, αλλαγή φίλτρων γύρης/σκόνης, καθαρισμός πίσω ταμπούρων και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
VW e-golf
€400 είναι αυτά που θα σου ζητήσει την πρώτη 5ετία αυτό το βολικό αυτοκινητάκι.
- Σέρβις: κάθε 16.000 χιλιόμετρα ή κάθε 1 χρόνο
- Περιλαμβάνει: αλλαγή υγρών φρένων, αντικατάσταση φίλτρου γύρης/σκόνης και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
Nissan LEAF
Για την πρώτη 5ετία θα πληρώσεις €564 για το Nissan LEAF.
- Σέρβις: κάθε 16.000 χιλιόμετρα ή κάθε 1 χρόνο
- Περιλαμβάνει: φίλτρο καμπίνας, υγρά κλιματισμού και κυκλώματος πέδησης, τυχόν αναβαθμίσεις στο λογισμικό και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 100.000 χιλιόμετρα ή 5 χρόνια για τα μέρη της ηλεκτρικής μετάδοσης, 100.000 χιλιόμετρα ή 3 χρόνια εγγύηση, 12 χρόνια εγγύηση για αντιδιαβρωτική προστασία και 8 χρόνια για τη σταδιακή πτώση της χωρητικότητας της μπαταρίας κάτω από τις 9 μπάρες (όπως φαίνεται στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου το μέγιστο είναι 12)
Nissan 3-NV200 Evalia
Μπορεί να είστε πολλοί και να θέλετε τον χώρο σας, το ποσό όμως που θα πληρώσεις για τα πρώτα 5 χρόνια για τούτο το βανάκι είναι ακριβώς το ίδιο που θα πληρώσεις και για το Nissan LEAF, €564. Οι παροχές είναι επίσης οι ίδιες.
- Σέρβις: κάθε 10.000 χιλιόμετρα ή κάθε 6 μήνες
- Περιλαμβάνει: φίλτρο καμπίνας, υγρά κλιματισμού και κυκλώματος πέδησης, τυχόν αναβαθμίσεις στο λογισμικό και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 100.000 χιλιόμετρα ή 5 χρόνια για τα μέρη της ηλεκτρικής μετάδοσης, 100.000 χιλιόμετρα ή 3 χρόνια εγγύηση, 12 χρόνια εγγύηση για αντιδιαβρωτική προστασία και 8 χρόνια για τη σταδιακή πτώση της χωρητικότητας της μπαταρίας κάτω από τις 9 μπάρες (όπως φαίνεται στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου το μέγιστο είναι 12)
BMW i3
Για την πρώτη 5ετία (ή για τα πρώτα 100.000 χιλιόμετρα) θα πληρώσεις €595.
- Σέρβις: κάθε 25.000 χιλιόμετρα ή κάθε 2 χρόνια
- Περιλαμβάνει: αλλαγή υγρού φρένων, αλλαγή μικροφίλτρου και συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού, αντικατάσταση τακακιών φρένων, αντικατάσταση αισθητήρα τακακιών φρένων, αντικατάσταση μπαταρίας τηλεχειριστηρίου και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
Mini Cooper SE
€630 είναι το ποσό που θα πληρώσεις στην πρώτη 5ετία (ή στα πρώτα 100.000 χιλιόμετρα) γι' αυτό το αυτοκινητάκι.
- Σέρβις: κάθε 25.000 χιλιόμετρα ή κάθε 2 χρόνια
- Περιλαμβάνει: αλλαγή υγρού φρένων, αλλαγή τακακιών φρένων, αλλαγή μικροφίλτρου συτήματος θέρμανσης και κλιματισμού, αντικατάσταση μπαταρίας τηλεχειριστηρίου, αντικατάσταση αμορτισέρ αερίου μπροστινού καπό και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
Hyundai Kona Electric
Επειδή έχει δύο εκδόσεις: μία με μπαταρία χωρητικότητας 39 kWh και μία με μπαταρία χωρητικότητας 64 kWh, το κόστος για την πρώτη 5ετία είναι €632 και €663 αντίστοιχα.
- Σέρβις: κάθε 15.οοο χιλιόμετρα ή κάθε 1 χρόνο
- Περιλαμβάνει: αλλαγή υγρού φρένων, αλλαγή φίλτρου καμπίνας και αντικατάσταση ψυκτικού υγρού μπαταρίας στον τρίτο χρόνο
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
Audi e-tron
Για το e-tron θα πληρώσεις €710 για την πρώτη 5ετία που θα είστε μαζί.
- Σέρβις: κάθε 28.000 χιλιόμετρα ή κάθε 2 χρόνια
- Περιλαμβάνει: αλλαγή υγρών φρένων, αντικατάσταση φίλτρου γύρης/σκόνης και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
Smart EQ
Γι' αυτό το μικρό θα πληρώσεις στην πρώτη 5ετία €780.
