Είναι μερικά πράγματα που είναι στάνταρ κάθε χρόνο. Και παρότι δεν είναι και πολύ συναρπαστική αυτή η ρουτίνα, ταυτόχρονα σου δίνει μία σιγουριά, μια ασφάλεια. Ξέρεις τι να περιμένεις και πότε, δηλαδή.
Οπότε, μπήκε πια ο Οκτώβριος, ανάμεσα σε Σεπτέμβριο, που ανοίγουν τα σχολεία, και Νοέμβριο, που ανακοινώνονται τα τέλη κυκλοφορίας, τι έρχεται για όλους εμάς τους οδηγούς; Τσα! Ο δακτύλιος.
Δακτύλιος 2024: Τι και πού, πότε και από πότε
Απλούστατο. Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου επιστρέφει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας και φέρνει μαζί του την εκ περιτροπής κυκλοφορία αυτοκινήτων μονών- ζυγών πινακίδων.
Το ξέραμε; Το ξέραμε. Το περιμέναμε; Το περιμέναμε. Έχουμε αλλαγές; Μπα. Οπότε πάμε για μία χρήσιμη ρεπετισιόν, διότι όπως δεν άλλαξαν όλα τα άλλα δεν άλλαξε και το πρόστιμο. Κρίμα, παιδιά.
Δακτύλιος: Ο χάρτης και οι ώρες
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στο κέντρο της Αθήνας θα κυκλοφορούν εναλλάξ τα οχήματα με μονή ή ζυγή πινακίδα, μονές ημερομηνίες τα μονά, ζυγές ημερομηνίες τα ζυγά. Από πότε; Είπαμε, από Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Μέχρι πότε; Μέχρι τις 18 Ιουλίου.
Το μέτρο εφαρμόζεται Δευτέρα έως και Πέμπτη 7 το πρωί με 8 το βράδυ και την Παρασκευή 7 το πρωί με 3 το μεσημέρι. Δεν ισχύει Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και σε ημέρες με απεργία όλων των μέσων μεταφοράς.
Τι να τα διαβάζω όλα αυτά, αναρωτιέσαι τώρα; Αν δεν τα θυμάσαι, 100 ευρώ πρόστιμο. Σου απάντησα; Χαίρομαι.
Πού πρέπει να έχεις τον νου σου στο ημερολόγιο για το αν μπαίνουν μονά ή ζυγά; Αυτή είναι η περιοχή που εφαρμόζεται ο δακτύλιος:
Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ-Λ. Μεσογείων- Φειδιππίδου -Μιχαλακοπούλου-Σπύρου Μερκούρη- Βρυάξιδος-Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. Φραντζή-Λεωφ. Συγγρού -Χαμοστέρνας-Πειραιώς- Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλατεία Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας. Το μέτρο δεν ισχύει στις οριακές λεωφόρους και οδούς.
Δακτύλιος: Κι αν δεν με αφορά;
Μπορεί, βεβαίως. Αν οδηγείς ένα από τα παρακάτω οχήματα μπαίνεις στο κέντρο της Αθήνας ελεύθερος κι ωραίος ή ελεύθερη κι ωραία όποτε θες. Όμως, την προσοχή σου, παρακαλώ: Και πάλι πρέπει να βγάλεις άδεια. Αμέ. Διάβασε παρακάτω.
Ελεύθερα κυκλοφορούν τα οχήματα:
- Τα εκ κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
- Τα αυτοκίνητα EURO 6, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. και τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31/12/2020.
- Τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ., τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01/01/2021 και εφεξής.
- Όσοι έχουν άδεια δακτυλίου (δηλαδή είτε μόνιμοι κάτοικοι είτε οι λεγόμενες εξαιρέσεις, ακολουθούν αναλυτικά παρακάτω)
Δακτύλιος: Έτσι θα βγάλεις άδεια εισόδου
Ανάλογα την κατηγορία στην οποία ανήκεις είναι και η διαδικασία έκδοσης άδειας εισόδου. Δηλαδή:
Τα εξαιρούμενα οχήματα
Αν δικαιούσαι να μπαίνεις ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, ανεξάρτητα από την πινακίδα του αυτοκινήτου σου, επειδή έχεις αυτοκίνητο που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες, δεν έχεις παρά να βγάλεις κάρτα εισόδου.
Μπορείς να το κάνεις και τώρα, η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, κι ευτυχώς για όλους μας τέτοια πράγματα γίνονται πια ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Έχε πρόχειρους κωδικούς TAXISnet, πινακίδα και ΑΦΜ. Επίσης αν έχεις ενεργοποιήσει το Gov.gr Wallet, μπορείς να προσθέσεις την κάρτα δακτυλίου και εκεί.
Οι μόνιμοι κάτοικοι της Αθήνας
Αν μένεις μόνιμα μέσα στα όρια του δακτυλίου, μπορείς να υποβάλεις αίτηση ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την άδεια εισόδου. Και πάλι, θα χρειαστείς την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, την ταυτότητά σου και το Ε1. Τώρα αν φιλοξενείσαι ή δεν σου ανήκει το αυτοκίνητο κτλ περισσότερες πληροφορίες και πάλι στον Δήμο. Εναλλακτικά, μπορείς να κλείσεις ραντεβού και να πας τα απαραίτητα έγγραφα από κοντά, Αγίου Κωνσταντίνου 14, Αθήνα, 1ος όροφος (τηλέφωνο: 2144114000, εσωτ. 4048).
