Το σκαρφίστηκαν κι αυτό. 'Ενα app προσομοίωσης μίας από τις αγαπημένες σου συνήθειες: οδήγηση και ραδιόφωνο. Το Drive and Listen app είναι γέννημα θρέμμα της καραντίνας –του Α' μέρους, της περασμένης άνοιξης.
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα desktop. Ανοίγεις το app και σκρολάρεις για να διαλέξεις σε ποια πόλη θες να οδηγήσεις. Tel Aviv; Mumbai; Havana; Play! Ξαφνικά είσαι στην εξωτική, πολύπαθη πρωτεύουσα της Κούβας, οδηγείς μία '55 Plymouth κι ακούς το «Africa» των Toto. Δεν μπορείς να αλλάξεις σταθμό και να πιάσεις άλλη συχνότητα, αυτό είναι! Ή το αφήνεις να δεις πού θα σε πάει ή αν θες αλλάζεις πόλη.
Μπορείς να διαλέξεις και με τι ταχύτητα θέλεις να κινείται το όχημά σου. Ακόμη κι αν θέλεις να ακούγεται ο θόρυβος του δρόμου, τύπου ανοίγω παράθυρο, κλείνω παράθυρο, χαμηλώνω να παρκάρω, γκαζώνω για να φύγω.
Φυσικά τα πλάνα που βλέπεις από τους δρόμους δεν είναι live μετάδοση, είναι βιντεάκια που έχουν ανέβει στο YouTube και έχουν συνδεθεί με το app. Αλλά το ραδιόφωνο είναι real-time! Και οι περισσότερες λήψεις είναι από dashcams αυτοκινήτου, οπότε είναι σαν να το ζεις εκείνη τη στιγμή και να είσαι στο τιμόνι ή στη θέση του οδηγού, όπως προτιμάς.
50 πόλεις για να διαλέξεις σε ποια έχεις όρεξη να ταξιδέψεις!
Είναι ταξιδιάρικο και σε χαλαρώνει. Βασικά είναι σαν παιχνίδι. Βαρέθηκες να ακούς τα ίδια και τα ίδια; Έχεις μία λίστα με 50 πόλεις σε όλον τον κόσμο για να διαλέξεις πού θέλεις να ταξιδέψεις.
Τι να ακούνε τώρα άραγε οι φίλοι μας στη Μόσχα; Τι κουβεντιάζουν στο Los Angeles; Τι θα πιάσεις από ραδιοφωνική εκπομπή στο Buenos Aires, εκτός από το όνομα Diegito;
Κι αν θες ένα πραγματικό διάλειμμα, από όλους και όλα, να ανοίξει λίγο το μάτι σου, στη λίστα βρίσκεται και μία μικρή πόλη της Ελβετίας, το μαγευτικό Lauterbrunnen, των περίπου 2.000 κατοίκων, στο καντόνιο Βέρνης –κι ένας πολύ ωραίος προορισμός αν θες να πάρεις τα βουνά μόλις ανοίξουν τα σύνορα και ξεμπερδέψουμε με τον COVID-19!
Αν είσαι homesick και ξέρεις κώδικα...
Ο δημιουργός του app είναι ο Erkam Seker, ένας φοιτητής με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη ο οποίος σπουδάζει στο Μόναχο –Computing, τι άλλο;
Όταν άρχισαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και στη Γερμανία άρχισε να χτίζει αυτήν την εφαρμογή στην πλατφόρμα Heroku, κυρίως επειδή ένιωθε νοσταλγία για τη δική του πόλη, για προσωπική χρήση δηλαδή. Όπως αρχίσαμε εμείς τα παζλ, τις σειρές και τις ανακαινίσεις (ή την αναδιάταξη επίπλων στον χώρο, οκ) για να σκοτώσουμε τον χρόνο και να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα, αυτό το παιδί έγραψε κώδικα, και μάλλον τα κομπιούτερ τα παίζει στα δάχτυλα!
Όταν είδε πόσο τον χαλάρωνε να χαζεύει εικόνες από τη θέση του οδηγού και να αλλάζει ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, το συνέχισε, ελπίζοντας ότι θα δώσει κουράγιο και έμπνευση σε ταξιδιώτες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν ή σε ξενιτεμένους που δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτια τους!
Άρχισε να συνδέει το app του με πόλεις και πλάνα από τους δρόμους, και σε κάποια φάση ανέβηκε και ο σταθμός Θεσσαλονίκη! Με ένα βίντεο, φρέσκο, από την 6η εβδομάδα του πρώτου lockdown, την περασμένη άνοιξη...
Η χρήση του app είναι δωρεάν, αλλά εν τω μεταξύ ο δημιουργός του δέχεται δωρεές, μπορείς να τον κεράσεις $4, ένα καφεδάκι όπως λέει!
Και γιατί μας κάνει τόσο καλό η μουσικούλα;
Κρατάει παρέα, χαλαρώνει, τονώνει, πωρώνει. Θες μουσική όταν διαβάζεις, όταν δουλεύεις, όταν μαγειρεύεις, και φυσικά όταν οδηγείς. Ειδικά στο αυτοκίνητο όμως, έχεις την αίσθηση ότι μπορείς να απολαύσεις με άλλον τρόπο τη μουσική. Τόσο, που αν παίζει το αγαπημένο σου τραγούδι, θα περιμένεις να τελειώσει ακόμη κι αν έχεις παρκάρει –ναι, δεν είσαι ο μόνος: 7 στους 10 οδηγούς δεν θα βγουν από το αυτοκίνητο μέχρι να τελειώσει ένα αγαπημένο τους τραγούδι.
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ραδιόφωνο κατά 69% χρησιμοποιείται εκτός σπιτιού και κατά κύριο λόγο στο αυτοκίνητο. Συνήθως είναι η πρώτη κίνηση που κάνεις, πριν καν στρίψεις το τιμόνι για να ξεπαρκάρεις.
Κι επειδή αυτή η ανέμελη διαδρομή, εσύ και το αυτοκίνητό σου και η αγαπημένη σου εκπομπή, σου λείπει, το προσθέτεις κι αυτό στη λίστα με τα apps που κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη στο lockdown, και το ανοίγεις όποτε θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα, να πάρεις τους δρόμους και να ακούσεις μουσικάρες!