Ξέρεις πώς πάει τώρα. Ο χρόνος περνάει, οι άνθρωποι αλλάζουν και η επιστήμη εξελίσσεται. Μέσα σε αυτή την εξέλιξη μπορούν να συμβούν πολλά, άλλα απλά -όπως π.χ. η επαναστατική πατέντα του ντολμαδοπαρασκευαστή-, μέχρι πολύ πιο σύνθετα και σημαντικά για την ανθρωπότητα –όπως τότε που ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη! Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, υπάρχουν πολλά που σήμερα σου φαίνονται αυτονόητα για την καθημερινότητά σου. Όμως έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς ήταν τα πράγματα πριν να μπουν όλα αυτά στη ζωή μας; Για παράδειγμα, πώς θα ζούσαμε χωρίς σύστημα οικιακού συναγερμού- ή με άλλα λόγια χωρίς πόρτες, κλειδαριές, φωτισμούς, ανιχνευτές κίνησης και συστήματα καμερών ασφαλείας; Εδώ σε θέλουμε, μάστορα!
Χήνες: το πρώτο σύστημα οικιακού συναγερμού!
Ναι, καλά διάβασες. Δεν ξέρουμε αν κατάλαβες για ποιο πτηνό μιλάμε, αλλά όλο και σε κάποιο κοτέτσι/ αυλή/ λιμνούλα θα το έχεις δει. Μιλάμε για εκείνο το πουλί που όταν σε βλέπει κράζει σαν να μην υπάρχει αύριο, όσο εσύ νομίζεις ότι απειλείται η ζωούλα σου! Εντάξει ίσως υπερβάλλουμε λίγο, αλλά μιλάμε για φύλακα όχι αστεία. Ήταν κάπου στο 400 π.Χ. στη Ρώμη, όπου οι φρουροί της πόλης αντί να κάνουν το καθήκον τους, έβλεπαν όνειρα γλυκά. Οι Γαλάτες εχθροί βρήκαν την ευκαιρία για επίθεση, αλλά δεν υπολόγισαν το πιο σημαντικό: τις χήνες και τις κραυγές τους, που ξύπνησαν τους στρατιώτες -φαντάσου πανικό! Και βέβαια λόγω αυτού, κατάφεραν να αποκρούσουν τους εχθρούς. Από τότε και για αρκετά χρόνια, οι χήνες αποτελούσαν ιερό ζώο και η τσιρίδες τους ήταν ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα οικιακού συναγερμού. Μέχρι και σήμερα, πολλοί επιλέγουν το συγκεκριμένο πτηνό σαν φύλακα για το κοτέτσι ή την αυλή τους! Άσε που αν σε βάλει στο μάτι μια χήνα, το πιο πιθανό είναι να σε σαπίσει στο ξύλο. Πραγματικός μονομάχος, χωρίς υπερβολές!
1966, η χρονιά σταθμός για το σύστημα οικιακού συναγερμού
Κάπου εδώ έρχεται η αφροαμερικανή νοσοκόμα, Μαρί Βαν Μπρίταν Μπράουν και ο άντρας της Άλμπερτ Μπράουν, για να αλλάξουν μια για πάντα τα πράγματα και να κάνουν την αρχή για όλα όσα ξέρουμε μέχρι και σήμερα για τα μοντέρνα συστήματα οικιακού συναγερμού.
Την εποχή εκείνη, τα πράγματα ήταν ζόρικα. Πόσο μάλιστα για μια έγχρωμη γυναίκα. Η Μαρί αναγκάζονταν συχνά να μένει αρκετές ώρες μόνη στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη, μιας και ο άντρας της -ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα- εργαζόταν ως αργά. Μετά από αρκετή έρευνα, διαπίστωσε ότι σε περίπτωση ανάγκης η αστυνομικές αρχές καθυστερούσαν σημαντικά να φτάσουν στο σημείο, κάτι που την οδήγησε στο να ξεκινήσει να ψάχνει τρόπους για να κερδίσει χρόνο, στην περίπτωση που χρειαστεί.
Από τη θεωρία στην πράξη: Από τι αποτελούνταν το πρώτο σύστημα οικιακού συναγερμού;
Την αρχή της υλοποίησης -την έκαναν τα γνωστά σε όλους μας- ματάκια πόρτας. Η Μαρί, για να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα από την πόρτα του σπιτιού της αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα σύστημα παρακολούθησης, που αποτελούνταν από ματάκια, τοποθετημένα σε διαφορετικά ύψη της πόρτας. Αυτό το έκανε αφενός για να μπορούν όλοι -ανεξάρτητα από το ύψος τους- να ελέγχουν το εξωτερικό, αλλά και για να είναι ορατοί μεγαλόσωμοι, μεσαίου μεγέθους και μικρόσωμοι άνθρωποι που ενδεχομένως να βρίσκονται έξω από την πόρτα της. Έτσι, θα μπορούσε ανά πάσα ώρα και στιγμή να ελέγξει τι συμβαίνει στο κατώφλι της και να προετοιμαστεί αναλόγως.
