Δεν ξέρουμε αν σε παρηγορεί, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεσαι εσύ αυτή τη στιγμή, βρίσκονται πάνω από 3 δισ. εκατομμύρια άτομα στον κόσμο. Πρώτη φορά είσαι σε θέση να καταλάβεις - ή έστω να το προσπαθήσεις - τι μπορεί να περνάει ένας άνδρας στις ΗΠΑ που δεν μπορεί να επισκεφθεί τη γυναίκα του στο κέντρο περίθαλψης ατόμων με Αλτσχάιμερ. Και για ποιον λόγο ένας άνδρας προσφέρει δωρεάν τα φρούτα στο μανάβικό του, για να ευχαριστήσει την Ιταλία, τη χώρα που τον φιλοξένησε τα τελευταία 10 χρόνια. Και γιατί χρειάζεται τη μουσική περισσότερο από ποτέ μία οικογένεια που νοσηλεύεται αποκλεισμένη σε ένα δωμάτιο στη Νότια Κορέα.
Σε προειδοποιούμε. Οι παρακάτω ιστορίες και εικόνες έχουν περιεχόμενο που θα σε κάνει να πιστέψεις ξανά στην ανθρωπότητα. Δεν μπορεί, μία από αυτές θα σε κάνει να λυγίσεις.
Μάθημα μαθηματικών πίσω από το παράθυρο
Κάποια πράγματα δε γίνονται από απόσταση. Πώς εξηγείς σε ένα 12χρονο κορίτσι πώς να αναπαραστήσει μία συνάρτηση με email; Ο δάσκαλος μαθηματικών της Rylee δεν άντεξε στην ιδέα ότι η μαθήτριά του δεν είχε καταλάβει το τελευταίο online μάθημα της Άλγεβρας.
Πετάχτηκε στο σπίτι της – γειτονάκια – με έναν πίνακα, στάθηκε έξω από την πόρτα της και άρχισε να της ζωγραφίζει και να της εξηγεί τα πάντα, μέχρι να δει στο πρόσωπό της το χαμόγελο της νίκης. Γι’ αυτό ζουν οι δάσκαλοι.
Βρείτε τον αρκούδο – από απόσταση!
Επειδή οι μέρες έχουν γίνει λίγο μονότονες και γκρίζες και τα μικρά παιδιά θέλουν παιχνίδι και περιπέτεια, κάποιος ξεκίνησε μία ιδέα και εξαπλώθηκε κι αυτή σαν τον ιό σε όλο τον κόσμο: κυνήγι αρκούδων! Όποιος έχει λούτρινο αρκουδάκι στο σπίτι του, το βάζει στο παράθυρο με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται. Και οι παίκτες έχουν μία αποστολή, όταν βγαίνουν τις βόλτες τους για να πάρουν αέρα πρέπει να εντοπίσουν ποιο παράθυρο έχει αρκούδο.
Σιγά σιγά εμφανίστηκαν λούτρινα σε όλον τον κόσμο: Ινδονησία, Φινλανδία, Αγγλία, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία - εκεί συμμετείχε και η πρωθυπουργός (και μαμά) Jacinda Ardern.
Το καλύτερο κούρεμα της καραντίνας: φαλάκρα μεσήλικα σε 5χρονο!
Το ξέρουμε όλοι. Η κοινωνική απομόνωση είναι κατάλληλη ευκαιρία να δοκιμάσουμε διάφορα looks. Αφού δε μας βλέπει κανείς. Ήρθε η ώρα να ξυρίσετε μούσια, να κόψετε ράστες, να ξεμπλέξτε κοτσιδάκια, να κάνετε κοτσιδάκια, αφέλειες, φράντζες ό,τι σας κατέβει. Του μικρού George του κατέβηκε να κάνει φαλάκρα. Ναι, γιατί; Και όχι οποιαδήποτε. Ήθελε το χτένισμα ενός συγκεκριμένου φαλακρού τύπου που είδε στην τηλεοπτική εκπομπή You’ve been Framed.
Ο μπαμπάς του τον βοήθησε, προφανώς! Μπορεί να του φέρει αντίρρηση; Του έτυχε να μπει στην καραντίνα με τον πιο διασκεδαστικό 5χρονο γιο.
Χειροκροτήματα για τους ασθενείς που βγαίνουν από τη ΜΕΘ!
Δε θέλουμε να ενημερωνόμαστε μόνο για νούμερα κρουσμάτων ή ακόμη χειρότερα θανάτων. Θέλουμε τις νίκες. Όλες. Κι αν γίνεται σε βίντεο, ακόμη καλύτερα!
