Αν οι καλύψεις σου ήταν ελληνικές ταινίες, αυτό θα ήταν το box office

Ώρα για θερινό σινεμά; Πάρε ποπ κορν και κάτσε αναπαυτικά

ασπρόμαυρη εικόνα, πλάνο από την ταινία «Όλα είναι δρόμος» με εκσκαφέα δίπλα στο νυχτερινό κέντρο «Βιετνάμ»


Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι βλέπουν ελληνικό κινηματογράφο. Άλλος γιατί του αρέσει και στηρίζει το ελληνικό σινεμά. Άλλος επιλεκτικά, από περιέργεια για τη δουλειά Ελλήνων σκηνοθετών, άλλος για να πει το περίφημο «καλό για τα ελληνικά δεδομένα». Κι άλλος σνομπάρει διακριτικά την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή τον χειμώνα, αλλά το καλοκαιράκι αράζει σε θερινό σινεμά για να δει ταινία που βγήκε 20 και 30 χρόνια πριν. Ελληνική🙄.

Αν οι ταινίες αυτές αντιστοιχούσαν στις καλύψεις σου, ποια θα ήταν ποια;

Ταινίες και καλύψεις που πάνε μαζί vol1

Αυτό λοιπόν δεν είναι κριτική κινηματογράφου ούτε πραγματικό box office. Είναι καλύψεις που όλοι θέλουμε και ταινίες που αγαπάμε. Όταν η ασφάλεια αυτοκινήτου γίνεται ντουέτο με το «φώτα, κάμερα, πάμε», να ποιο είναι το αποτέλεσμα.

Safe Sex - Ρέππας/Παπαθανασίου και Πολιτικη κουζίνα - Τάσος Μπουλμέτης feat. Μερική κλοπή/Ολική κλοπή

Είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, μην πέσετε να μας φάτε που τις βάλαμε μαζί, το κάναμε επειδή έχουν δύο κοινά. Πρώτον έσπασαν τα ταμεία και η μία διαδέχθηκε την άλλη στην πρώτη θέση των εισιτηρίων. Δεύτερον όλοι μα όλοι τις έχουμε δει είτε ολόκληρες είτε αποσπάσματα- έλα, πες αλήθεια, κι εσύ. Τον αποχαιρετισμό στον σταθμό του τρένου, τον μικρό Φάνη με τον παππού του και τα μπαχαρικά. Ή την Παναγιώτα/Ντόροθι στο τηλέφωνο.

Έτσι και οι καλύψεις Μερικής και Ολικής κλοπής. Μπορεί να χρειάστηκες την πρώτη, εκείνη τη φορά που έκανε φτερά ο καταλύτης σου. Ή τη δεύτερη, αν έκανε φτερά όλο το αυτοκίνητο. Η ασφάλεια αυτοκινήτου θέλει τις καλύψεις Μερικής και Ολικής κλοπής όπως η ζωή - και το φαΐ- θέλουν αλάτι για να νοστιμέψουν. Το λέει η ταινία, παιδιά, ποιοι είμαστε εμείς να το αμφισβητήσουμε.

Όλα είναι δρόμος - Παντελής Βούλγαρης feat. Αποζημίωση εκτός Φιλικού

Σίγουρα έχεις πει την ατάκα «Ρίχτο, Ηλία», από την τρίτη ιστορία της ταινίας. Εκεί που ο Γιώργος Αρμένης δίνει την εντολή στον εκσκαφέα το νυχτερινό κέντρο «Βιετνάμ» να ισοπεδωθεί.

Η ταινία έχει όμως άλλες δύο ιστορίες: Πρωταγωνιστές ο Δημήτρης Καταλειφός, με τη βουβή συντριβή του να σου παγώνει τα μύχια της ψυχής και ό,τι άλλο έχεις και δεν έχεις. Και ο Θανάσης Βέγγος, μειλίχιος και γλυκομίλητος θηροφύλακας, να κάνει για το τελευταίο νανοχηνάκι το πιο απίθανο πράγμα.

Αντίστοιχα όλοι ξέρουν τον Φιλικό διακανονισμό και πόσο εξυπηρετικός είναι, αν έχεις ένα ατύχημα και δεν φταις εσύ. Αυτό που δεν ξέρουν όλοι είναι πως με την Αποζημίωση εκτός Φιλικού μπορείς να αποζημιωθείς ακόμα κι αν οι ζημιές ή οι σωματικές βλάβες δεν εντάσσονται στον Φιλικό. Το ακόμα καλύτερο; Συμπεριλαμβάνεται αυτόματα σε κάθε ασφάλεια Hellas Direct. Τώρα ρίχτο, Ηλία!

Φτηνά τσιγάρα - Ρένος Χαραλαμπίδης feat. Οδική βοήθεια

Εδώ δεν έχει γκρι. Ή μαύρο πάει ή άσπρο. Ή τη λάτρεψες αυτή την ταινία ή δεν την αντέχεις. Είτε όταν τελείωσε έμεινες αποσβολωμένος να σκέφτεσαι τι κινηματογραφικό ποίημα είχε μόλις περάσει μπροστά από τα μάτια σου ή δεν μπορούσες να περιμένεις να τελειώσει. Ενδιάμεσο δεν έχει.

