Αν υπήρχαν βραβεία ευφάνταστης ασφαλιστικής απάτης, αυτό το κουαρτέτο κοφτερών μυαλών από την Καλιφόρνια, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω, θα είχε σίγουρα μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα για χρυσό.
Θα με ρωτήσεις γιατί έγιναν όλα αυτά, θα σου πω δεν ξέρω ακριβώς. Προφανώς για τα λεφτά, ναι, αλλά τόση σκηνοθεσία να πάει χαμένη σε μια τόσο πεζή υπόθεση; Κλαίει και το αγαλματίδιο του Όσκαρ, βρε παιδιά.
Εισβολή «αρκούδας» σε Rolls Royce στην Καλιφόρνια
Να τα πάρουμε από την αρχή. Ο ιδιοκτήτης μιας υπέροχης Rolls Royce Ghost στην Καλιφόρνια ζήτησε τον Ιανουάριο του 2024 αποζημίωση, από την εταιρία στην οποία είχε ασφάλεια αυτοκινήτου, για ζημιές που προκάλεσε στην Rolls Royce μία αρκούδα.
Τώρα, αυτό, αν μένεις στα Ιλίσια πχ μπορεί να ακούγεται εντελώς απίθανο, αν μένεις στην Καλιφόρνια όχι και τόσο. Δίνοντας στην εταιρία φωτογραφίες από τις τρομακτικές νυχιές του άγριου ζώου στα κομψά καθίσματα του πολυτελούς αυτοκινήτου - κανένα σαβουάρ βιβρ η αρκούδα, χάθηκε το σέβας- ο ιδιοκτήτης ήθελε να κάνει ακόμα πιο στιβαρό το αίτημά του. Κι έτσι έδωσε μαζί και βίντεο, αλήθεια, ορκίζομαι, βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί η αρκούδα να μπαίνει στο αυτοκίνητο και να κάνει ζημιές.
Και ήσυχος, πως έχει όλα τα στοιχεία για να πάρει το ποσό που διεκδικούσε, χαλάρωσε στον καναπέ του περιμένοντας ο τραπεζικός του λογαριασμός να φτάσει στα προσδοκώμενα ύψη.
And the Oscar goes to…
Η υπόθεση άνοιξε τον Ιανουάριο, αλλά μόλις αυτόν τον μήνα έγινε η σύλληψη των τεσσάρων. Γιατί- άδικος που είναι ο κόσμος- αντί για αποζημίωση ο φίλος ιδιοκτήτης της Rolls Royce Ghost και τρεις συνεργοί του είδαν ένταλμα σύλληψης για ασφαλιστική απάτη και συνωμοσία.
«Έπειτα από εξέταση του βίντεο, η έρευνα κατέληξε πως η αρκούδα ήταν άνθρωπος ντυμένος με στολή αρκούδας» αναφέρει το δελτίο τύπου της αστυνομίας. Για να είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι πως πράγματι δεν πρόκειται για αρκούδα πήγαν κι ένα βήμα παραπέρα. Κάλεσαν έναν βιολόγο από το τμήμα Άγριας Ζωής της Καλιφόρνιας, ο οποίος επίσης διαβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο για αρκούδα αλλά για άνθρωπο. Και μάλιστα όχι μόνο στο συγκεκριμένο βίντεο, αλλά σε ακόμα δύο, που είχε χρησιμοποιήσει η τετράδα για να πάρει κι άλλες αποζημιώσεις για αντίστοιχες ζημιές σε άλλα πολυτελή αυτοκίνητα, μία Mercedes G63 AMG και μία Mercedes E350.
Ερευνώντας τις αιτήσεις αποζημίωσης και για τα άλλα αυτοκίνητα, η αστυνομία διαπίστωσε πως ο δράστης ήταν σταθερά αρκούδα - πού να αγοράζεις κι άλλη στολή, λογικό- και ο χρόνος και ο τόπος της ζημιάς ήταν ίδιος. Τα βίντεο είχαν δοθεί σε δύο άλλες ασφαλιστικές εταιρίες με το κόστος της απάτης να αγγίζει τα 142.000 δολάρια!
Έχοντας στα χέρια τους και ένταλμα έρευνας, οι αρχές ανακάλυψαν την περίφημη στολή στο σπίτι ενός από τους υπόπτους. Αλήθεια, ξανά. Είχαν φυλαγμένη τη στολή της αρκούδας (θα μου πεις, τόσα είχαν βγάλει χάρη σε αυτή, χαμένη να πάει;)
Ασφαλιστική απάτη στην Ελλάδα
Στα σοβαρα τώρα, μη φανταστείς πως τέτοιες υποθέσεις υπάρχουν μόνο στην Καλιφόρνια. Η ασφαλιστική απάτη θεωρείται μείζον θέμα στις ΗΠΑ και το κόστος της εκτιμάται στα 300 δισ. δολάρια ετησίως.
Στην Ελλάδα τώρα, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, το 2022 καταγράφηκαν 6.424 υποθέσεις ασφαλιστικής απάτης - και όχι μόνο στον κλάδο αυτοκινήτων- με κόστος που εκτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ.
Δεν ζημιώνονται μόνο οι ασφαλιστικές εταιρίες. Η ασφαλιστική απάτη λειτουργεί σε βάρος των συνεπών και αξιόπιστων ασφαλισμένων και γι' αυτό οι ασφαλιστικές κάνουν τα πάντα για να την περιορίσουν.
Αρκούδα, εσύ, σούπερ σταρ
Σε ό,τι αφορά την αρκούδα, θα πούμε περήφανα πως εξάγουμε πολιτισμό. Γατάκια Καλιφορνέζοι, με αντίστοιχη αρκούδα τα έβαλε κοτζάμ Νίκος Ξανθόπουλος στην «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», ταινία του Απόστολου Τεγόπουλου με φοβερό καστ για την εποχή. Και είχαμε 1969, όχι 2024.
Όχι μόνο εξάγουμε πολιτισμό, αλλά 46 χρόνια μετά μας αντέγραψε ένας νεόκοπος ηθοποιός του Χόλιγουντ, ένας ονόματι Λεονάρντο ντι Κάπριο, αν τον έχεις ακουστά. Πάλεψε επίσης με αρκούδα στην ταινία «The revenant» το 2015 - δηλαδή για την ακρίβεια πάλεψε με ειδικά εκπαιδευμένο κασκαντέρ και τεχνολογία cgi. Και πήρε κι εκείνος Όσκαρ - το πρώτο του. Να τα λέμε κι αυτά.