4+1 καλοκαιρινοί προορισμοί που αγαπήσαμε για διακοπές με αυτοκίνητο

Θες βουνό; Θες θάλασσα; Θες λίγο κι από τα δύο; Το ’χουμε!

ασπρόμαυρη εικόνα, τζιπ με ανοιχτή πόρτα φορτωμένο με σανίδες σκι παρκαρισμένο με φόντο βράχια και θάλασσα

Ήρθε η στιγμή που τόσο περίμενες για σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο. Το βιολογικό σου ρολόι με το που ζεσταίνει και καλοκαιριάζει- μη σου πω και νωρίτερα- μετράει διαφορετικά τον χρόνο και το μυαλό σου σκορπίζει σε διαδρομές και προορισμούς. Ονειρεύεσαι θάλασσες, μπάνια και ατελείωτες βουτιές. Ή βουνίσια δροσιά, πυκνά δάση, και πεζοπορίες μέσα στη φύση. Διαμονή με όλες τις ανέσεις ή την απλότητα μιας σκηνής.

Ονειρεύεσαι λοιπόν ό,τι είναι για σένα διακοπές. Και καλά κάνεις! Εμείς ξεχωρίσαμε 4+1 προορισμούς για να πας οδικώς (τουλάχιστον στους 4 🤭) και να περάσεις αξέχαστα. Επιλέξαμε μέρη που αξίζουν και για τη διαδρομή ως εκεί και για όσα μπορείς να κάνεις όταν φτάσεις. Και βασικά επιλέξαμε μέρη στα οποία επιστρέφουμε εμείς οι ίδιοι ξανά και ξανά, γιατί τα αγαπήσαμε λίιιιγο παραπάνω από άλλα.

Φυσικά η λίστα προορισμών είναι πολύ μεγάλη. Σημείωσε, αν θέλεις, τις προτάσεις μας και πρόσθεσε και τις δικές σου!

Συνοδηγός μέσα σε αυτοκίνητο από το πλάι έχει στα χέρια του χάρτη

1.Τζουμέρκα - Ήπειρος

Τα μάτια θα γεμίσουν ομορφιά, όπως λέει ο στίχος του Καβάφη. Αφήνοντας αυτά τα ρομαντικά θα πω ξεκάθαρα: Είναι το τραχύ ανάγλυφο, είναι οι κορυφογραμμές- λες και τις χάραξες βιαστικά με μολύβι σε χαρτί, είναι η υ-πέ-ρο-χη φύση παντού, είναι τα χωριά που σχεδόν σε αιφνιδιάζουν καθώς αναδύονται μέσα σε χαράδρες στη μέση του πουθενά, είναι οι άνθρωποι, είναι η μουσική τους, είναι όλα. Αυτή η πλευρά της Ηπείρου, η άγρια και σιωπηλά συναρπαστική οροσειρά των Τζουμέρκων, θα μιλήσει στην καρδούλα σου με το που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί (έπειτα από περίπου 5 ώρες οδήγησης από Αθήνα, αλλά σε διαβεβαιώνουμε αξίζει κάθε λεπτό).

Τι να δεις

Δεν επιλέξαμε ως προορισμό ένα μόνο από τα χωριά της περιοχής γιατί προτείνουμε να κυκλοφορήσεις και να γνωρίσεις αυτά που δεν ήξερες - και πιθανώς ανάμεσά τους να διαλέξεις ήδη από αυτές τις διακοπές σου τον προορισμό των επόμενων. Συρράκο, Καλαρρύτες, Πράμαντα, Καλέντζι, Κτιστάδες, Βουργαρέλι, Θεοδώριανα, Κυψέλη (ή Χώσεψη) είναι μερικά παραδείγματα.

Στην Κυψέλη κάνε εγκαίρως τον προγραμματισμό σου για να μείνεις στον μοναδικό ξενώνα του χωριού - στο πιο οργανωμένο σε υποδομές Βουργαρέλι θα έχεις περισσότερες επιλογές. Στα Θεοδώριανα μην παραλείψεις μια βόλτα στους καταρράκτες.

Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, θα παρκάρεις στην είσοδο του χωριού και θα περάσεις την πέτρινη γέφυρα- θυμήσου να κάνεις μια στάση στο Κτίσμα της Γκούρας, το πιο εντυπωσιακό του οικισμού. Καθ’ οδόν για τους Καλαρρύτες θα κοντοσταθείς στη Μονή Κηπίνας, μοναστήρι λαξευμένο σε απότομο κατακόρυφο βράχο. Κι όπου κι αν βρεθείς να φας καρυδάκι γλυκό, αγαπημένη λιχουδιά όλης της περιοχής, όπου οι καρυδιές αφθονούν.

Τι να κάνεις τριγύρω

Θα πας μεχρι το Γεφύρι της Πλάκας, οπωσδήποτε, το θρυλικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι που θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Το 2015 είχε καταρρεύσει εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και αποκαταστάθηκε το 2019. Σίγουρα θα πας και για βουτιά στον Αχελώο, στην περίφημη παραλία των Τζουμέρκων κάτω από την κρεμαστή γέφυρα Γλύστρα – Γκολφάρι, με τα πλατάνια να φτάνουν ως το νερό.

χωριό Κυψέλη Άρτας, σπίτια κάτω από τα χιονισμένα βουνά
Κυψέλη με φόντο τα Τζουμέρκα

Για πεζοπορία, πολύ καλή- και όχι εύκολη- επιλογή είναι το μονοπάτι που συνδέει το Συρράκο με τους Καλαρρύτες. Μιας και είσαι στην περιοχή, σκέψου και το ενδεχόμενο για rafting στον Άραχθο. Ο Άραχθος θα σε συνοδεύει και σε ένα μέρος της διαδρομής μέσα στο βγαλμένο-από-ταινία-επιστημονικής-φαντασίας σπήλαιο της Ανεμότρυπας, κοντά στους Κτιστάδες. Θα ζήσεις μοναδική εμπειρία στο πέρασμα Μπάρου, το ορεινότερο πέρασμα της Ελλάδας στα 1900 μέτρα υψόμετρο, που ενώνει Ήπειρο και Θεσσαλία. Τέλος, με αφετηρία το χωριό Σκούπα, μπορείς να κάνεις και βόλτα - και να διασχίσεις το ποτάμι- με άλογα. Θα το θυμάσαι μια ζωή, εγώ τα είπα.

2.Κήποι - Εύβοια

Δεν θα χρειαστείς πάνω από 2,5 ωρίτσες οδήγησης από την Αθήνα- ή πολύ λιγότερο αν επιλέξεις το φέρι από Ωρωπό για Ερέτρια- για να φτάσεις στους εύφορους Κήπους στην κεντρική Εύβοια - και, ναι, υπάρχει λόγος που λέγονται έτσι. Το όμορφο χωριό κοντά στην Κύμη έχει άφθονο πράσινο και πολλά νερά (και γι’ αυτό εξαιρετικά κηπευτικά) και αξίζει να κάνεις μια στάση εδώ, καθώς θα εξερευνάς την κεντρική Εύβοια και την πολύ συναρπαστική πλευρά της προς το Αιγαίο.

Τι να δεις

Πριν φύγεις για εκδρομές και παραλίες κάνε μια βόλτα στο χωριό. Δίπλα στην εκκλησία θα δεις τον μεσαιωνικό πύργο, που χρονολογείται στα τέλη του 14ου με αρχές του 15ου αιώνα. Λίγο έξω από το χωριό θα κοντοσταθείς στη «Μεγάλη ελιά», το υπεραιωνόβιο δέντρο που εκτιμάται πως είναι 2.700 ετών. Και αν κουραστείς και ζεσταθείς, θα ξεδιψάσεις σε κάποια από τις πηγές των Κήπων - η Τρυπητή δίπλα στον παλιό νερόμυλο είναι η πιο γνωστή.