- Σέρβις: κάθε 15.000 χιλιόμετρα ή κάθε 1 χρόνο
- Περιλαμβάνει: αντικατάσταση υγρού φρένων, έλεγχο συστήματος πέδησης, έλεγχο συστήματος διεύθυνσης, αρθρωτών συνδέσμων, στελεχών ανάρτησης και ελαστικών, λειτουργία και διόρθωση εξωτερικού φωτισμού, έλεγχο καλωδίων φόρτισης, αντικατάσταση φίλτρου σκόνης ενεργού άνθρακα, έλεγχο συστήματος υψηλής τάσης, έλεγχο στάθμης ψυκτικού υγρού κυκλώματος μπαταρίας υψηλής τάσης, αντικατάσταση μπαταρίας ηλεκτρικού κυκλώματος (όχι υψηλής τάσης), αντικατάσταση φυσιγγίου αφυγραντήρα μπαταρίας υψηλής τάσης
- Εγγύηση μπαταρίας: 100.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
Mercedes EQC
Αν έχεις αυτό το πολυτελές αυτοκίνητο θα πληρώσεις στην πρώτη 5ετία €1.020.
- Σέρβις: κάθε 16.000 χιλιόμετρα ή κάθε 1 χρόνο
- Περιλαμβάνει: αντικατάσταση υγρού φρένων, αντικατάσταση φίλτρου σκόνης, έλεγχο συστήματος διεύθυνσης, αρθρωτών συνδέσμων, στελεχών ανάρτησης και ελαστικών, έλεγχο συστήματος πέδησης, έλεγχο συστήματος υψηλής τάσης, λειτουργία και διόρθωση εξωτερικού φωτισμού, έλεγχο καλωδίων φόρτισης, έλεγχο συστήματος καθαρισμού παρμπρίζ, αντικατάσταση φίλτρου σκόνης ενεργού άνθρακα, έλεγχο στάθμης ψυκτικού υγρού κυκλώματος μπαταρίας υψηλής τάσης και αντικατάσταση μπαταρίας KeyLess-go
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
Jaguar I-Pace
Το κόστος συντήρησης για τα 5 πρώτα χρόνια είναι €0. Ακριβώς! Σε καλύπτει το πρόγραμμα Jaguar Care για τους πρώτους 60 μήνες.
- Σέρβις: κάθε 34.000 χιλιόμετρα ή κάθε 2 χρόνια
- Περιλαμβάνει: αντικατάσταση υγρού φρένων, αλλαγή φίλτρου καμπίνας και διαγνωστικούς και λοιπούς ελέγχους
- Εγγύηση μπαταρίας: 160.000 χιλιόμετρα ή 8 χρόνια
- Σε περίπτωση που πέσει κάτω του 70% η χωρητικότητά της, είναι εξαργυρώσιμη.
Για τη σωστή συντήρηση του ηλεκτρικού σου θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό για την ακριβή συχνότητα των σέρβις που θα πρέπει να κάνεις. Οι χιλιομετρικές τιμές που σου δίνουμε είναι αυτές που δίνονται από τον κατασκευαστή και ενδεχομένως να αλλάζουν για διαφορετικές εκδόσεις ή ανάλογα με τη χρήση που κάνεις στο όχημά σου.
Πόσο κοστίζει η φόρτιση;
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φόρτιση έχεις δύο επιλογές: την οικιακή και τη δημόσια. Αναλόγως ποια από τις δυο θα επιλέξεις, θα διαμορφωθεί και το ποσό που θα πληρώσεις. Πάμε να δούμε αναλυτικά πόσο θα πληρώνεις για κάθε μία από τις δύο επιλογές.
Δημόσια φόρτιση αυτοκινήτου
Η δημόσια φόρτιση δεν συνεπάγεται και δωρεάν φόρτιση. Έχει και αυτή ένα κόστος σίγουρα, αν και εδώ είναι λίγο θολά τα νερά. Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορείς να φορτίσεις δωρεάν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά γενικά το κόστος της δημόσιας φόρτισης μπορεί να διαφέρει κάθε φορά και εξαρτάται από παράγοντες όπως:
Έτσι λοιπόν, ό,τι μαθαίνεις να το μοιράζεσαι για να ξέρουμε ακριβώς τι ισχύει σε κάθε σημείο φόρτισης.
Ιδιωτική φόρτιση αυτοκινήτου
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο το βάζεις στην πρίζα. Άρα αυτό που θα πληρώνεις για τη φόρτιση θα είναι κιλοβατώρες. Άρα για να ξέρεις πόσο θα σου κοστίζει θα πρέπει να ξέρεις τις χρεώσεις κιλοβατώρας και την κατανάλωση του αυτοκινήτου (δηλαδή τι μπαταρία διαθέτει).
Σε ένα οικιακό τιμολόγιο το κόστος της κιλοβατώρας είναι €0,11057. Βάλε κι ένα +6% ΦΠΑ και πας στο €0,1172042. Επίσης μπορείς να το φορτίζεις και βράδυ –αν και εφόσον είσαι από τους τυχερούς που έχουν νυχτερινό– δηλαδή μεταξύ 23:00-07:00. Για την περίοδο λοιπόν από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου και για χρεώσεις νυχτερινού, το κόστος κιλοβατώρας μαζί με το ΦΠΑ +6% θα είναι €0,0837294.
Έστω ότι έχεις ένα από τα τέσσερα πιο συνηθισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς:
- VW e-up, με μπαταρία 32,2 kWh
- Opel Corsa-e, με μπαταρία 50 kWh
- Nissan LEAF, με μπαταρία 40 kWh
- Audi e-tron 55 quattro, με μπαταρία 95 kWh
Για το κόστος μιας φόρτισης για κάθε ένα από αυτά έχουμε:
Τα 'παμε, δεν τα 'παμε; Αν μπορείς το φορτίζεις βράδυ! Βέβαια, θα υπάρξουν και κάποιες επιπλέον χρεώσεις τις οποίες ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς.
