Επειδή ο συνωστισμός σε εφορίες είναι κάτι που κανείς δεν θέλει φέτος, και επειδή όλα δείχνουν ότι θα είναι ακόμη περισσότεροι οδηγοί που θα καταθέσουν φέτος πινακίδες, η διαδικασία αυτή έγινε επιτέλους online.
Αντί λοιπόν να πας στη Δ.Ο.Υ. με τις πινακίδες στο χέρι για να δηλώσεις ακινησία, το κάνεις ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Ήδη έχουν κάνει δήλωση ακινησίας 25.000 άτομα μέσα από την πλατφόρμα myCar.
Συγκεντρώσαμε κάποιες ερωτήσεις για να ξέρεις ακριβώς τι παίζει, πώς μπορείς να ολοκληρώσεις τη δήλωση online και τι γίνεται αν θέλεις να την πάρεις πίσω, δηλαδή να κάνεις άρση ακινησίας.
Πώς γίνεται η δήλωση ακινησίας ψηφιακά;
Μπαίνεις στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγεις ή συμπληρώνεις τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που θέλεις να θέσεις σε ακινησία. Συμπληρώνεις τα στοιχεία της διεύθυνσής σου (οδός, αριθμός, πόλη) και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος.
Δηλώνεις επίσης τον χώρο στάθμευσης του οχήματος, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Μόλις υποβάλλεις την αίτηση, το σύστημα σου δίνει αριθμό αίτησης και σε ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
Ωστόσο, αν δεν είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του οχήματος, θα πρέπει να εγκρίνουν και οι συνιδιοκτήτες την αίτηση, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θα ενημερωθούν αυτόματα, είτε μέσω email είτε μέσω Taxisnet, μόλις υποβάλλεις την αίτηση.
Η ψηφιακή ακινησία ισχύει για όλα τα οχήματα;
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης ακινησίας ισχύει μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ.. Δεν ισχύει για τα επαγγελματικά οχήματα.
Μπορείς να κάνεις και την άρση της ακινησίας ψηφιακά;
Αν έχεις καταθέσει τις πινακίδες στη Δ.Ο.Υ., με τον παραδοσιακό τρόπο δηλαδή, για να κάνεις άρση ακινησίας θα πρέπει να ξαναεπισκεφθείς τη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβεις τις πινακίδες και τα έγγραφα για την κυκλοφορία σου.
Μόνο αν έχεις κάνει και τη δήλωση της ακινησίας ηλεκτρονικά, μπορείς να κάνεις και την άρση ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η άρση ακινησίας πρέπει να γίνει από το ίδιο πρόσωπο που έκανε τη δήλωση ακινησίας. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος για να κάνουν άρση ακινησίας.
Πώς κάνεις άρση της ακινησίας ψηφιακά;
Πριν κάνεις άρση ακινησίας, πρέπει να έχεις ασφαλίσει το όχημά σου. Μην ξεχνάς, και η ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής, online γίνεται, χρόοονια τώρα :)
Αφού λοιπόν το τακτοποιήσεις, μπαίνεις πάλι στην πλατφόρμα myCar με τους κωδικούς Taxisnet, διαλέγεις το όχημα που βρίσκεται σε ακινησία, και πληρώνεις τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Αφού γίνει online έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, ολοκληρώνεται η υποβολή του αιτήματος. Αυτό ήταν, έτοιμος/η για βόλτες.
Τι γίνεται αν πρέπει να μετακινήσεις το όχημα σε άλλο χώρο στάθμευσης;
Αν πρέπει να αλλάξει ο χώρος στάθμευσης που δήλωσες ηλεκτρονικά, θα πρέπει να απευθυνθείς στη Δ.Ο.Υ. σου και να σου δώσουν μία πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), και να μεταφέρεις το όχημα στον νέο χώρο στάθμευσης.
Έκανες λαθάκι και συμπλήρωσες λάθος την τοποθεσία του οχήματος. Διορθώνεται;
Όλα διορθώνονται. Αν το καταλάβεις μέσα στην ίδια μέρα που θα συμπληρώσεις την αίτηση, μπορείς να διορθώσεις τη διεύθυνση στάθμευσης. Αν περάσει η πρώτη μέρα, δεν τη γλιτώνεις την επικοινωνία ή επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ.!
Τι γίνεται αν εντοπιστεί το όχημά σου σε κυκλοφορία, με πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ακινησία;
Δεν το θέλεις αυτό! Αν έχεις κάνει ηλεκτρονικά τη δήλωση ακινησίας και σε έλεγχο της αστυνομίας εντοπιστεί το όχημά σου είτε σε κυκλοφορία είτε σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να πληρώσεις πρόστιμο €10.000! Επίσης θα πρέπει να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας καθώς και το πρόστιμο της εκπρόθεσμης πληρωμής τους, δηλαδή συνολικά το διπλάσιο ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά σου.
Σε περίπτωση που σε πιάσουν για δεύτερη φορά, το πρόστιμο είναι €30.000 και αφαίρεση διπλώματος του ιδιοκτήτη!
Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να πας στη Δ.Ο.Υ για να δηλώσεις την ακινησία του οχήματός σου;
Όπως είπαμε, αν το όχημά σου είναι επαγγελματικό, θα πρέπει να απευθυνθείς στη Δ.Ο.Υ. Αλλά και ΙΧ να είναι, η ακινησία θα πρέπει να δηλωθεί μέσω επίσκεψης στις Δ.Ο.Υ, στις εξής περιπτώσεις:
- Κλοπή ή υπεξαίρεση του οχήματος
- Κυκλοφορία του οχήματος στο εξωτερικό
- Μεταβίβαση του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
- Κατάσχεση του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
- Αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
- Παράδοση στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
- Ολοσχερής καταστροφή του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
- Πλειστηριασμός του οχήματος
- Αποξένωση του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
- Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες)
Τι έξοδα γλιτώνεις αν κάνεις δήλωση ακινησίας;
Αν καταθέσεις -ηλεκτρονικά ή με επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ.- πινακίδες, δεν χρειάζεται να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2021, αρκεί να καταθέσεις τις πινακίδες μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου. Επίσης, όσο το αυτοκίνητό σου ή η μηχανή σου βρίσκεται επίσημα σε ακινησία, δεν χρειάζεται να πληρώνεις ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για τεκμήρια ή τέλη πολυτελούς διαβίωσης, αν υπάρχουν.
Πάντως οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσεις να κάνεις άρση ακινησίας, ή αν τυχόν σκεφτείς να κάνεις μία έρευνα αγοράς για εξοικονόμηση στα έξοδα του οχήματός σου, εμείς εδώ θα είμαστε, online πάντα, με την καλύτερη προσφορά για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου ή για την ασφάλεια της μηχανής σου!