χωριό Κήποι στην Εύβοια, η πηγή Τρυπητή
Η Τρυπητή

Πείνασες; Ε καλά. Μην φύγεις από τους Κήπους χωρίς να έχεις δοκιμάσει το τοπικό προϊόν: τη μελιτζάνα. Στη Γιορτή της Μελιτζάνας, μάλιστα, που φέτος προγραμματίζεται για τις 16 Αυγούστου, θα έχεις την ευκαιρία να ευχαριστηθείς κηπιώτικη φιλοξενία και να δοκιμάσεις σπιτικά φαγητά με μελιτζάνα- διαφορετικά κάθε χρόνο- που ετοιμάζουν οι κάτοικοι των Κήπων και μοιράζονται με όλους τους επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση δοκίμασε και τηγανόψωμο, που όσο να πεις έχει μεγαλύτερο κοινό.

Τι να κάνεις τριγύρω

Από Αθήνα μπορείς να πας και αυθημερόν, αν και είναι πιθανό ο δρόμος να σε κουράσει με τις στροφές του. Μπορείς λοιπόν να μείνεις στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης κι αυτό που θα κάνεις σίγουρα είναι να πας για μπάνιο, προφανώς. Στη Μουρτερή, στην Πλατάνα, στην Κορασίδα, στον Κάλαμο, στο Σουτσίνι στο Στόμιο. Ντόπιοι λένε πως η πιο όμορφη παραλία είναι στην Κεφάλα- με τον αστερίσκο πως πρέπει να πετύχεις και τον αέρα στις καλες του. Η ακτογραμμή είναι η ίδια, ο χαρακτήρας της κάθε παραλίας διαφορετικός.

Αν έχεις πάρει τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα, αλλά θέλεις κι άλλο μπάνιο, κάνε μια στάση στις Πετριές. Η παραλία Κλιμάκι, προστατευμένη από τον αέρα, σε περιμένει για την αποχαιρετιστήρια βουτιά.

παραλία Κλιμάκι, Εύβοια, τιρκουάζ νερά σε αμμουδιά
Παραλία Κλιμάκι

3.Νικήτη - Χαλκιδική

Θέλω να αποφύγω το κλισέ «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», αλλά όποιος έκανε διακοπές εδώ ορκίζεται πως όντως δεν έχει. Και η Νικήτη, στη Σιθωνία, είναι ο καλοκαιρινός προορισμός που θα καταευχαριστηθείς για διακοπές όπως τις ξέρεις και τις ήθελες πάντα. Μπάνιο σε φα-ντα-στι-κες παραλίες, βόλτες, καλό φαγητό και φτου κι απ’ την αρχή.

Για να φτάσεις εδώ θα φας ένα 6ωράκι και κάτι στον δρόμο από την Αθήνα - εκτός αν έχεις αφετηρία τη Θεσσαλονίκη οπότε η απόσταση είναι αστεία και την κάνεις ακόμα και για Σαββατοκύριακο.

Νικήτη, το τοπίο από ψηλά με φόντο τον ουρανό στο ηλιοβασίλεμα
Νικήτη

Τι να δεις

Αρχικά να πας μέχρι την Παλιά Νικήτη και τον Παρθενώνα. Η παλιά Νικήτη πάνω στον λόφο ξεχωρίζει για τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της και τα πετρόχτιστα σπίτια με το παραδοσιακό χρώμα. Μπες στο Λαογραφικό Μουσείο έστω για μια γρήγορη επίσκεψη, το διατηρητέο του 1870 φιλοξενούσε το παλιό δημοτικό σχολείο και σήμερα είναι σαν χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στο παρελθόν του χωριού. Ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα με τα διώροφα πετρόκτιστα σπίτια είναι ακόμα ένα εξαιρετικό δείγμα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Ανέβα λίγο ψηλότερα στο χωριό και για θέα στο ατελείωτο μπλε, τον Τορωναίο κόλπο και το νησάκι.

Παλιά Νικήτη, παραδοσιακό χωριό, πέτρινα σπίτα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής
Παλιά Νικήτη

Τι να κάνεις τριγύρω

Μπάνιο, μπάνιο, μπάνιο. Αν έψαχνες ένα μέρος για να ευχαριστηθείς πραγματικά παραλίες σαν βγαλμένες από τουριστικό οδηγό, το βρήκες. Πόσες μέρες θα μείνεις στη Νικήτη; Τόσες παραλίες- κι άλλες τόσες- μπορείς να δοκιμάσεις. Σημείωσε: Καρύδι, Ροδιά, Κριαρίτσι, Αρμενιστής με το κάμπινγκ, Καλογριά, Τρανή Αμμούδα, Καλαμίτσι στη Σάρτη. Last but not least, Καβουρότρυπες, για την οργανωμένη πλευρά τους αλλά και τους πιο χαλαρούς κι ανέμελους όρμους τους.

