Στο Doers Summit 2025, το επιχειρηματικό και τεχνολογικό συνέδριο που φέρνει κοντά startuppers, επενδυτές και επιχειρηματίες, συμμετείχε ο Αλέξης Πανταζής, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Hellas Direct.
Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες, συζητήσεις σε πάνελ και workshops με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα και τις σύγχρονες προκλήσεις.
Στην ομιλία του με τίτλο «Entrepreneurship in Uncertain Times: Fall Seven, Rise Eight», ο Αλέξης Πανταζής γύρισε χρόνια πίσω, όταν από κοινού με τον συνιδρυτή και εκτελεστικό διευθυντή της Hellas Direct Αιμίλιο Μάρκου ίδρυσαν την εταιρία εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Μοιράστηκε με το κοινό του συνεδρίου τα χρήσιμα μαθήματα που πήρε και ο ίδιος στην πορεία, πολύτιμα για όποιον επιδιώκει να καινοτομήσει και να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Καινοτομία και ασφάλεια
Ο Αλέξης Πανταζής ξεκίνησε την ομιλία του με το γιατί κανείς δεν σκέφτεται τον χώρο της ασφάλειας όταν γίνεται λόγος για καινοτομία αλλά και μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Hellas Direct.
Όταν σκέφτεσαι καινοτομία σκέφτεσαι όλες ωραίες λέξεις, ΑΙ κτλ. Κανείς δεν σκέφτεται την ασφάλεια γιατί η ασφάλεια είναι σαν κρυμμένο μυστικό, τόσο τυφλό σημείο, που οι περισσότεροι δεν καινοτομούν στον τομέα αυτό, είπε.
Συμπυκνώνω εδώ όσα μάθαμε με τον Αιμίλιο (Μάρκου, επίσης συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Hellas Direct) και τι συμβουλές θα έδινα στον εαυτό μου αν ξεκινούσα ξανά σήμερα, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει ενιαία συνταγή για όλους, καθώς είναι διαφορετικό το ταξίδι της επιχειρηματικότητας για τον καθένα.
Συστήνοντας την Hellas Direct, ο Αλέξης Πανταζής εξήγησε πως η εταιρία χρησιμοποιεί data και τεχνολογία για να είναι πιο ανταγωνιστική από τους ανταγωνιστές της. Όταν ξεκίνησαν με τον Αιμίλιο, ο στόχος τους ήταν να κινηθούν σε έναν «παραδοσιακό» κλάδο, όπως η ασφάλεια, και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία αυτά, data και τεχνολογία, για να προσφέρουν ασφάλεια προσωποποιημένη, προσβάσιμη και προσιτή σε όλους.

«Launching against all odds»
Η εταιρία ξεκίνησε μεσούσης της οικονομικής κρίσης, σημείωσε ο Αλέξης Πανταζής, υπενθυμίζοντας τι συνέβαινε σε όσους ήταν στην Ελλάδα και την έζησαν και δίνοντας στοιχεία, αριθμούς και ποσοστά για να καταλάβουν το οικονομικό περιβάλλον της εποχής όσοι δεν την έζησαν.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για να ξεκινήσουμε και έπρεπε να συγκεντρώσουμε και λεφτά. Έπρεπε να πάμε σε επενδυτές, (...) απευθυνθήκαμε σε 2.500, συναντήσαμε 300 σε 14 χώρες και βρεθήκαμε με 11. Δεν ήταν εύκολο να ξεκινήσουμε. Εκ των υστέρων, το πού και το πότε ξεκινήσαμε αναδείχθηκε σε μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα» είπε.
