Κλοπές αυτοκινήτων: Αν οδηγείς ένα από αυτά τα μοντέλα, μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο

Καταγράψαμε, μετρήσαμε, αναλύσαμε. Τα στοιχεία μας έχουν κάτι να σου πουν!

ασπρόμαυρη εικόνα, αυτοκίνητα παρκατισμά σε πολλές σειρές, μία θέση είναι κενή

Κατεβαίνεις το πρωί να πάρεις το αυτοκίνητό σου για να πας δουλειά ή σχολή ή τα παιδιά στο σχολείο ή έναν συνδυασμό των παραπάνω. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να φτάσεις εκεί που είχες παρκάρει και το πολυαγαπημένο σου αυτοκινητάκι να έχει κάνει φτερά (εντάξει, αν έχεις κάλυψη ολικής κλοπής στην ασφάλειά σου μπορείς να ανασάνεις, αλλά και πάλι η αναστάτωση είναι αναστάτωση).

Εκτός αν οδηγείς ένα από τα μοντέλα που βρίσκονται στις παρακάτω λίστες της Hellas Direct, με τα αυτοκίνητα που δεν προτίμησαν το 2023 οι κλέφτες στην Ελλάδα. Τότε μπορείς να έχεις τη σιγουριά πως φτάνοντας εκεί που είχες παρκάρει με το κλειδί στο χέρι θα βρεις κλειδαριά να το βάλεις ή θα ακούσεις το «μπλιπ» του ξεκλειδώματος.

Κλοπές αυτοκινήτων: Ποια μοντέλα δεν προτιμούν οι κλέφτες

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα ασφαλισμένα σε εμάς αυτοκίνητα, για περισσότερα από 1000 συμβόλαια ανά μοντέλο, που μετρήσαμε στο τέλος του 2023, τα παρακάτω είχαν τις λιγότερες δηλωμένες κλοπές. Είτε καθόλου, τίποτα, μηδέν κλοπές, είτε ελάχιστες, ένα τσικ, δηλαδή μόλις μία.

Infographic με μοντέλα αυοκινήτων τα οποία είχαν μηδενικές ή τις λιγότερες κλοπές το 2023

Η πρώτη λίστα είναι το χρυσό μετάλλιο, οι «πρωταθλητές» για το 2023, τα αυτοκίνητα για τα οποία δεν δηλώθηκε καμία κλοπή. Πάντως και το ασημένιο μετάλλιο επίσης θριαμβεύει, γιατί μόνο μία κλοπή για 1000 συμβόλαια και άνω, ε δεν το λες και άσχημα, καθόλου άσχημα (και κάποια τα είχαμε δει και στην αντίστοιχη λίστα του 2022).

Κλοπές αυτοκινήτων: Έχουν πέραση τα μικρά

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλισμένων αυτοκινήτων στην Hellas Direct για το 2023, στα κλοπές αυτοκινήτων το μέγεθος παίζει τον ρόλο του. Είτε γιατί είναι πιο εύκολο να κλαπούν, είτε γιατί τα ανταλλακτικά τους έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, είτε κάτι άλλο που δεν μας περνάει από το μυαλό, τα μικρά αυτοκίνητα έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην προτίμηση των κλεφτών.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν η μεζούρα που μετράει το μήκος του ΙΧ σου λέει κάτω από 3,7 μέτρα, καλύτερα να προσέχεις δύο και τρεις φορές περισσότερο. Δεν το λέμε εμείς, τα στοιχεία το λένε.

Infographic για τη σχέση μήκους αυτοκινήτου με πιθανότητα κλοπής

Ενώ για τα υπόλοιπα μεγέθη αυτοκινήτων η συχνότητα κλοπής είναι ίδια, δηλαδή 2 περιπτώσεις κλοπής ανά 1000 ασφαλισμένα, για τα μικρά ΙΧ με μήκος κάτω των 3,7 μέτρων η συχνότητα πάει στις 5 κλοπές ανά 1000 ασφαλισμένα.

Ο νέος είναι ωραίος, αλλά μπαίνει και στο στόχαστρο

Ο/Η οδηγός πάει πακέτο με το αυτοκίνητο, οπότε η ηλικία του μπορεί να σχετίζεται με την πιθανότητα το όχημα να κάνει φτερά.