Από τη Βουρβουρού μπορείς να νοικιάσεις σκάφος για να επισκεφτείς τον Διάπορο, το μεγαλύτερο από τα εννέα νησάκια της περιοχής. Εναλλακτικά μπορείς να τσεκάρεις το water taxi ή τις οργανωμένες εκδρομές που περνάνε από τα νησάκια και κάνουν στάσεις σε παραλίες. Μην ξεχάσεις να πάρεις τα απαραίτητα από τη Βουρβουρού, ο Διάπορος δεν έχει να σου προσφέρει ούτε εστιατόρια ούτε καταστήματα, αλλά έχει να σου προσφέρει καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, παραλίες με λευκή άμμο, πεύκα που μοιάζουν να βγαίνουν από τη θάλασσα, ιδανικό περιβάλλον για ατελείωτο κολύμπι και εξερεύνηση του συναρπαστικού βυθού. Ο μεγαλύτερος φυσικός κόλπος του Διαπόρου είναι το απάνεμο Κρυφτό με τα ζεστά νερά, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και τη Μυρσίνη, ιδανικά νωρίς το πρωί γιατί αργότερα μάλλον θα έχουν κι άλλοι την ίδια ιδέα με σένα.

Για φαγητό οι ειδικοί προτείνουν την ίδια τη Νικήτη αλλά και το Πόρτο Κουφό για ψάρι και το Μεταγκίτσι για ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Αν χόρτασε το μάτι σου μπλε και θέλεις να ανακαλύψεις και τη βουνίσια πλευρά της Χαλκιδικής, κάνε μια εξόρμηση ως τον Χολομώντα, το 2ο ψηλότερο βουνό της. Για να απολαύσεις την ηρεμία του, για να ευχαριστηθείς πεζοπορία σε δασικά μονοπάτια αλλά και για να φας σε ξύλινη ταβέρνα μέσα στα έλατα και τις βελανιδιές (συγγνώμη, είμαστε περήφανοι κοιλιόδουλοι και συνδυάσαμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου).

Πόρτο Κουφό, Χαλκιδική, όρμος με σκούρα μπλε νερά και πυκνό πράσινο
Πόρτο Κουφό

4.Λεωνίδιο - Αρκαδία

«Καούρ εκάματε» θα σου πουν μόλις φτάσεις, ύστερα από ένα 3ωρο οδήγησης από την Αθήνα. Έτσι θα σε καλωσορίσουν στο Λεωνίδιο, στην Αρκαδία, έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς της Πελοποννήσου όπου η τσακώνικη διάλεκτος διασώζεται ακόμα. Χτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα, το Λεωνίδιο σε κάνει να νιώθεις πως βρήκες μαζεμένα σε ένα μέρος όλα όσα έψαχνες: άγρια ομορφιά, βουνό, θάλασσα, μονοπάτια, φανταστικές παραλίες, υπέροχη φύση, ωραίους ανθρώπους. Φεύγοντας θα σου πουν «Ούρα κά, άι α πορεία ντι», δηλαδή «Ώρα καλή, λάδι ο δρόμος σου». Κι αυτός ο δρόμος, να το ξέρεις με σιγουριά, θα σε ξαναφέρει στο Λεωνίδιο.