Τώρα, ανάλογα με το πόσα χιλιόμετρα διανύεις τον μήνα, διαμορφώνεται και το συνολικό ποσό το οποίο θα πληρώνεις για το αυτοκίνητό σου.
Κόστος για έναν μήνα ιδιωτικής φόρτισης
Έστω ότι πήρες ηλεκτρικούλι. Σούπερ!
Πόσο θα αυξηθούν τα μηναία σου έξοδα μιας και θα πρέπει να το φορτίζεις;
Η αλήθεια είναι πως μόνο προσεγγιστικά υπάρχει αυτή η απάντηση, καθώς η ΔΕΗ έχει κάποιες χρεώσεις που δεν μπορούμε να τις υπολογίσουμε εδώ γιατί δεν τις ξέρουμε.
Ωστόσο, για να έχεις μια εικόνα –η πραγματικότητα θα είναι σαφώς προς τα πάνω θυμίζουμε– πάμε να δούμε ένα παράδειγμα.
Έστω, πάλι, ότι έχεις το Opel Corsa-e. Αν υποθέσουμε τώρα, ότι σε έναν μήνα διανύεις περίπου 1.000 χιλιόμετρα τότε θα πληρώνεις για τη φόρτιση:
- περίπου €29, αν φορτίζεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- και περίπου €18,4 αν φορτίζεις το βράδυ. Αν έχεις νυχτερινό κοινώς.
Είναι πιο ακριβή η ασφάλεια για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Πάρε επιδότηση, πάρε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι τέλειο, συμφέρει, δεν κάνει θόρυβο, δεν καίει πολύ και πούρου πούρου πούρου πούρου στην πλατεία Κουμουνδούρου! Αλλά με την ασφάλισή του τι γίνεται; Από τις πιο συχνές ερωτήσεις!
Κατά πάσα πιθανότητα, η ασφαλιστική που ήδη χρησιμοποιείς θα παρέχει και ασφάλεια ηλεκτρικού οχήματος. Οι αλλαγές που γίνονται στην ασφάλεια ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ελάχιστες και αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά όπως:
- τον τύπο του οχήματος
- την ισχύ του κινητήρα
- την επιτάγχυνση του οχήματος
Και φυσικά, παράγοντες όπως η ηλικία του οδηγού και η χρήση που κάνεις στο όχημα συνεχίζουν να επηρεάζουν το ασφάλιστρο όπως πάντα.
Στην Hellas Direct ασφαλίζουμε ήδη συγκεκριμένα μοντέλα ηλεκτροκίνητων: 125 KW i3 BMW, P90D 4x4 Model Tesla, 200 16v 4x4 E Class EQ Boost Mercedes-Benz, 300 16v E Class EQ Boost Mercedes-Benz, Model Tesla X, Model Tesla S ή Model Tesla 3.
Μόλις το αποφασίσεις, μπορείς να το τσεκάρεις παίρνοντας μία προσφορά online!
Τέλη κυκλοφορίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Εμ θα πληρώσεις ένα σκασμό λεφτά για να το πάρεις, εμ θα πληρώνεις και τα υπόλοιπα;
Όχι!
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι κάτοχοι των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας. Αυτό εξαρτάται από τη μηδενική εκπομπή ρύπων. Είναι eco-friendly το ηλεκτρικό!
Τεκμήριο
Και ναι και όχι!
Αν το όχημά σου κοστίζει λιγότερο από €50.000 δεν πληρώνεις τεκμήριο. Αν από την άλλη έχει αξία μεγαλύτερη από €50.000, τότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εντάσσονται στην πρώτη κλίμακα τεκμηρίων και το ποσό που πληρώνεις είναι στα €4.000.
Μπορείς να παρκάρεις δωρεάν αν έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Βεβαίως! Αν διαθέτεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχεις ένα έξτρα προνόμιο του δωρεάν παρκαρίσματος.
Όποιο ηλεκτρικό κι αν έχεις;;
Όχι! Πάμε στα ψιλά γράμματα τώρα. Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους–τα καθαρόαιμα που λέμε– και τα plug-in υβριδικά με ρύπους CO2 μέχρι 50 gr/km είναι αυτά που μπορείς να τα παρκάρεις δωρεάν.
Πού θα μου πεις τώρα. Παντού;
Όχι βέβαια. Εντός των ορίων των δήμων που έχουν θέσεις στάθμευσης για κατοίκους και ελεγχόμενη στάθμευση. Εντάξει, δεν είναι και λίγο.
Για πόσο θα δικαιούσαι το free παρκάρισμα;
Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από 1/1/2021 μέχρι 31/12/2022. Δύο χρονάκια, καλά είναι!
Και το βασικότερο όλων: προκειμένου να αναγνωρίζουν το όχημά σου και να μην παίρνεις κλήσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών θα σου δίνει ένα ειδικό σήμα –όπως είναι αυτό που έχουν οι γιατροί– το οποίο θα μπαίνει σε εμφανές σημείο στο αυτοκίνητο και θα παρκάρεις δωρεάν.
