Πάνε χρόνια που κάνουμε αυτή την ανάλυση των στοιχείων μας: πόσοι ασφαλισμένοι μας είχαν την περασμένη χρονιά θραύση κρυστάλλων, πόσες φορές ενεργοποιήθηκε η κάλυψη και για ποιο λόγο (πράγματι, 6 στα 10 κρύσταλλα αυτοκινήτου έσπασαν από τον ίδιο φταίχτη!). Πόσο κόστισε στον ασφαλισμένο κατά μέσο όρο να προσθέσει την κάλυψη στην ασφάλεια του αυτοκινήτου του, πόσο κόστισαν σε μας κατά μέσο όρο οι ζημιές.
Κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε και παρουσιάζουμε αριθμούς και ποσοστά - και το ίδιο κάναμε και για το 2024, θα τα πούμε αναλυτικά παρακάτω.
Το συμπέρασμα είναι πάντως ένα: Σίγουρα, χωρίς καμία αμφιβολία, για 1.025.000 λόγους αξίζει να έχεις θραύση κρυστάλλων😏.

Θραύση κρυστάλλων: Η κάλυψη που θες για 1.025.000 λόγους
Ναι, όντως, γίναμε πολύ συγκεκριμένοι και υπάρχει λόγος γι’ αυτό: Το 2024 εξοικονομήσαμε για τους ασφαλισμένους μας, μέσω της συγκεκριμένης κάλυψης, περισσότερα από 1.025.000 ευρώ.
Γιατί για να πάρει κάποιος την κάλυψη επιβάρυνε το συμβόλαιό του με ένα πολύ χαμηλό ποσό, κατά μέσο όρο, ενώ όταν ήρθε η ώρα της ζημιάς, εμείς ως ασφαλιστική ανταποκριθήκαμε σε ένα μέσο κόστος περίπου 300 ευρώ.
Κι εδώ μιλάμε για μέσο όρο, ναι; Δηλαδή το ποσό μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αυξηθεί σημαντικά, όπως για παράδειγμα αν έχεις ζημιά σε περισσότερα από ένα τζάμια. Η θραύση κρυστάλλων καλύπτει παρμπρίζ, περιμετρικά παράθυρα και τη γυάλινη εργοστασιακή ηλιοροφή - σκέψου πόσο μπορεί να κοστίζει μια ζημιά εκεί.
Αν έχεις καινούργιο ή σχετικά καινούργιο αυτοκίνητο, ξέρεις επίσης πως τα κόστη ανεβαίνουν. Κι αυτό γιατί τα μικρότερης ηλικίας αυτοκίνητα έχουν και πιο εξελιγμένη τεχνολογία, όπως πχ παρμπριζ με αισθητήρες ή κάμερες.
Θραύση κρυστάλλων: 6 στα 10 τζάμια σπάνε από αυτό!
Είναι πάντα εντυπωσιακό αυτό το στοιχείο. Γιατί ενώ η πρώτη σκέψη όλων μας, όταν σκεφτούμε σπασμένο τζάμι στο αυτοκίνητο, πάει σε κάποια απόπειρα διάρρηξης, τα στοιχεία μας και από το 2024 δείχνουν πως η βασικότερη αιτία είναι κάποιο χαλίκι. Ένα πετραδάκι όσο δα, που εκσφενδονίζεται στο τζάμι ενώ το αυτοκίνητο κινείται, ήταν η αιτία για το 64% των σπασμένων τζαμιών.
Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η κακόβουλη ενέργεια με ποσοστό 16%, και από κοντά με ποσοστό 15% κάποιο άλλο αντικείμενο που έπεσε στο αυτοκίνητο. Τελευταία με 3% ζημιά από άγνωστο αντικείμενο ενώ το αυτοκίνητο ήταν εν κινήσει και με 2% ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου.

Σπασμένο τζάμι; Έχουμε νικητή!
Εντάξει, εδώ δεν πέφτουμε κι από τα σύννεφα: το παρμπρίζ είναι αυτό που παθαίνει ζημιά συχνότερα από κάθε άλλο κρύσταλλο του αυτοκινήτου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μας από το 2024, 7 στις 10 φορές που ενεργοποιήθηκε η κάλυψη θραύσης κρυστάλλων ήταν για το παρμπρίζ. Είτε επειδή είναι το πλέον εκτεθειμένο από τα τζάμια σε ένα αυτοκίνητο, είτε επειδή είναι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα, είτε επειδή είναι νευραλγικό για τον οδηγό. Για καθέναν και όλους αυτούς τους λόγους μαζί, το χτύπημα στο παρμπρίζ είναι αυτό που σίγουρα μας κινητοποιεί άμεσα ώστε να φροντίσουμε για την επισκευή της ζημιάς ή τη συνολική αντικατάστασή του.
Θραύση κρυστάλλων: Προαιρετική, αλλά απαραίτητη
Θες επειδή μπορεί να τη χρειαστείς ακόμα κι αν είσαι ο/η πιο προσεκτικός/ή οδηγός του κόσμου; Θες επειδή είναι απρόβλεπτη η βασική αιτία που θα τη χρειαστείς; Επειδή όταν τη χρειαστείς, αν δεν την έχεις, η ζημιά θα σου κοστίσει πολύ παραπάνω; Επειδή είναι ωραίο να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο;
Για όποιον λόγο βρίσκεις να «κουμπώνει» σε σένα - και για άλλους 1.025.000- η θραύση κρυστάλλων είναι η κάλυψη που είναι σίγουρα καλό να έχεις στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου.
Δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να την έχεις, είναι προαιρετική. Αλλά, όπως επιβεβαιώνουν κάθε χρόνο τα στοιχεία μας, είναι και απαραίτητη.