Ακούς για σπασμένο τζάμι αυτοκινήτου και αμέσως σκέφτεσαι εκείνο το άτιμο το πετραδάκι που κάνει τόση ζημιά κι ας είναι μια σταλιά. Μπορεί να σκέφτεσαι και εκείνη τη φορά που πάρκαρες σε ένα όχι πολύ καλό σημείο και βρήκες το αυτοκίνητό σου σιθρού κι ευάερο με ένα παράθυρο μείον. Αλλά μπορεί να σου έρχεται στο νου και κάποια κακοκαιρία, για παράδειγμα χαλάζι που μπορεί να σου κάνει τη στραβή. Άρα λες «φυσάει πολύ απ' το σπασμένο μου το τζάμι» και σκέφτεσαι «χειμώνα και φθινόπωρο πρέπει να προσέχω».
Αν ασχολείσαι με τις αγροτικές εργασίες με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και το άκουσμα της λέξης χαλάζι σου προκαλεί ρίγος. Γιατί εσύ ξέρεις. Αντί για σπασμένα παρμπρίζ αυτοκινήτου σκέφτεσαι πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, ριγμένα θερμοκήπια, σπασμένα φυτά, καλλιέργειες που κόπιασες τόσο να στήσεις και σχεδόν ισοπεδώθηκαν από τα κομμάτια πάγου που έπεσαν από τον ουρανό. Και ξέρεις πολύ καλά πως δεν αρκεί να προσέχεις «χειμώνα και φθινόπωρο», γιατί το χαλάζι μπορεί να σου την κάνει κάθε στιγμή!
Ο μήνας-έκπληξη με τα περισσότερα σπασμένα τζάμια από χαλάζι
Και τα στοιχεία μας θα δικαιώσουν τους πιο καχύποπτους στη σύνδεση του χαλαζιού με τον χειμώνα και το φθινόπωρο, καθώς ο μήνας με τις περισσότερες θραύσεις κρυστάλλων από χαλάζι είναι μια μεγάλη έκπληξη και... καλοκαιρινός: Πώς γίνεται ο Ιούλιος να έχει τόσα πολλά σπασμένα τζάμια;!
Και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο! Το 2019 και το 2021 ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες θραύσεις κρυστάλλων, ενώ το 2020 ήταν στην τρίτη θέση πίσω από τον Ιούνιο και τον Ιανουάριο.
Τι συμβαίνει λοιπόν τον Ιούλιο και γιατί; Μια αναζήτηση στο google μας έδωσε την απάντηση!
- Ιούλιος & Ιούνιος 2021 – Χαλάζι σε Θεσσαλονίκη, Φάρσαλα, Φλώρινα, Παλαμάς Καρδίτσας
- Ιούλιος 2020 – Χαλάζι σε Νεάπολη Λακωνίας, Πτολεμαΐδα, Λάρισα
- Ιούλιος 2019 – Χαλάζι σε Έβρο, Βέροια
Κάμερα στους μετεωρολόγους!
Σύμφωνα με τις μετεωρολόγους, οι χαλαζοπτώσεις στις αρχές καλοκαιριού είναι συχνό φαινόμενο, κάτι που φαίνεται και στους μήνες με τις περισσότερες θραύσεις, καθώς εκτός από τον Ιούλιο, βλέπουμε πολύ και τον Ιούνιο και τον Μάιο.
Αυτό που συμβαίνει είναι να έρχονται (και) στη χώρα μας ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη. Σε συνδυασμό με το πολύ θερμό έδαφος δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας που επιτρέπουν τη δημιουργία χαλαζιού.
Η «δουλειά» γίνεται μέσα στα σύννεφα της καταιγίδας, όπου στροβιλισμοί και ανοδικά και καθοδικά ρεύματα ανεβοκατεβάζουν τα νέφη που μέσα τους έχει ξεκινήσει η δημιουργία χαλαζόκοκκων. Αυτοί οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν όσο κολλάνε πάνω τους υδρατμοί. Και μετά απ’ όλη αυτή τη φασαρία, έρχονται και πέφτουν στο αυτοκίνητο σου. Είναι δυνατόν;
Και πώς θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο;
Και όμως είναι. Γι’ αυτό τώρα που ξέρεις- «ας ρίξει χαλάζι, δε με νοιάζει» δεν είπε ποτέ κανείς και υπάρχει λόγος γι΄αυτό- μια πολύ καλή ιδέα είναι να πάρεις κάλυψη για Φυσικά Φαινόμενα και Θραύση Κρυστάλλων ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και την τσέπη σου κερδισμένη, γιατί δεν είναι καιροί αυτοί για να πληρώνεις μόνος/μόνη σου τα σπασμένα…