Αυτό δεν ήταν αρκετό όμως για τη Μαρί, η οποία ήθελε να το εξελίξει και άλλο το πράγμα -εύγε! Με την βοήθεια του συζύγου της, το επόμενο βήμα ήταν να εγκατασταθεί μια κάμερα στα ματάκια, που ήταν συνδεδεμένη με ένα ασύρματο σύστημα τηλεόρασης, όπου η διαχείρισή του γινότανε με ασύρματο τηλεκοντρόλ. Σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού υπήρχε μια τηλεόραση από την οποία μπορούσε όλη οικογένεια να βλέπει οποιαδήποτε στιγμή τι συνέβαινε πίσω από την κλειστή πόρτα! Μιλάμε για επιστήμη, όχι αστεία! Αλλά και πάλι, η Μαρί ήξερε ότι μπορούσε να το εξελίξει ακόμη περισσότερο. Έτσι, εγκατέστησε ένα μικρόφωνο στην πόρτα και ένα στο εσωτερικό του σπιτιού της -ώστε να μπορεί να ακούσει ανά πάσα ώρα και στιγμή όλα εκείνα που συνέβαιναν έξω από την πόρτα της- και το κερασάκι στην τούρτα; Ένα κουμπί πανικού για να μπορεί να καλέσει βοήθεια σε περίπτωση που χρειαστεί! Ναι, και εμείς έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό (πρόσεξε μην μπει καμία μύγα!).
Η πατέντα και τα εμπόδια που συνάντησε μπροστά της
Με αυτά και μ ’εκείνα, οι Μπράουν αποφάσισαν να καταθέσουν το 1966 έγγραφα για να κατοχυρωθεί η πατέντα τους, πράγμα που 3 χρόνια αργότερα πέτυχε. Μέχρι και σήμερα αποτελεί την πρώτη κατοχυρωμένη πατέντα του είδους της, χωρίς όμως να μπορέσει να αποκτήσει μια θέση σε όλα τα σπίτια της εποχής. Σύμφωνα με ένα τότε δημοσίευμα από τους New York Times -όχι παίζουμε!-:
«Ο εξοπλισμός δεν παράγεται προς το παρόν, αλλά οι Μπράουν ελπίζουν να καταφέρουν να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον εταιριών παραγωγής, αλλά και κατασκευαστικών εταιριών».
Γιατί όμως; Ποιο ήταν το πρόβλημα; Το κόστος παραγωγής αλλά και εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος ήταν τσουχτερό, με αποτέλεσμα να αποτελέσει και τον λόγο για τον οποίο η ιδέα αυτή δεν προχώρησε τελικά σε στάδιο παραγωγής. Και εδώ που τα λέμε, χρειάστηκαν πολλά χρόνια μέχρι να προχωρήσει η τεχνολογία και να βγει στην αγορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης για κατοικίες, εμπνευσμένο από τον μηχανισμό που σχεδίασαν οι Μπράουν! Οι εταιρίες προσέφεραν για πρώτη φορά σύστημα CCTV γύρω στο 2005, αλλά η Μαρί δεν είδε ποτέ το όραμά της να πραγματοποιείται. Πέθανε στο Κουίνς το 1999, σε ηλικία 76 ετών.
Αν μας ρωτάς την γνώμη μας, ένα θα σου πούμε. Κρίμα! Όπως και να έχει, αυτό που είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε είναι ότι η εφεύρεση αυτή έχει πρώτα το όνομα της Μαρί, γεγονός που για μια γυναίκα -και δη έγχρωμη- ήταν τεράστιο κατόρθωμα της εποχής. Παρόλα αυτά, υπήρξαν και αρκετά δημοσιεύματα που έδιναν τα συγχαρητήρια στον σύζυγό της.
Πίστεψέ μας καταλαβαίνουμε γιατί μπορεί να μην θέλεις τις χήνες στην αυλή σου. Δεν λέμε, πολύ αποτελεσματικές, αλλά τι γίνεται σε περίπτωση false alarm; Κανείς δεν θέλει να ξυπνάει τόσο “γλυκά”! Βέβαια ξέρουμε, μπορεί να έχεις πολύ κουλ σύστημα οικιακού συναγερμού, αλλά και πάλι να μην νιώθεις πλήρης. Μπορεί να θες μια έξτρα φροντίδα και ασφάλεια, βρε αδερφέ! Ασφάλεια κατοικίας ας πούμε. Σου έχουμε την λύση! Μας ευχαριστείς μετά. 💙