Στο Θριάσιο νοσοκομείο σημειώθηκε και καταγράφηκε σε βίντεο η πρώτη μεγάλη νίκη: Ένας ασθενής που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό και νοσηλευόταν στην εντατική, βγήκε από τη Μονάδα Ενταντικής Θεραπείας. Όλοι - νοσηλευτές, γιατροί, ακόμη και ο ίδιος - υποδέχθηκαν αυτή τη νίκη με χειροκροτήματα.
Ακριβώς έτσι έζησαν και τη δική τους νίκη οι γιατροί και νοσηλευτές στο Βενιζέλιο νοσοκομείο στην Κρήτη, όπου πήρε εξιτήριο μία 62χρονη ασθενής, μετά από 22 μέρες μάχης στη ΜΕΘ!
Λαμπραντοράκι – διασώστης για τους διασώστες
Οι μέρες είναι πολύ δύσκολες για τους γιατρούς και νοσηλευτές που δουλεύουν στα Επείγοντα. Στο Rose Medical Center στο Denver των ΗΠΑ, έχουν βρει το μυστικό: λαμπραντόρ.
Η Wynn, 1 έτους, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σκυλάκι που θα μεγαλώσει για να κάνει μεγάλα πράγματα: σκύλος - οδηγός για άτομα με αναπηρία. Μέχρι να τελειώσει την εκπαίδευση και να μπορέσει να σταθεί δίπλα σε έναν άνθρωπο που τη χρειάζεται, στέκεται δίπλα σε άλλους ανθρώπους που τη χρειάζονται αυτές τις ημέρες: όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό.
Περνάει τις ημέρες στο νοσοκομείο με το αφεντικό της και τους περιμένει για αγκαλίτσες και χαδάκια για να μπορέσουν να αποβάλουν λίγο από το στρες που συσσωρεύεται. Μόνο και μόνο η μυρωδιά της (μυρίζει σαν ποπ κορν σύμφωνα με πληροφορίες) τους χαλαρώνει και τους υπενθυμίζει να είναι ανθρώπινοι και να παραμένουν κοντά ο ένας κοντά στον άλλον.
Δεν τους χώρισε το Αλτσχάιμερ, δε θα τους χωρίσει ούτε ο COVID-19!
Αυτό το ζευγάρι - άγνωστο σε εμάς - ζει εδώ και καιρό χώρια. Η γυναίκα βρίσκεται σε ένα Κέντρο Αποκατάστασης γιατί πάσχει από Αλτσχάιμερ. Αλλά κάθε μέρα την επισκεπτόταν ο άνδρας της. Τώρα που οι επισκέψεις στα ιατρικά κέντρα απαγορεύτηκαν, λόγω μίας άλλης ασθένειας, συνεχίζει και το κάνει, ακόμη και αν δεν μπορεί να μπει μέσα. Στέκεται έξω από το τζάμι και της θυμίζει πόσο πολύ την αγαπάει. Με μηνύματα και χαμόγελα.
Και βιολί στον αγώνα
Ένας νοτιοκορεάτης βιολινιστής - Won Hyung-joon, αναζητήστε τον στο YouTube! - πήγε όσο πιο κοντά μπορούσε σε μία οικογένεια που νοσηλευόταν λόγω κορονοϊού για να δώσει μία αποκλειστική συναυλία. Πιάνο, βιολί, μάσκες. Αυτό χρειάστηκαν. Και μία κάμερα για live streaming, για να μπορούν να τους παρακολουθήσουν με ασφάλεια η μητέρα, η γιαγιά και το 3 μηνών βρέφος μέσα από την καραντίνα. Οι μουσικοί διάλεξαν το Ave Maria γιατί συμβολίζει τις προσευχές όλων να καταφέρουν να νικήσουν την ασθένεια και να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση.
Η Μινεσότα ευχαριστεί τους ήρωες με επίδομα για τη φροντίδα των παιδιών τους!
Με fast track και έκτακτες διαδικασίες ο κυβερνήτης της Μινεσότα πέρασε νόμο με τον οποίο οι εργαζόμενοι σε σουπερμάρκετ πλέον εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα επείγοντα. Κι αυτό σημαίνει ότι απολαμβάνουν τα ίδια προνόμοια, όπως δωρεάν φροντίδα για παιδιά σχολικής ηλικίας. Το παράδειγμα της πολιτείας θα ακολουθήσει και το Βερμόντ.
