Η αυτονομία, εκτός από την τιμή και την κατανάλωση, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ όσους σκέφτονται να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η αυτονομία κάθε μοντέλου διαφέρει και εξαρτάται από χαρακτηριστικά όπως η μπαταρία και η οδήγηση.
Όπως και να 'χει όμως, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πόσο δρόμο σε παίρνει να κάνεις, είτε κινείσαι στην πόλη είτε ετοιμάζεσαι για ταξιδάκι. Ειδικά μάλλον όταν ετοιμάζεσαι για ταξιδάκι.
Επίσης, εκτός από την αυτονομία είναι καλό να ξέρεις πού υπάρχουν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα αλλά και τι είδος φόρτισης παρέχουν. Γιατί; Για να ξέρεις αν μπορείς όντως να φορτίσεις σε αυτόν ή τον άλλον σταθμό και να μπορέσεις να οργανώσεις σωστά το ταξίδι σου.
Πόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;
Αυτό εξαρτάται από την μπαταρία του ηλεκτρικού οχήματος που διαθέτεις, αλλά μία μέση εκτίμηση είναι τα 300 χλμ..
Είναι καλό να επιλέγεις τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να χρησιμοποιείς στο μέγιστο τις δυνατότητες του οχήματός σου.
Κάποιοι βέβαια το τερμάτισαν:
Μέγιστη αυτονομία
Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μέγιστη αυτονομία. Οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα μπορεί να έχεις από 26% έως και 100% μεγαλύτερη αυτονομία από αυτήν που έχουν υπολογίσει. Ωστόσο, κράτα μικρό καλάθι γιατί ανεξάρτητα από την αυτονομία του οχήματός σου, το δίκτυο φόρτισης είναι ακόμα υπό κατασκευή.
Ας δούμε όμως τι λένε και οι έρευνες. Η Νορβηγική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (NAF) πήρε 29 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα προκειμένου να συγκρίνει την αυτονομία τους σε πραγματικές συνθήκες με αυτήν που δίνεται από τους κατασκευαστές (WLTP) και τα περισσότερα μοντέλα ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Δημιούργησαν δύο λίστες: στη μία βρίσκουμε μοντέλα που εξάντλησαν την μπαταρία τους στο σημείο τερματισμού και στη δεύτερη βρίσκουμε τα οχήματα που έφτασαν με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενέργειας σε ένα ορισμένο σημείο.
Και στις δύο περιπτώσεις τα μοντέλα που δοκιμάστηκαν είχαν 100% φορτισμένη μπαταρία, ήταν στην eco-λειτουργία, ακολούθησαν την ίδια διαδρομή και χωρίς παρακάμψεις, είχαν μέση ταχύτητα τα 80 χλμ/ώρα και το a/c ήταν ανοιχτό στους 20C.
Και στις δύο περιπτώσεις, όλα τα μοντέλα ξεπέρασαν τις αναμενόμενες τιμές που έχουν δοθεί από τους κατασκευαστές.
Αυτονομία των μοντέλων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την αυτονομία του καθενός να διαφέρει. Για να είσαι όμως ακόμα πιο σίγουρος μπορείς να μπεις εδώ και να δεις την αυτονομία οποιουδήποτε μοντέλου σε ενδιαφέρει.
Τώρα, επειδή δεν είναι ανάγκη να ζεις στα άκρα σου μαζέψαμε και τους σταθμούς φόρτισης που έχουμε στην Ελλάδα για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι δυνατότητες έχεις.
Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα δίκτυο δημόσιων σημείων φόρτισης. Μπορείς να συμβουλευτείς τα Google Maps ή το app του δικτύου ΦΟΡΤΙΖΩ έτσι ώστε να ξέρεις ανά πάσα στιγμή πού είναι το πιο κοντινό σημείο. Επίσης, αν έχεις ένα μοντέλο της Tesla μπορείς να βρεις από τον χάρτη τα σημεία στα οποία μπορείς να φορτίσεις γρήγορα τα αυτοκίνητό σου, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες αν είσαι από αυτούς που αγαπούν τα ταξίδια.
Αν και υπάρχουν αρκετά σημεία φόρτισης, ειδικά στην Αττική, όταν σκοπεύεις να μετακινηθείς εκτός του νομού θα πρέπει να έχεις μελετήσει προσεκτικά τη διαδρομή και τα διαθέσιμα σημεία για να μην ξεμείνεις στη μέση του πουθενά.
Το 2020 υπήρχαν συνολικά 334 σταθμοί φόρτισης. Από αυτούς οι 81 είναι σταθμοί 22kW και οι 253 κάτω των 11kW.
Σε σχέση με το 2019 που είχαμε μόλις 58 σταθμούς φόρτισης, είμαστε σε καλό δρόμο μπορείς να πεις.
Ενώ για το 2021 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να τοποθετήσει 10.000 νέους σταθμούς φόρτισης και 1.500 φορτιστές σε μικρότερους δήμους.
Και δύο συμβουλές για καλή συμπεριφορά:
- Δεν αποσυνδέω ένα όχημα που φορτίζει ήδη σε δημόσιο σημείο φόρτισης. Το πιο πιθανό είναι να το χρειάζεται όσο εσύ.
- Μοιράζομαι τις πληροφορίες που γνωρίζω για τα σημεία φόρτισης με τους υπόλοιπους χρήστες. Επειδή δεν είναι ακόμα όλα τέλεια σχετικά με τα ηλεκτροκίνητα και τη φόρτισή τους είναι καλό ό,τι σχετικό μαθαίνεις να το μοιράζεσαι. Για παράδειγμα αν κάποιο σημείο είναι σε καλή τοποθεσία, αν έχει συνωστισμό, ποιες ώρες μπορεί να το βρει ελεύθερο κανείς, τι φορτιστές υποστηρίζει κλπ.
Είσαι έτοιμος να πας ταξιδάκι λοιπόν μιας που ξέρεις πόσο μακριά θα σε πάει. Μάθε περισσότερα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις τους στον οδηγό ηλεκτροκίνησης της Hellas Direct.