Πόσο κοστίζει η αντικατάσταση μπαταρίας αν δεν καλύπτεται από την εγγύηση;
Αυτό είναι δύσκολο να σου συμβεί μιας και όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα σου δίνουν εγγύηση 8 χρόνια και για το 70% της χωρητικότητας της μπαταρίας. Οπότε μάλλον δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις την μπαταρία χωρίς να σε καλύπτει η εγγύηση.
Αλλά, σε περίπτωση που περάσουν τα 8 χρόνια και η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί και έχουμε 2021, θα πληρώσεις €7.000-8.000. Ωστόσο, για να καταπονηθεί η μπαταρία πρέπει να κάνεις πολλά χιλιόμετρα, να έχει πολύ κρύο και να μην προσέχεις κατά τη διάρκεια της φόρτισης.
Αν τώρα πρέπει να αντικαταστήσεις την μπαταρία το 2028 και δεν σε καλύπτει η εγγύηση, οι προβλέψεις λένε πως θα πληρώσεις περίπου €2.500.
07. Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Το θέμα της φόρτισης είναι αρκετά φλέξι... Μπορείς να το φορτίσεις σπίτι σου, σε δημόσιο σημείο, αργά, γρήγορα, όπως θες! Υπάρχουν φυσικά best practices και περιορισμοί και θα τα πούμε όλα.
Αλλά ας αρχίσουμε από τα βασικά.
Πώς φορτίζει;
Το βάζεις στην πρίζα. Σε ποια πρίζα; Σε όποια θέλεις...
Όχι εντάξει, δεν είναι τόσο απλό! Εδώ ξεκινάει το ζουμί της υπόθεσης. Σημειώσεις κρατάς;
Πού μπορείς να φορτίσεις το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Μπορείς να φορτίσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο τόσο στο σπίτι σου –στο γκαράζ προφανώς– όσο και σε ένα κοινόχρηστο σημείο, όπως ένα ΣΕΑ (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών).
Ιδιωτική και δημόσια φόρτιση
Για τη δημόσια φόρτιση, θα πρέπει να γνωρίζεις αν το όχημά σου είναι συμβατό με τις παροχές φόρτισης του συγκεκριμένου σταθμού. Και εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε, πριν αποφασίσεις να φορτίσεις το όχημά σου σε κάποιο κοινόχρηστο σημείο φόρτισης, θα πρέπει να σιγουρευτείς για:
Δηλαδή:
- τη διαθεσιμότητα θέσης φόρτισης. Επειδή ακριβώς πρόκειται για δημόσιο σημείο φόρτισης θα το χρησιμοποιούν κι άλλοι. Έτσι, πριν επισκεφτείς ένα δημόσιο σημείο φόρτισης, τσέκαρε αν υπάρχει κενή θέση για να φορτίσεις το αυτοκίνητό σου. Αυτό θα το δεις από τον χάρτη σημείων φόρτισης και από το app που υπάρχει για το κινητό.
- τη συμβατότητα. Πριν επισκεφτείς ένα δημόσιο σημείο φόρτισης θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι μπορείς να φορτίσεις όντως το όχημά σου εκεί. Κατά 88% δεν θα έχεις πρόβλημα, αλλά καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου τον δικό σου φορτιστή. Το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν έχει πάρει ακόμα την τελική του μορφή οπότε λίγη παραπάνω προνοητικότητα είναι απαραίτητη.
- το είδος φόρτισης που παρέχεται να είναι αυτό που προτιμάς. Ταχεία ή αργή φόρτιση δηλαδή. Ενώ είναι καλό να προτιμάς την αργή φόρτιση και όχι την ταχεία, ενδεχομένως όταν είσαι στον δρόμο να χρειαστείς κάποια στιγμή και ταχεία φόρτιση. Επειδή λοιπόν δεν παρέχουν όλα τα σημεία φόρτισης την επιλογή της ταχείας, θα πρέπει να το ελέγξεις από πριν μέσω του χάρτη των σταθμών φόρτισης.
Έτσι, προς το παρόν είναι καλύτερο να φορτίζεις το όχημά σου στον χώρο σου για να αποφύγεις τις εκπλήξεις. Ωστόσο, ήδη έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται περισσότερα, και πιο άρτια εξοπλισμένα, σημεία φόρτισης σε όλη την Ελλάδα και σε κομβικά σημεία όπως τα λιμάνια και οι πλατείες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα δίκτυο δημόσιων σημείων φόρτισης. Μπορείς να συμβουλευτείς τα Google Maps ή το app του δικτύου ΦΟΡΤΙΖΩ έτσι ώστε να ξέρεις ανά πάσα στιγμή πού είναι το πιο κοντινό σημείο. Επίσης, αν έχεις ένα μοντέλο της Tesla μπορείς να βρεις από τον χάρτη τα σημεία στα οποία μπορείς να φορτίσεις γρήγορα τα αυτοκίνητό σου, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες αν είσαι από αυτούς που αγαπούν τα ταξίδια.
Αν και υπάρχουν αρκετά σημεία φόρτισης, ειδικά στην Αττική, όταν σκοπεύεις να μετακινηθείς εκτός του νομού θα πρέπει να έχεις μελετήσει προσεκτικά τη διαδρομή και τα διαθέσιμα σημεία για να μην ξεμείνεις στη μέση του πουθενά.