Έτσι δείχνουν και τα στοιχεία μας, αφού οι πολύ νέοι οδηγοί έως 20 ετών δήλωσαν κλοπή με συχνότητα 4 περιπτώσεις ανά 1000 συμβόλαια, ενώ οι επόμενες δύο δεκαετίες 21-30 ετών και 31-40 ετών δήλωσαν κλοπή στο αυτοκίνητο τους με συχνότητα 3 περιπτώσεις ανά 1000 συμβόλαια. Οι οδηγοί με ηλικία στις τρεις επόμενες δεκαετίες, από 41 έως 70 ετών, δηλαδή, δήλωσαν 2 κλοπές ανά 1000 ασφαλισμένα οχήματα.

Μόλις 1 κλοπή ανά 1000 συμβόλαια δήλωσαν οι οδηγοί έως 80 ετών.

Infographic με τίτλο τι λέει η ηλικία σου για την πιθανότητα να σου κλέψουν το αυτοκίνητο και απεικόνιση σε στήλες

Φταίει η ανεμελιά των νέων (πόσο ακούγομαι σαν τον μπαμπά μου) ή μήπως μετράει η ωριμότητα των παλιών; Μήπως όσο περνάνε τα χρόνια μειώνονται και τα χιλιόμετρα και η έκθεση στον κίνδυνο; Ίσως όσοι την έπαθαν νέοι, έμαθαν και προσέχουν περισσότερο; Μπορεί οτιδήποτε από αυτά ή και όλα μαζί.

Κάνουν διακοπές οι κλοπές αυτοκινήτων;

Ναι, ξέρουμε, φαίνεται περίεργο, αλλά δε φταίμε εμείς για αυτό. Στα δεδομένα φαίνεται ξεκάθαρα πως το 2023 οι κλοπές πήγαν διακοπές τον μήνα Ιούλιο καθώς οι δηλωμένες περιπτώσεις έπεσαν σημαντικά, ενώ αντίθετα τον Μάρτιο βάρεσαν υπερωρίες.

Όσον αφορά τις μέρες που το πράγμα χαλαρώνει, αυτές είναι το Σαββατοκύριακο, ενώ η μέρα που δηλώθηκαν οι περισσότερες κλοπές ήταν η Τετάρτη.

Τέλος, οι ώρες που χτύπησε το τηλέφωνο μας για να μας ενημερώσεις για τα δυσάρεστα (και εμείς να σε καθησυχάσουμε, ειδικά εάν έχεις κάλυψη για κλοπή) ήταν το διάστημα 9.00-12.00 το πρωί.

Κλοπές αυτοκινήτων: Προσέχουμε για να έχουμε

Αν οδηγείς ένα από τα μοντέλα στην πρώτη λίστα μας μάλλον κοιμάσαι ήσυχος. Σε κάθε περίπτωση, επειδή προβλέψεις κανείς δεν μπορεί να κάνει, καλό είναι να πάρεις τα μέτρα σου για το δυσάρεστο ενδεχόμενο να σου κλέψουν το αυτοκίνητο – και μακάρι να μη συμβεί ποτέ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, το 2021 δηλώθηκαν 10.096 κλοπές οχημάτων κάθε είδους, που έφτασαν τα 26.949.741 ευρώ. Το 2022 οι κλοπές αυξήθηκαν σε 13.786 και έφτασαν τα 34.417.241 ευρώ. Να ένας απολογισμός που θα ήθελες να μη σε αφορά ποτέ - και μπορείς να κάνεις κάτι γι΄αυτό.

Ε να βάλεις καλύψεις για μερική κλοπή και ολική κλοπή στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου! Έχουμε ιστορίες με τέτοια περιστατικά, όπως του διάσημου μιλφέιγ που έζησε την πιο τρελή ιστορία κλοπής αυτοκινήτου ή εκείνη την ιστορία με το πολύ αίσιο τέλος όπου μία βέρα που χάθηκε και βρέθηκε μέσα σε κλεμμένο αμάξι έναν χρόνο μετά.

Όλα αυτά, μαζί με τα στοιχεία μας, λένε το ίδιο πράγμα: Κάνε την καλύτερη για σένα ασφάλεια αυτοκινήτου, για να απολαμβάνεις οδήγηση και να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο💙 .