Και συνέχισε: Δέκα χρόνια μετά, είπαμε: Ωραία η ασφάλεια, αλλά δεν είναι σέξι, ουσιαστικά πρόκειται για μια υπόσχεση, δεν είναι κάτι που μπορεί να σε συναρπάσει. Έπρεπε να πάμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, να χτίσουμε τη σχέση. Οπότε σκεφτήκαμε τι άλλο να κάνουμε για τους πελάτες μας; Τι άλλο χρειάζονται;
Έχουμε τον πιο γερασμένο στόλο στην Ελλάδα, καθώς λόγω της κρίσης οι πολίτες δεν αγόραζαν αυτοκίνητα. Αν δεις λοιπόν αυτό το κενό στη χρηματοδότηση στην αγορά αυτοκινήτου, αν δεις πόσο συχνά οι οδηγοί είναι αντιμέτωποι με βλάβες, καταλαβαίνεις πως ο κόσμος δεν χρειάζεται μόνο ασφάλεια, χρειάζεται κι άλλα πράγματα. Έτσι, είμαστε στη διαδικασία να πάρουμε άδεια για να δίνουμε χρηματοδότηση.
Hellas Direct: Πού είμαστε σήμερα και πού θέλουμε να είμαστε σε μια 5ετία
Το σήμερα μας βρίσκει με κύκλο εργασιών 275 εκατ. και 1,4 εκατ. ασφαλισμένους σε τρεις χώρες, συνέχισε ο Αλέξης Πανταζής. Η εταιρία είναι κερδοφόρα, έχουμε 300 εργαζόμενους επίσης σε τρεις χώρες και ετοιμαζόμαστε τόσο για το επόμενο βήμα μας, στην Τσεχία, όσο και για διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχουμε με επέκταση και στη χρηματοδότηση για αγορά αυτοκινήτου.
Όσο για το πού θέλουμε να πάμε τα επόμενα 4-5 χρόνια, συνεχίζουμε να βρίσκουμε αξία στις λεγόμενες τυφλές αγορές, τις υπο-εξυπηρετούμενες. Είναι όλες μέσα στην ΕΕ, μπορούμε να μεταφέρουμε την τεχνολογία μας και την τεχνογνωσία μας, είναι αγορές κοντά σε μας. Θέλουμε να κατέχουμε το 5-15% σε αυτές τις αγορές, όπως έχουμε τώρα 10% μερίδιο αγοράς στη Ρουμανία.
Τα σημαντικά μαθήματα
Συνοψίζοντας τα πιο χρήσιμα μαθήματα από αυτή την πορεία, ο Αλέξης Πανταζής επικεντρώθηκε στα παρακάτω:
Πρώτο μάθημα που πήραμε: Να έχεις θάρρος, να παίρνεις γρήγορα τις δύσκολες αποφάσεις, να μην παραιτείσαι.
Το πρώτο που θα χρειαστείτε όσοι δεν έχετε ακόμα ξεκινήσει εταιρία είναι θάρρος. Dare to dream, να ωθήσετε τον εαυτό σου πέρα από εκεί που νομίζετε πως μπορείτε να φτάσετε, τόνισε. Πάρτε γρήγορα τις δύσκολες αποφάσεις, να επικεντρώνεστε σε αυτό που έχει σημασία και να απομακρύνετε τους αντιπερισπασμούς. Και μην παραιτείστε - fall seven, rise eight, σημείωσε, όπως ήταν και ο τίτλος της ομιλίας του. Θα αποτύχετε και κάθε αποτυχία θα σας μάθει κάτι, η ανθεκτικότητα είναι αυτή που θα σας διαφοροποιήσει από τους ανταγωνιστές σας.
Δεύτερο μάθημα: Δέσμευση και αφοσίωση, καινοτομία με στόχο και η σημασία των μικρών πραγμάτων.
Να είστε δεσμευμένοι απέναντι στους πελάτες σας, όποιοι κι αν είναι, συνέχισε ο Αλέξης Πανταζής. Πάντα έρχονται πρώτοι, να σκέφτεστε κάθε μέρα για ποιον κάνετε το κάθε τι, τι πρόβλημα προσπαθείτε να λύσετε. Με αυτό στον νου ξυπνάμε κάθε μέρα με τον Αιμίλιο και την υπόλοιπη ομάδα. Να καινοτομείτε αλλά όχι επειδή η καινοτομία είναι ωραία και σέξι, όχι ως αυτοσκοπό. Είναι πειρασμός τα ωραία πραγματάκια, αλλά είναι σημαντικό να έχουν νόημα για κάποιον, να είναι χρήσιμα. Και να κοιτάτε τις λεπτομέρειες, τα μικρά πράγματα. Αυτό το μικρό πραγματάκι που θα αυξήσει την παραγωγικότητά σας κατα 1%. Δώστε του 2 χρόνια, θα αλλάξει τον κόσμο σας.