Το 2020 υπήρχαν συνολικά 334 σταθμοί φόρτισης. Από αυτούς οι 81 είναι σταθμοί 22kW και οι 253 κάτω των 11kW.
Σε σχέση με το 2019 που είχαμε μόλις 58 σταθμούς φόρτισης, είμαστε σε καλό δρόμο μπορείς να πεις.
Ενώ για το 2021 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να τοποθετήσει 10.000 νέους σταθμούς φόρτισης και 1.500 φορτιστές σε μικρότερους δήμους. Στη Μεταμόρφωση για παράδειγμα τοποθετήθηκε ο πιο ισχυρός ταχυφορτιστής στην Ελλάδα με ισχύ έως και 320 kW. Εξυπηρετεί κυρίως αυτοκίνητα όπως η ηλεκτροκίνητη Porsche και έχε στο νου σου ότι αν χρησιμοποιείς ειδικά ταχυφορτιστές είναι καλό να φορτίζεις μέχρι το 80% την μπαταρία σου.
Και δύο συμβουλές για καλή συμπεριφορά:
- Δεν αποσυνδέω ένα όχημα που φορτίζει ήδη σε δημόσιο σημείο φόρτισης. Το πιο πιθανό είναι να το χρειάζεται όσο εσύ.
- Μοιράζομαι τις πληροφορίες που γνωρίζω για τα σημεία φόρτισης με τους υπόλοιπους χρήστες. Επειδή δεν είναι ακόμα όλα τέλεια σχετικά με τα ηλεκτροκίνητα και τη φόρτισή τους είναι καλό ό,τι σχετικό μαθαίνεις να το μοιράζεσαι. Για παράδειγμα αν κάποιο σημείο είναι σε καλή τοποθεσία, αν έχει συνωστισμό, ποιες ώρες μπορεί να το βρει ελεύθερο κανείς, τι φορτιστές υποστηρίζει κλπ.
Πόση ώρα χρειάζεται για μια πλήρη φόρτιση;
Η φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να διαρκέσει από 25 λεπτά μέχρι και 10 ώρες περίπου.
Αυτό εξαρτάται από τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης του δικτύου στο σημείο φόρτισης που βρίσκεσαι, τον τύπο του ηλεκτρικού οχήματος που έχεις αλλά και τον τύπο φόρτισης.
Εδώ θα τα ακούσεις όλα αναλυτικά:
Μπορείς να ξεκινήσεις το ηλεκτρικό αν είναι ακόμα στην πρίζα;
Όχι. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ξεκινούν μόνο όταν δεν είναι στην πρίζα.
Μπορείς να σταματήσεις τη φόρτιση πριν ολοκληρωθεί ένας πλήρης κύκλος;
Ναι. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δεν επηρεάζει πουθενά την μπαταρία κάτι τέτοιο.
Πρέπει να αφαιρέσεις το καλώδιο αμέσως μετά τη φόρτιση;
Όχι, ο φορτιστής του αυτοκινήτου απενεργοποιείται αυτόματα μόλις τελειώσει η φόρτιση.
Γιατί μέχρι το 80% είναι γρήγορη η φόρτιση ενώ για το τελευταίο 20% χρειάζεται περισσότερη ώρα;
Εντάξει, είναι λογικό να έχεις αυτήν την απορία.
Αυτό συμβαίνει κυρίως για τεχνικούς λόγους και για να προστατευτεί η μπαταρία. Ναι, για σένα το κάνουν!
Πρέπει να φορτίζεται πάντα στο 100%;
Όχι. Μια καλή πρακτική είναι να φορτίζεις την μπαταρία περίπου στο 85-90% μιας και με αυτόν τον τρόπο βοηθάς τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως το 60% είναι το ιδανικό βέβαια:
Πόσο ρεύμα καταναλώνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, όπως διαφορετικός είναι και ο τρόπος οδήγησης και άρα και η κατανάλωση ρεύματος που θα έχουμε για κάθε μοντέλο –και για κάθε οδηγό φυσικά. Ωστόσο, μπορούμε να έχουμε μια γενική εικόνα σύμφωνα με έρευνα της ADAC η οποία έγινε σε ρεαλιστικές συνθήκες και για ετήσια χιλιόμετρα τα 12.000.
Έτσι, για την κατανάλωση ρεύματος διαφόρων ηλεκτρικών οχημάτων έχουμε:
08. Αυτονομία ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η αυτονομία, εκτός από την τιμή και την κατανάλωση, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ όσους σκέφτονται να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η αυτονομία κάθε μοντέλου διαφέρει και εξαρτάται από χαρακτηριστικά όπως η μπαταρία και η οδήγηση.
Όπως και να 'χει όμως, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πόσο δρόμο σε παίρνει να κάνεις, είτε κινείσαι στην πόλη είτε ετοιμάζεσαι για ταξιδάκι. Ειδικά μάλλον όταν ετοιμάζεσαι για ταξιδάκι...
Πόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Αυτό εξαρτάται από την μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματος που διαθέτεις, αλλά μία μέση εκτίμηση είναι τα 300 χλμ.
Είναι καλό να επιλέγεις τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να χρησιμοποιείς στο μέγιστο τις δυνατότητες του οχήματός σου.
