Οδική βοήθεια: Αυτοί οι λόγοι θα ρίξουν το αυτοκίνητό σου στην αγκαλιά της

Μετρήσαμε, αναλύσαμε, συγκρίναμε, αφήσαμε τους αριθμούς να μιλήσουν. Και να τι έχουν να σου πουν!

ασπρόμαυρη εικόνα, αυτοκίνητο πάνω σε γερανό από το πλάι, στο φόντο ο ήλιος


Κι εκεί που προχωρείς στον δρόμο άνετα και ανέμελα, με ύφος Γιούργκεν Κλοπ στο Άνφιλντ, με αυτοπεποίθηση Ραφαέλ Ναδάλ στο Ρολάντ Γκαρός, με νοοτροπία Ρεάλ Μαδρίτης στο Final Four, ξαφνικά stop. Όχι η πινακίδα, αυτό που το αυτοκίνητο ή η μηχανή σου ελαφρώς τραντάζεται και μένει ξαφνικά ακίνητο/η, σαν αλογάκι της Παναγίας που ετοιμάζεται να επιτεθεί.

Κι αναρωτιέσαι: Μα γιατί;

Οδική βοήθεια: Και ένας και δύο και τρεις λόγοι που θα την αγαπήσει το αυτοκίνητό σου

Μάντης δεν είμαι, αλλά μπορώ εύκολα να σου πω τρεις λόγους. Κι αν μου πεις και την ηλικία του οχήματός σου, μπορώ να σου τους πω και με σειρά πιθανότητας, αμέ.

Δεν διαβάζω γυάλινη σφαίρα, δεν χρειάζεται. Έχω όλα τα στοιχεία της Hellas Direct από τις κλήσεις που δεχθήκαμε για Οδική βοήθεια το 2023 κι έτσι μπορώ ξεκάθαρα να σου πω τους βασικούς λόγους για τους οποίους θα τη χρειαστείς .

Infographic με τίτλο «Οι βασικοί λόγοι που χρειάζεσαι Οδική βοήθεια»

Η μηχανική βλάβη ήταν η αιτία για πάνω από 6 στις 10 κλήσεις που λάβαμε για Οδική βοήθεια. Και λογικό, όσο να πεις, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις πιθανώς να μπορείς, αν θες, να βρεις κάποια άλλη λύση. Μπορείς πχ να βρεις κάποιον με καλώδια να σε βάλει μπροστά, αν έχεις μείνει από μπαταρία. Ή αν έχεις ρεζέρβα ή κιτ μπαλώματος να σώσεις μόνος/μόνη την κατάσταση με το σκασμένο λάστιχο μέχρι τουλάχιστον το βουλκανιζατέρ.

Αλλά αν μείνεις, έμεινες. Πάει. Μόνο ο γερανός θα σώσει την κατάσταση για σένα. Και το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου.

Η 2η αιτία, αλλά με μεγάλη απόσταση, όσων κλήσεων δεχθήκαμε το 2023 για Οδική βοήθεια ήταν η μπαταρία: μία στις 4 κλήσεις. Ενώ μία στις 10 κλήσεις αφορούσε λάστιχο. Γιατί, αν έχεις συμπεριλάβει Οδική βοήθεια στην ασφάλεια αυτοκινήτου, γιατί να βρεις λύση εσύ; Καλείς στην ασφαλιστική και σου βρίσκει εκείνη. Ε, ναι.

Με πολύ μικρά ποσοστά ακολουθούν στην ουρά των κλήσεων Οδικής άλλοι λόγοι (1%), η περίπτωση ένα όχημα να χρειαστεί ανάσυρση και επαναφορά στον δρόμο (0,55%) και η περίπτωση να μείνει από καύσιμα (0,45%).

Οδική βοήθεια και ηλικία οχήματος: Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος

Ναι, εντάξει, η ηλικία είναι μία σύμβαση και οι αριθμοί δεν σημαίνουν κάτι κι άλλα τέτοια. Τα λέμε κι εμείς αυτά. Αλλά στα αυτοκίνητα και τις μηχανές δεν ισχύει. Η ηλικία σημαίνει «μη σε νοιάζει τίποτα», όταν είναι μικρή, και μεταμορφώνεται σε αντανάκλαση αυξανόμενων αναγκών και πιθανών προβλημάτων, όσο μεγαλώνει.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στις κλήσεις Οδικής βοήθειας: Ανάλογα με την ηλικία του, οι λόγοι που θα τη χρειαστεί το όχημά σου μοιράζονται διαφορετικά. Το 2023, από όλες τις κλήσεις για Οδική βοήθεια που λάβαμε και αφορούσαν οχήματα έως 5 ετών, η μηχανική βλάβη ήταν η αιτία για το 44%. Το ποσοστό αυτό έγινε 58% στα οχήματα 6-15 ετών, 66% στα οχήματα 16-25 ετών, 72% στις ηλικίες 26-30 ετών και τερμάτισε στο 83% στα οχήματα άνω των 30 ετών.

Με απλά λόγια, οι κλήσεις για Οδική λόγω μηχανικής βλάβης αυξάνονται όσο μεγαλώνει και η ηλικία του οχήματος και τελικά το ποσοστό τους διπλασιάζεται!

infographic με στήλες και τίτλο Αιτίες κλήσης της Οδικής βοήθειας και ηλικία οχήματος

Αντίστροφη είναι η εξέλιξη των κλήσεων για λάστιχο: Από 20% στα καινούργια οχήματα γίνεται 12% στις ηλικίες 6-15 ετών και στη συνέχεια μονοψήφιο: 8% στα οχήματα 16-25 ετών, 6% στις ηλικίες 26-30 και 5,5% στα άνω των 30 ετών.

Αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας του οχήματος είναι και η πορεία των κλήσεων για μπαταρία. Από 33% στα καινούργια οχήματα έως 5ετίας γίνεται 28% και μετά 24%. Τελικά διαμορφώνεται στο 19% στα οχήματα ηλικίας 26-30 ετών και 11% στα άνω των 30.

illustration με γερανό που μεταφέρει αυτοκίνητα

Και γιατί να έχω Οδική βοήθεια τελικά;

Για να μην ψάχνεις πάνω στον χαμό να βρεις γερανό να σε μεταφέρει. Και για να έχεις βοήθεια και σε άλλα πιο απλά πράγματα, ένα λάστιχο που ξεφούσκωσε, την μπαταρία σου που σε αποχαιρέτησε, το ντεπόζιτο που κάνει ηχώ.

Γιατί είναι τόσο απλό να τη συμπεριλάβεις στην ασφάλεια μηχανής ή αυτοκινήτου - και έτσι εύκολα να ξενοιάσεις.

Γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεια μας, η μηχανική βλάβη έφτασε το 2023 το 63% των κλήσεων για Οδική, ενώ το 2022 ήταν στο 58%. Μπορεί να είναι σύμπτωση; Μπορεί. Αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε πως οδηγούμε τα πιο γερασμένα οχήματα στην ΕΕ. Οπότε είναι πιθανό όσο ο στόλος γερνά και το αντίστοιχο ποσοστό να μεγαλώνει.

Και γιατί οι αριθμοί μίλησαν: Ειδικά αν έχεις αυτοκίνητο ή μηχανή μιας κάποιας ηλικίας, η μηχανική βλάβη είναι ακόμα πιο πιθανό να σου χτυπήσει την πόρτα. Να μην έρθει ένας γερανός να καθαρίσει 😏;