Τρίτο μάθημα: Να συνεχίσετε να εξελίσσεστε και δεν αναφέρομαι σε έσοδα ή κέρδη, είπε κλείνοντας την ομιλία του. Αναφέρομαι στον καθένα ατομικά και στην ομάδα συνολικά. Το ομαδικό πνεύμα είναι σημαντικό για μας, είμαστε σαν ομάδα του ΝΒΑ, όχι σαν οικογένεια. Θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Θέλουμε να εξελισσόμαστε και ως ομάδα αλλά και να συνεχίζει να μαθαίνει ο καθένας ατομικά.
Και τέλος, κάντε τη διαφορά και κάντε τη κάθε μέρα. Να μιλάτε σε νεότερους entrepreneurs που θέλουν τη βοήθειά σας, να μιλάτε σε άλλους στο οικοσύστημα, η βοήθεια του ενός προς τον άλλο, η δύναμη των σχέσεων είναι το κλειδί.

«On building teams and helping them thrive»
Μιλώντας στο πάνελ με θέμα «On building teams and helping them thrive», ο Αλέξης Πανταζής εντόπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Hellas Direct στην επέκτασή της στη Ρουμανία.
Ξαφνικά προσλαμβάναμε συνεργάτες που μιλούν ρουμάνικα, με διαφορετική κουλτούρα μεταξύ τους, πόσω μάλλον με την εταιρία, εξήγησε. Ήταν για μας σημαντικό να στραφούμε στους εαυτούς μας, να θυμηθούμε τι πρεσβεύουμε ως εταιρία. Πρέπει να το κάνεις αυτό τακτικά κάθε 1-2 χρόνια, τουλάχιστον εμείς το χρειαζόμαστε αυτό. Να κάθεσαι και να γράφεις τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείσαι και αφού το κάνεις, να απευθύνεσαι στην υπόλοιπη ομάδα σου και να τους διαταυρώνεις ώστε να είναι όλοι στην ίδια γραμμή.
Πρέπει λοιπόν (τα μέλη της ομάδας) να μπορούν να διαβάσουν κάτι που βγάζει νόημα στο σήμερα και όχι κάτι φιλόδοξο για το μέλλον, συνέχισε. Για μας είναι σημαντικό να είσαι αυθεντικός, ό, τι γράφεις να το πιστεύεις. Κι έτσι, όπου βλέπεις παρεκκλίσεις από αυτό, μπορείς να αρχίσεις να εντοπίζεις τοξικές συμπεριφορές και ανθρώπους με τους οποίους δεν μπορείς να συνεχίσεις.
Δεν είναι ποτέ εύκολο να διώχνεις κόσμο, κανείς δεν θέλει να είναι ο κακός, αλλά είναι σημαντικό για μια ομάδα υψηλών επιδόσεων, καθώς μεγαλώνει, να ελέγχει κανείς αν είναι κάποιος ταιριαστός με την κουλούρα της εταιρείας ή όχι, οπότε πρέπει να χωρίσουν οι δρόμοι τους, κατέληξε. Κι όταν το απαντήσεις, όσο συντομότερα προχωρήσει ο καθένας στον δρόμο του τόσο το καλύτερο.

Το Doers Summit
Το Doers Summit είναι ένα από τα κορυφαία συνέδρια για την καινοτομία και το networking στην Ευρώπη. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν founders, επενδυτές και ηγετικές προσωπικότητες του οικοσυστήματος.
Το συνέδριο διοργανώθηκε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.