Κάποιοι βέβαια το τερμάτισαν:
Μέγιστη αυτονομία
Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μέγιστη αυτονομία. Οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα μπορεί να έχεις από 26% έως και 100% μεγαλύτερη αυτονομία από αυτήν που έχουν υπολογίσει.
Η Νορβηγική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (NAF) πήρε 29 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα προκειμένου να συγκρίνει την αυτονομία τους σε πραγματικές συνθήκες με αυτήν που δίνεται από τους κατασκευαστές (WLTP) και τα περισσότερα μοντέλα ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Δημιούργησαν δύο λίστες: στη μία βρίσκουμε μοντέλα που εξάντλησαν την μπαταρία τους στο σημείο τερματισμού και στη δεύτερη βρίσκουμε τα οχήματα που έφτασαν με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενέργειας σε ένα ορισμένο σημείο.
Και στις δύο περιπτώσεις τα μοντέλα που δοκιμάστηκαν είχαν 100% φορτισμένη μπαταρία, ήταν στην eco-λειτουργία, ακολούθησαν την ίδια διαδρομή και χωρίς παρακάμψεις, είχαν μέση ταχύτητα τα 80 χλμ/ώρα και το a/c ήταν ανοιχτό στους 20C.
Και στις δύο περιπτώσεις, όλα τα μοντέλα ξεπέρασαν τις αναμενόμενες τιμές που έχουν δοθεί από τους κατασκευαστές.
Αυτονομία των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την αυτονομία του καθενός να διαφέρει. Ενδεικτικά, για τα 23 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της ελληνικής αγοράς μπορείς να δεις εδώ την αυτονομία για το καθένα.
09. Μπαταρίες
Αυτό που σε καίει είναι η μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Είναι λογικό. Είναι το πιο ακριβό μέρος του και είναι αυτό από το οποίο εξαρτάσαι για να κινηθείς.
Πάμε να δούμε όλες τις ερωτήσεις –τρελές και μη– που μπορεί να έχεις για τις μπαταριές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Πόσο κοστίζει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
Για να ξέρεις τι εννοούμε φθηνό και ακριβό και για να έχεις μία εικόνα του κατά πόσο θα μειωθεί το κόστος των μπαταριών.
Τώρα το 2021, €7.000-€8.000 κοστίζει μία μπαταρία. Το κόστος τους όμως αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2028 και να φτάσει περί τα €2.500.
Διάρκεια ζωής
Με τα τωρινά δεδομένα μία μπαταρία έχει χρόνο ζωής 7-8 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα διατηρήσει το 70%-80% της χωρητικότητάς της ανάλογα πάντα με τη χρήση που της κάνεις και τη συντήρηση.
Εδώ να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο μετά τα 8 χρόνια να πετάξεις την μπαταρία σου. Έτσι κι αλλιώς η φασούλα είναι καινούρια και πρέπει να δούμε στην πράξη πώς θα πάει.
Από τι φτιάχνονται οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
Ο βασικός τύπος μπαταρίας που χρησιμοποιείται είναι αυτή των ιόντων λιθίου και παρόμοιων πολυμερών λιθίου.
Ενώ υπάρχουν και παραλλαγές όπως από:
- Υδρίδιο μετάλλων νικελίου
- Νικελίου-καδμίου (NiCd)
- Lead-acid
Ο λόγος όμως που χρησιμοποιούν περισσότερο τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι γιατί είναι καλύτερες.
Γιατί είναι καλύτερες;
Γιατί έχουν χαμηλό κόστος –φαντάσου–, έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, φορτίζουν πιο γρήγορα σε σχέση με τις άλλες και παίρνουν και περαιτέρω βελτίωση. Δηλαδή, είναι αυτές που μπορούν να γίνουν πιο φθηνές τα επόμενα χρόνια.
Τι γίνεται όταν τελειώσει μια μπαταρία;
Κοινώς τι συμβαίνει όταν η μπαταρία χάσει την ιδιότητά της να φορτίζει το αυτοκίνητο;
Επειδή έχεις και οικολογική συνείδηση, να σου πούμε. Ακόμα, δεν έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα. Λογικό!
Αλλά, υπάρχουν σχέδια για ανακύκλωση μπαταριών. Για παράδειγμα, η Honda Ευρώπης σε συνεργασία με την SNAM (γαλλική εταιρία ανακύκλωσης) θα συλλέγουν από 22 χώρες τις μπαταρίες που δεν μπορούν πια να τροφοδοτούν τα μοντέλα της Honda.
Αυτές οι γερασμένες μπαταρίες είτε θα ανακυκλώνονται είτε θα χρησιμοποιούνται για αποθήκευση ενέργειας σε σταθμούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Τι μπορείς να κάνεις για να κρατήσει περισσότερο;
Όπως παντού, έτσι κι εδώ το πιο σημαντικό είναι η καλή συντήρηση. Πάμε να δούμε μερικά πραγματάκια που μπορείς να κάνεις για να φροντίσεις περισσότερο την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σου:
Αναλυτικότερα:
- Πάρκαρε στη σκιά! Ναι τι; Και σε σένα κάνει καλό, και στο νερό που έχεις παρατήσει εκεί μέσα από προχτές και στην μπαταρία.