Λεωνίδιο. σπίτια και δέντρα κάτω από τον Κοκκινόβραχο

Τι να δεις

Πρώτα απ’ όλα θα δεις τον επιβλητικό κόκκινο βράχο πάνω από το Λεωνίδιο, εξαιρετικό αναρριχητικό πάρκο (περισσότερα γι' αυτό παρακάτω). Ο οικισμός είναι παραδοσιακός, που σημαίνει θα ευχαριστηθείς καλαίσθητα και ενσωματωμένα στο τοπίο σπίτια και βόλτες στα δρομάκια. Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική του περιλαμβάνει αρχοντικά που στέκουν αγέρωχα στα χρόνια και φυσικά πύργους. Από τους σημαντικότερους είναι ο Πύργος Τσικαλιώτη, που χρονολογείται από το 1808, ενώ στο κέντρο της πόλης θα δεις τον Πυργο Νούφρη, σταθερό τοπόσημο από τον 18ο αιώνα. Κι αν βρεθείς στο Λεωνίδιο τις σωστές μέρες (φέτος 3-7 Ιουλίου, προλαβαίνεις!), θα συμμετέχεις και στο Melitzazz, το καλοκαιρινό φεστιβάλ που συνδυάζει ιστορία και τσακωνική παράδοση με σύγχρονες πολιτιστικές δράσεις και φυσικά τσακώνικη μελιτζάνα.

λιμανάκι τη νύχτα από ψηλά, φωτισμένοι δρόμοι και προβλήτα

Τι να κάνεις τριγύρω

Αν σου αρέσει η αναρρίχηση, τα μεγαλύτερα αναρριχητικά πεδία θα τα βρεις στον Κοκκινόβραχο και στον βράχο της Γαλιώρας, όπου υπάρχουν διαδρομές διαφορετικής δυσκολίας για όλους, γνώστες, βετεράνους και αδαείς. Για πεζοπορία βάλε στόχο τους τρεις ανεμόμυλους, στην είσοδο του Λεωνιδίου.

βράχος με τρεις ανεμόμυλους στην άκρη του, στο φόντο συννεφιασμένος ουρανός

Προφανώς θα κάνεις τη βουτιά σου- η δική μας αγαπημένη παραλία είναι στα Πούλιθρα, με τα βότσαλα και τα διάφανα νερά, αλλά έχεις κι άλλες επιλογές, όπως Πλάκα, φυσικά, Τηγάνι και Φωκιανό. Στην παραλία του Τυρού μπορείς να κάνεις και καγιάκ στη θάλασσα.

Καθ’ οδόν για το Λεωνίδιο αξίζει να κάνεις μια στάση στο Παράλιο Άστρος για να χαζέψεις θέα από τον Πύργο των Ζαφειρόπουλων, το ενετικό κάστρο στην κορυφή του λόφου. Φεύγοντας θα περάσεις κι από τον υγροβιότοπο του Μουστού, την εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα - καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών. Τα νερά δίπλα στην πηγή, κοντά στον δρόμο, θεωρούνται ιαματικά κι έτσι θα βρεις κι άλλους να κάνουν μπάνιο στις όχθες της λίμνης.

5.Σπίτι

Ο τελευταίος προορισμός είναι το σπίτι σου. Το εξοχικό της παιδικής σου ανεμελιάς, όπου από κεκτημένη ταχύτητα μετράς ακόμα μπάνια και παγωτά (και βιβλία, πόσο μπούμερ πια). Και ξενύχτια. Και φίλους (δικούς σου ή των παιδιών σου 🙄) που έρχονται για μια βουτιά και μένουν μια βδομάδα.

Φιλοξενεί - και αποκαλύπτει- την πιο ξέγνοιαστη πλευρά σου και για τη διαδρομή δεν χρειάζεσαι οδηγίες ούτε gps, το αυτοκίνητο ή η μηχανή σου πάνε σχεδόν μόνα τους, μηχανικά. Εκεί δεν σε νοιάζει σχεδόν τίποτα γιατί ξέρεις πως θα χαλαρώσεις μέχρι να φτάσεις σε κατάσταση σχεδόν αποσύνθεσης.

Το φόντο των πιο αυτονόητων και απρογραμμάτιστων καλοκαιριών σου σε περιμένει και φέτος.

Τι να κάνεις πριν φύγεις

Παρέα; Τσεκ. Απαραίτητα (για άλλους ένα σακ βουαγιάζ, για άλλους τα μπαγκάζια της Όλγας όταν μετακόμισε στο σπίτι της Ειρήνης στις «Τρεις χάριτες»); Τσεκ. Ασφάλεια αυτοκινήτου ή ασφάλεια μηχανής για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και στη διαδρομή; Τσεκ (ελπίζω 😏).

Κλειδί στη μίζα; Τσεκ.

Έφυγες! Καλές διακοπές!