Η άδεια εισόδου πάντως δεν σημαίνει ελευθέρας παντού, αλλά σε συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας, ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας. Και αν σε τσακώσει έλεγχος σε άλλη ζώνη προβλέπεται και για σένα πρόστιμο 100 ευρώ. Ουπς.
Οι ζώνες είναι:
- Α Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ- Λ. Μεσογείων-Φειδιππίδου-Μιχαλακοπούλου-Σπ. Μερκούρη-Ριζάρη-Λ. Βασ. Σοφίας-Βασ. Γεωργίου Α’-ΣταδίουΑιόλου-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας.
- Β Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)- Αιόλου- Σταδίου-Ερμού-Πειραιώς-Ιερά Οδός-Λ.Κωνσταντινουπόλεως-Αχιλλέως-Πλ. Καραϊσκάκη-Καρόλου-Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων).
- Γ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Ερμού-Πλατεία Συντάγματος-Λ. Αμαλίας-Λ. Ανδρ. Συγγρού-Καλλιρρόης-Παναγή Τσαλδάρη-Χαμοστέρνας- Πειραιώς-Ερμού.
- Δ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας-Ριζάρη-Σπ. Μερκούρη- Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Α. Φραντζή-Καλλιρρόης- Λ. Ανδρ. Συγγρού-Λ. Βασ. Αμαλίας- Λ. Βασ. Σοφίας.
Οι υπόλοιπες εξαιρέσεις
Αν ανήκεις σε μία από τις παρακάτω εξαιρέσεις των περιορισμών του δακτυλίου, και πάλι θα πρέπει να βγάλεις κάρτα εισόδου - στο ΦΕΚ πάντως αναφέρεται πως οι άδειες κυκλοφορίας στο δακτύλιο που είχαν χορηγηθεί για την περίοδο 2023-2024 ισχύουν και για την περίοδο 2024-2025.
Αν πάντως είναι φέτος η πρώτη χρονιά που δικαιούσαι ελεύθερη είσοδο, δεν έχεις παρά να απευθυνθείς στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Εδώ θα χρειαστείς άδεια, δίπλωμα, βεβαίωση ΚΤΕΟ και ασφάλεια αυτοκινήτου σε ισχύ.
Συνοψίζω για όποιον έχει απορία ποιοι μπαίνουν ελεύθερα - με ειδική κάρτα εισόδου:
-Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας
-Αυτοκίνητα Πρεσβειών
-Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.
-Αυτοκίνητα μισθωμένα από ξένους επισκέπτες της χώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα, με αντίγραφο του αντίστοιχου μισθωτηρίου συμβολαίου.
-Αυτοκίνητα γιατρών, με το ειδικό σήμα του Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον γιατρό, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
-Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου
-Οχήματα Ατόμων με Αναπηρία
-Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία
-Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για εφημερίδες και περιοδικά, το πρακτορείο «Άργος», το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού, την ΕΡΤ, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για αεροπορικές εταιρείες.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για τράπεζες
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα, κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βουλευτές, Ευρωβουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, τέως βουλευτές που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, τη Βουλή, την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Βουλής.
-Ειδικά αυτοκίνητα χρηματαποστολών
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων φυσιοθεραπευτών.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθηνών, ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΕΒΕΑ.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για την Εθνική Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, για την Ένωση Νέων Ελλήνων Φωτορεπόρτερ, για την Ένωση Φωτοειδησεογράφων Ελλάδος και για την Πανελλαδική Ένωση Φωτοειδησεογράφων.
-Τα εκπαιδευτικά αυτοκίνητα των σχολών οδηγών που είναι μέσα στα όρια του δακτυλίου.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
-Συγκεκριμένος αριθμός αυτοκινήτων για τη Γενική Γραμματεία και τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών, την περιφέρεια Αττικής, την ΕΜΥ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
-Φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα ή ποτά, είδη για νοσοκομεία ή κάνουν διανομή τύπου.
-Φορτηγά πωλητών υπαίθριου εμπορίου
-Νεκροφόρες
-Αυτοκίνητα δικαστικών
Δακτύλιος: Καλώς τον και φέτος
Τι καλώς τον θα μου πεις, μια χαρά κυκλοφορούσαμε τόσο καιρό ελεύθερα κτλ. Δίκιο έχεις, αλλά δεν έχει να κάνει με το εάν συμφωνούμε ή όχι με το μέτρο- αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Εδώ θέλουμε να ξέρεις ακριβώς πώς είναι τα πράγματα ώστε να μην έχεις ατυχείς και επώδυνες για την τσέπη σου συναντήσεις με ελέγχους της Τροχαίας.
Κι αν το δακτύλιος έρχεται τον Οκτώβριο και φεύγει τον Ιούλιο, ξέρεις τι είναι σημαντικό όλο τον χρόνο; Να έχεις την ασφάλεια αυτοκινήτου που χρειάζεσαι και την ασφαλιστική που σου ταιριάζει 💙.