- Είναι καλύτερο να τη φορτίζεις στο 80% και πιο συχνά παρά να την φτάνεις στο 100%. Μόλις η μπαταρία φτάσει στο 80%, η φόρτιση γίνεται πιο αργά και καταπονείται. Οπότε καλό είναι να αποφεύγεις την πλήρη φόρτιση.
- Διάλεξε ποιο θα είναι το μέγιστο όριο φόρτισης -για να είμαστε σίγουροι ότι πάει καλά και το από πάνω. Κάποιοι θεωρούν το 60% πολύ καλό μέγιστο όριο φόρτισης.
- Προτίμησε μία σταθερή οδήγηση. Δηλαδή μην κάνεις απότομες επιταγχύνσεις και φρεναρίσματα. Όπως και στα συμβατικά αυτοκίνητα, κάτι τέτοιο επιβαρύνει την κατανάλωση, το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Σκέψου τώρα να μείνεις στο 23ο Αθηνών-Λαμίας. Not cool.
- Μην αφήνεις να ξεφορτιστεί πλήρως η μπαταρία σου. Δηλαδή, όπως μην τη φορτίζεις στο μέγιστο, μην την αφήνεις να αποφορτιστεί πλήρως.
Το μεγάλο βάρος της μπαταρίας επηρεάζει την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου;
Στα περισσότερα μοντέλα η μπαταρία τοποθετείται χαμηλά στο πάτωμα του αυτοκινήτου και ανάμεσα στους δύο άξονες κίνησης, πράγμα που σημαίνει χαμηλό κέντρο βάρους.
Το χαμηλό κέντρο βάρους είναι κάτι καλό, γιατί κάνει ένα αυτοκίνητο πιο σταθερό –ενώ το βάρος κατανέμεται σχετικά το ίδιο στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
Οπότε overall θα λέγαμε πως τα ηλεκτρικά είναι αρκετά σταθερά και η μπαταρία επηρεάζει μάλλον θετικά την οδηγική συμπεριφορά του.
Πόσο καιρό μπορείς να έχεις το αυτοκίνητο σε ακινησία χωρίς να επηρεαστεί η μπαταρία;
Αυτό εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες κατά κύριο λόγο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, μία μπαταρία που είναι ήδη στο 100% μπορεί να κρατήσει και για μήνες.
Μπορεί να αποφορτιστεί με μαγνήτη;
Όχι, όχι και πάλι όχι. Είναι ειδικά κατασκευασμένη έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από μαγνήτες ή άλλες συσκευές τέτοιου τύπου. Πώς δεν παθαίνουν τίποτα τα τρόφιμα στο ψυγείο αν έχεις πολλά μαγνητάκια στην πόρτα; Ε, έτσι.
Μπορείς να κουβαλήσεις μια έξτρα μπαταρία με τρέιλερ;
Κοίτα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, όχι. Ωστόσο, υπάρχει σαν σκέψη από τη γαλλική start-up EP Tender να παρέχεται η δυνατότητα αυτή στο μέλλον, προκειμένου να μπορείς να κάνεις και πιο μακρινά ταξίδια.
Κάπως έτσι το φαντάζονται πάντως...cool?
Τι είναι η ανταλλαγή μπαταριών;
Είναι κάτι που είχαν σκεφτεί ήδη από τον 19ο αιώνα αλλά η εφαρμογή του ακόμα δεν έχει προχωρήσει.
Ετούτο τώρα είναι μία ιδέα για το πώς θα γίνεται, αλλά η λογική της περιγράφει ακριβώς την ανταλλαγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Επειδή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει περιορισμένη αυτονομία και επειδή το κόστος των μπαταριών είναι υψηλό και επειδή αγαπάμε και το περιβάλλον, η ανταλλαγή μπαταριών φαίνεται να είναι μία λύση στα παραπάνω.
Ιδανικά, στο μέλον, θέλουν να υπάρχουν σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών όπου θα μπορείς να πηγαίνεις και να αλλάζεις την αποφορτισμένη μπαταρία σου με μία άλλη γεμάτη, προφανώς. Οι μπαταρίες θα φορτίζονται εκεί και όχι στο σπίτι σου για παράδειγμα.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν και οι ρύποι από την παραγωγή των μπαταριών και εξοικονόμηση ενέργειας θα έχουμε μιας και οι συγκεκριμένοι σταθμοί θα εκμεταλλεύονται ενεργειακά τις μπαταρίες που μένουν εκεί.
Ακόμα, όμως, αυτό δεν παίζει. Η Tesla προσπάθησε να το εφαρμόσει αλλά οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Ενώ ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να λύσουν είναι η ασφάλεια, μιας και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για την εξασφάλιση της γνησιότητας της μπαταρίας.
10. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ασφάλεια
Ένα από τα πολλά που μάλλον θα σε νοιάζει είναι η ασφάλεια και συγκεκριμένα πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά.
Μπορεί να έχεις παιδιά οπότε θα έχεις κι έναν λόγο παραπάνω, αλλά και παιδιά να μην έχεις, πάλι είναι σημαντική η ασφάλεια που σου προσφέρει το αυτοκίνητο που οδηγείς.
Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Η αλήθεια είναι πως ακριβώς επειδή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν τη βαριά μηχανή που έχουν τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, έχεις ένα πράγμα λιγότερο να ανησυχείς.