Εθελοντές νοσηλευτές και γιατροί φτάνουν Νέα Υόρκη και στέλνουν μόνο αγάπη
Ατλάντα – Νέα Υόρκη. Μία πτήση γεμάτη γιατρούς και νοσηλευτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νέας Υόρκης και δήλωσαν την προθυμία τους να μεταβούν στα νοσοκομεία, στην πρώτη γραμμή και να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους στις κρίσιμες στιγμές. Δεν ήξεραν ότι θα μαζευτούν τόσοι σε μία πτήση. Όταν το κατάλαβαν, έβγαλαν μία φωτογραφία για να στείλουν αγάπη, δύναμη και θετική ενέργεια.
Η αεροπορική γραμμή ανέβασε τη φωτογραφία στο Instagram με το μήνυμα: «χάρη στο θάρρος αυτών των ανθρώπων, οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, οι συνάδελφοί μας, οι γείτονές μας έχουν την ευκαιρία να δώσουν μάχη». I’m not crying. You’re crying.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε δημοσίως βοήθεια από όλους τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα.για να βοηθηθούν οι νοσοκόμες, νοσηλευτές και γιατροί που δουλεύουν 12ωρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 70.000 άτομα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να μεταβούν εθελοντικά στη Νέα Υόρκη.
85χρονος γιατρός στη μάχη
Ο Giampiero Giron, συνταξιούχος αναισθησιολόγος, είναι 85 ετών. Ανήκει στην ευπαθή ομάδα, λόγω της ηλικίας του. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι γιατρός. «Αν φοβάσαι μήπως κολλήσεις, τότε δε γίνεσαι γιατρός», λέει. Και γι’ αυτό, όταν τον ρώτησαν αν είναι πρόθυμος να επιστρέψει στο νοσοκομείο του Βένετο και να ενισχύσει το έργο των συναδέλφων του, δήλωσε ότι είναι πανέτοιμος.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε ως αναισθησιολόγος στην πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς που έγινε στην Ιταλία, στις 14 Νοεμβρίου του 1985. Πήρε σύνταξη το 2010.
Ευχαριστεί τη χώρα που τον φιλοξένησε χαρίζοντας φρούτα
Ο Σάμερ έφτασε στην Ιταλία πριν από 10 χρόνια. Για να βοηθήσει κι αυτός τους Ιταλούς στη μάχη που δίνουν κατά του κορονοϊού, όταν άρχισαν οι ελλείψεις σε προμήθειες και τρόφιμα, άρχισε να προσφέρει δωρεάν φρούτα σε όποιον χρειάζεται. Είναι το «ευχαριστώ του» στη χώρα που τον φιλοξένησε.
Βετεράνος κάνει challenge στον εαυτό του για να χρηματοδοτήσει το NHS!
Ο Tom Moore στις 30 Απριλίου κλείνει τα 100 του χρόνια. Για τον συμβολισμό της υπόθεσης - και προφανώς για το OCD του - σκόπευε να κάνει πάρτι και να καλέσει 100 άτομα να το γιορτάσουν όλοι μαζί.
Φυσικά του κατέστρεψε το σχέδιο ο COVID-19 οπότε άλλαξε πλάνο: έβαλε στόχο να κάνει 100 φορές τον γύρο του κήπου του μέχρι τις 30 Απριλίου, για να συγκεντρώσει 1000 λίρες για το εθνικό σύστημα της Βρετανίας. Ξεπέρασε τους 100 γύρους σε ένα 24ωρο! Μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει πάνω από 23 εκατ. λίρες, και συνεχίζει!
Ευχαριστώ, σας αγαπώ όλους!
Δε χρειάζεται να μπεις μέσα στο νοσοκομείο. Ούτε να αγκαλιάσεις κανέναν. Μπορείς να γράψεις ένα σημείωμα «ευχαριστώ που σώσατε τη ζωή της γυναίκας μου, σας αγαπώ όλους» να σταθείς έξω από το παράθυρο στα Επείγοντα του νοσοκομείου και να χτυπήσεις το τζάμι. Αυτό έκανε ο άνθρωπος της φωτογραφίας στο Morristown Medical Center στο New Jersey. Οι νοσηλευτές δεν τον αναγνώρισαν, ούτε τη σύζυγό του. Αλλά τα κατάλαβαν όλα. Η νοσηλεύτρια που ανέβασε τη φωτογραφία του στο Twitter, δήλωσε ότι ακριβώς γι’ αυτό βρίσκονται εκεί που βρίσκονται.
Αυτό χρειάζονται από εμάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ.