Μάλλον αυτό δεν το περίμενες, αλλά αντίθετα με άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα πυρκαγιά ή πλημμύρα, το αυτοκίνητό σου μπορεί να σε προστατεύσει από τους κεραυνούς! Και επειδή τα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα γίνονται ολοένα και πιο έντονα, με ξαφνικές καταιγίδες στη διάρκεια των οποίων καταγράφονται χιλιάδες κεραυνοί, καλό είναι να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να μην κάνεις, αν βρίσκεσαι έξω σε περίπτωση κεραυνών.
Το αυτοκίνητό σου λειτουργεί ως καταφύγιο!
Το πιο ασφαλές μέρος να είσαι σε περίπτωση κεραυνών είναι σε εσωτερικό χώρο. Αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό και σε πετύχει η κακοκαιρία ενώ είσαι έξω; Αν έχεις αυτοκίνητο, το πιο ασφαλές είναι να μπεις μέσα. Κι αυτό γιατί το αυτοκίνητό σου θα λειτουργήσει άψογα σαν ένας κλωβός Faraday!
Είτε ήσουν fan του Lost είτε όχι, καταλαβαίνεις πού πηγαίνει το θέμα. Είναι απλή φυσική! Το αυτοκίνητό σου είναι από μέταλλο. Το υλικό αυτό επιτρέπει στο ρεύμα να περνάει από μέσα του, χωρίς να επηρεάζει ότι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητό σου λειτουργεί σαν ένα πλέγμα στο εσωτερικό του οποίου απουσιάζουν τα ηλεκτρικά πεδία και ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Τι είναι ο κλωβός Faraday;
Το φαινόμενο απουσίας ηλεκτρικών πεδίων στο εσωτερικό πλέγματος από μέταλλο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Benjamin Franklin το 1755. Και αναφέρθηκε ως "κλωβός Faraday" στα πειράματα που έκανε ο Michael Faraday το 1836.
Η επιστημονική εξήγηση, διατυπωμένη πιο απλά: ο ηλεκτρισμός επιλέγει τον δρόμο όπου βρίσκει λιγότερη αντίσταση. Και στη συγκεκριμένα περίπτωση, αυτό συμβαίνει όταν ο κεραυνός «επιλέγει» να κινηθεί γύρω από το πλέγμα μετάλλου και όχι στο εσωτερικό του. Η σημασία που έχει αυτό για σένα: όταν βρίσκεσαι μέσα στο αυτοκίνητο, εφόσον αυτό αποτελείται από μέταλλο – ολόκληρο μαζί με την η οροφή - προστατεύεσαι, όπως φαίνεται και σε πείραμα που έκαναν στη Βρετανία.
Κλωβός Faraday: το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, ο φούρνος μικροκυμάτων!
Έχεις αναρωτηθεί γιατί όταν πετάς, σε υψόμετρο πάνω από 10 χλμ., δεν κινδυνεύεις από κεραυνούς; Άλλος ένας κλωβός Faraday: το αεροπλάνο!
Το ίδιο έχεις και στην κουζίνα σου, στον φούρνο μικροκυμάτων. Η πόρτα του φούρνου περιέχει μεταλλικό πλέγμα που εμποδίζει τα μικροκύματα να εξέλθουν από τη συσκευή.
Αντίστοιχες θωρακίσεις χρησιμοποιούν και οι ηλεκτρολόγοι και οι φυσικοί για να απομονώσουν κυκλώματα και συστήματα από εξωτερικά ηλεκτρικά πεδία.
Τι κάνεις σε περίπτωση κεραυνών αν είσαι έξω με το αυτοκίνητό σου;
Αν το αυτοκίνητό σου είναι από μέταλλο - και η οροφή του! - κλείνεσαι μέσα. Σφραγίζεις το καταφύγιό σου. Κλείνεις παράθυρα, ώστε να μην μπορεί να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό. Αποφεύγεις να παρκάρεις κάτω από δέντρο ή μετασχηματιστή. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις καταφύγιο μέσα ή κάτω από ένα ανθεκτικό κτίριο. Ανάβεις τα φώτα κινδύνου και σβήνεις τη μηχανή.
Δεν αγγίζεις κανένα μεταλλικό ή ηλεκτρικό εξάρτημα, ούτε χρησιμοποιείς το τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο. Δεν αγγίζεις το ραδιόφωνο, τα πεντάλ των ποδιών, τις λαβές των θυρών ή το τιμόνι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγεις από το αυτοκίνητο, για παράδειγμα να καθαρίσεις το παρμπρίζ αν ρίχνει χαλάζι, γιατί μπορεί να χτυπηθείς από κεραυνό. Μόνο αφού περάσει η καταιγίδα, μπορείς να βγεις. Και πριν το κάνεις, άσε αρκετό χρόνο να περάσει, γιατί η αστραπή μπορεί να χτυπήσει την ίδια θέση δύο φορές!
Αν ο κεραυνός είναι πολύ κοντά σου και το αισθανθείς στο δέρμα σου ή στις άκρες των μαλλιών σου, είναι πιο ασφαλές να καθίσεις οκλαδόν και να κλείσεις με δύναμη τα αυτιά σου, για να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα απώλειας ακοής.
Πόσο επικίνδυνοι είναι οι κεραυνοί;
Οι κεραυνοί, που παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια καταιγίδας, αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου από καιρικά φαινόμενα μετά τις πλημμύρες. Την Τρίτη 24/09/19, στην κακοκαιρία που χτύπησε τη δυτική Ελλάδα, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από χτύπημα κεραυνών, στην Πελοπόννησο. Εκτός από τραυματισμούς, κάθε χρόνο, οι κεραυνοί προκαλούν δασικές πυρκαγιές σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Πίνδο, ενώ παράλληλα οδηγούν στον θάνατο οικόσιτων ζώων στην ύπαιθρο.
Όλες οι καταιγίδες είναι δυνητικά επικίνδυνες καθώς παράγουν κεραυνούς σε μεγάλη ακτίνα, ακόμη και 15 χλμ. μακριά από τον πυρήνα ενός καταιγιδοφόρου νέφους. Αν ξέρεις τι είναι ασφαλές να κάνεις και τι πρέπει να αποφύγεις, δε χρειάζεται να πανικοβληθείς. Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε απασχολήσει εκείνη τη στιγμή, την ώρα της καταιγίδας, είναι αν θα προκληθεί ζημιά στο αυτοκίνητό σου.
Γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ! Έχουμε δημιουργήσει το δικό μας σύστημα ενημέρωσης έντονων καιρικών φαινομένων, ώστε να σε προειδοποιούμε έγκαιρα μέσω του Weather Alert μας. Και φυσικά, ό,τι και να σου συμβεί στον δρόμο, το'χουμε. Σε καθοδηγούμε εμείς και σε βοηθάμε να φτιάξεις τη ζημιά άμεσα. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση με ψυχραιμία και να έχεις πάντα τη σωστή ενημέρωση για να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ανάγκης. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ομάδα μας που είναι εδώ 24/7, εδώ θα βρεις όλη την πληροφορία που χρειάζεσαι!