Το γεγονός πως η μπαταρία βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του σκελετού του αυτοκινήτου και όσο πιο χαμηλά γίνεται, είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ μιας και το κέντρο βάρους ολόκληρου του οχημάτος μετατοπίζεται κι αυτό προς τα κάτω. Έτσι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούμε να πούμε ότι πατάνε καλύτερα στον δρόμο, κάτι που τα κάνει και πιο ασφαλή.
Από την άλλη όμως η ύπαρξη ακριβώς αυτής της μεγάλης μπαταρίας είναι που μας προβληματίζει όλους και σκεφτόμαστε αν είναι πιθανό να πάθουμε ηλεκτροπληξία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Οι κατασκευαστές έχουν τοποθετήσει διακόπτες ασφαλείας τόσο μεταξύ της μπαταρίας και του υπόλοιπου κυκλώματος, όσο και μέσα στην μπαταρία. Αυτοί οι διακόπτες, σε συνεργασία με ορισμένους αισθητήρες, σε πολλές περιπτώσεις θα διακόψουν τη ροή ρεύματος σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Για παράδειγμα, μετά από μια σύγκρουση ή αν παρατηρήσουν απότομη αλλαγή στην οδήγηση όπως ένα ξαφνικό και παρατεταμένο φρενάρισμα.
Crash tests
Μπορείς να δεις crash tests και να αντιληφθείς ακριβώς τη συμπεριφορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε περίπτωση σύγκρουσης. Εδώ είναι πέντε από τα πιο ασφαλή ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν για παράδειγμα:
ή λίγα ακόμα:
11. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης
Όπως παντού, έτσι κι εδώ έχουμε και απ' τα δύο! Η ηλεκτροκίνηση είναι κάτι καινούριο, εξελίσσεται πολύ γρήγορα και έχει τη θετική και την αρνητική πλευρά της.
Η αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος χρειάζεται σκέψη και χρόνο. Εδώ μπορείς να δεις μαζεμένα τα υπέρ και τα κατά αλλά να θυμάσαι ότι τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα στην ηλεκτροκίνηση, οπότε αν σε ενδιαφέρει φρόντισε να ενημερώνεσαι συχνά:
Πώς είναι άραγε να ζεις με ένα ηλεκτρικό;
Για κάποιους είναι έτσι:
Βέβαια, υπάρχουν και λόγοι για να μην αγοράσεις.
Να τα λέμε κι αυτά:
Πόσο φιλικά είναι για το περιβάλλον;
Εξαρτάται πάντα από ποια μεριά θα το δεις. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται πια για θερμική μηχανή, οι ζημιογόνες για το περιβάλλον εκπομπές αερίων είναι μηδαμινές, όπως επίσης και η έκλυση θερμότητας, η οποία επίσης αμβλύνει προβλήματα όπως αυτό του φαινομένου του θερμοκηπίου, της αύξησης της θερμοκρασίας κλπ κλπ.
Επίσης, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παύει η εξάρτηση από τα υγρά καύσιμα. Αυτό σημαίνει λιγότερες εξορύξεις, άρα λιγότερες οικολογικές καταστροφές, άρα κάτι θετικό για το περιβάλλον. Ενώ μειώνεται ακόμη και ο κίνδυνος εμφάνισης μιας ενεργειακής κρίσης.
Πάρε και μια γεύση από το μέλλον με αυτοκίνητα που θα αξιοποιούν και την ηλιακή ενέργεια:
Ωστόσο, αν σκεφτούμε ότι η ενέργεια που χρειάζεται είναι η ηλεκτρική και αυτή η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν με μέσα καταστρεπτικά για το περιβάλλον, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης.
Εσύ, ατομικά, δεν ρυπαίνεις το περιβάλλον, πάντως. Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας –το οποίο θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, αν καλυφθούν οι στόχοι των ηλεκτροκίνητων– το μολύνει και το παραμολύνει όμως.
Γενικά, για να μην σου μαυρίσουμε την ψυχή, το πόσο ρυπογόνα θα είναι τελικά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα εξαρτηθεί από το είδος της ενέργειας που θα δαπανάται για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και από το ποσοστό συμμετοχής των πιο ρυπογόνων ειδών ενέργειας σε αυτήν τη διαδικασία.
Αντικειμενικά όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει σαφώς μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα από ένα συμβατικό.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη που μας λέει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι τόσο πράσινα όσο θα θέλαμε:
Μην ξεχνάς πως η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλάζει συνέχεια μιας και είναι κάτι καινούριο. Κάθε μέρα βγαίνουν νέα μοντέλα, συνεχώς βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά τους και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις.
Στην Hellas Direct σε ενημερώνουμε για όλες τις αλλαγές και σου προσφέρουμε την καλύτερη ασφάλεια για το αυτοκίνητό σου και τις ανάγκες σου.
Υπάρχουν βέβαια και μερικά πραγματάκια ακόμα που δεν ξέρεις για την ηλεκτροκίνηση, έτσι κάπως πιο διασκεδαστικά από τα περί φόρτισης, κόστους συντήρησης, επιδοτήσεις κλπ., και που ίσως χρειαστούν σε μια παρτίδα Trivial του μέλλοντος. Κρίμα να χάσεις. 😉