Σαν την Οδική βοήθεια ένα πράγμα. Ή την είχες, όταν τη χρειάστηκες - και σε έσωσε. Ή δεν την είχες και ήσουν στα τηλέφωνα ψάχνοντας γερανό να σε μαζέψει. Βρήκες; Γιατί ένα σωστό τηλεφώνημα μπορεί να σε πάει στον παράδεισο ενώ ένα λάθος στην απόλυτη κόλαση. Το μάθαμε από την ταινία, μαζί με τον απλό, λιτό, απέριττο, δωρικό Κώστα Τσάκωνα, τον χομπίστα. Αυτός σίγουρα ξέρει (Λίτσα, ακούς;).

Ας περιμένουν οι γυναίκες - Σταύρος Τσιώλης feat. Θραύση κρυστάλλων

Για να πας στην Καβάλα πρέπει να έχεις τη θάλασσα στα δεξιά. Αν έχεις νερό στα αριστερά, μην μπερδευτείς, είναι η λίμνη Βόλβη. Έγινε εκεί το ιστορικό συνέδριο; Ψήφισε η μάνα του Αντώνη Νέα Δημοκρατία; Αναζητούμε την απάντηση ακολουθώντας το πρωταγωνιστικό ντουέτο Ζουγανέλη - Μπακιρτζή, και στη συνέχεια τρίο, με την προσθήκη του Μπουλά, σε ένα ρετρό και σουρεαλιστικό roadtrip στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και την πολιτική ιστορία του τόπου. Όταν ο έρωτας χτυπά τον Γιάννη Ζουγανέλη κατακέφαλα, τι να γίνει, οι γυναίκες ας περιμένουν.

Κομμάτια έγινε στην ταινία ο Ζουγανέλης, θρύψαλα μπορεί να γίνει και το παρμπρίζ σου. Μπορεί να φταίει ένα τόσο δα πετραδάκι που θα εκσφενδονιστεί τυχαία πάνω σου από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, όπως τυχαία έπεσε και ο κινηματογραφικός Πάνος πάνω στην Αγγελική Ηλιάδη. Το ‘θελε; Όχι. Ούτε κι εσύ το θέλεις. Αλλά το ξέρεις: Οι άνθρωποι δεν συγχωρούν εκείνους που από έρωτα εκπέσανε. Και το χαλίκι δεν συγχωρεί ΚΑΝΕΝΑΝ. Ούτε τον πιο προσεκτικό οδηγό της χώρας, του κόσμου και του γαλαξία. Οπότε; Θραύση κρυστάλλων! Όλα εγώ;

Όλες οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου feat. Καθοδήγηση και μεταφορά από ατύχημα

Τράκαρες, σε τράκαραν, εντάξει, συμβαίνει σε όλους. Παίρνεις μια ανάσα, τσεκάρεις αν είναι όλοι καλά, παίρνεις τηλέφωνο την ασφαλιστική σου. Γιατί, τι θέλεις; Κάποιον να σε καθοδηγήσει αλλά και να σε καθησυχάσει. Αφού το μπαμ ήταν απλο, θες απλή να είναι και η συνέχεια. Κάποιος να σου δώσει οδηγίες- αυτά τα στοιχεία χρειαζόμαστε, αυτές τις φωτογραφίες θέλουμε, τέτοια- και μετά να φύγεις, μην κάτσεις να περιμένεις στον δρόμο. Κι αν δεν κινείται το αυτοκίνητό σου, να έρθει κάποιος να το πάει συνεργείο. Καθοδήγηση και μεταφορά από ατύχημα, δηλαδή.

Σαν να λέμε με κινηματογραφικούς όρους Θεόδωρος Αγγελόπουλος - συγγνώμη, αλλά ναι, πέσατε σε αγγελοπουλικούς. Να σε παίρνει ο σκηνοθέτης από το χεράκι με κάθε πλάνο και να κάνεις ελεύθερη κατάδυση στον κινηματογράφο που ο ίδιος οραματίστηκε, μια μαγεία που σε ακολουθεί και μετά το τέλος της ταινίας (δεν το λέμε εμείς, ο Βιμ Βέντερς το είπε, ε). Να σε καθοδηγεί με κάθε κάδρο και κάθε λέξη: Τον μονόλογο «Εγώ ήρθα από τη θάλασσα, από την Ιωνία» στον «Θίασο». Τη συνάντηση Κατράκη - Παπαγιαννόπουλου και την τελευταία σκηνή με τη σχεδία στο «Ταξίδι στα Κύθηρα». Τις βάρκες στην Παμβώτιδα στους «Κυνηγούς» με μουσική Θεοδωράκη.

Ναι, ναι, μπορεί το πλάνο να είναι αργό (και καλα κάνει, λέμε εμείς). Η γραμμή έκτακτης ανάγκης της Hellas Direct πάλι είναι το ακριβώς αντίθετο. Γρήγορα, εύκολα και σωστά θα ξεμπερδέψεις και θα συνεχίσεις τον δρόμο σου. Τι άλλο να κάνεις; Να κάτσεις να περιμένεις μια αιωνιότητα (και μια μέρα;)

Ασφάλεια αυτοκινήτου: Διάλεξε τις καλύψεις σου

Οπότε, ξεκινάς να κάνεις ασφάλεια αυτοκινήτου με τα βασικά, σου φαίνεται εντάξει, είναι και η πιο οικονομική λύση. Οκ, σε καταλαβαίνουμε. Αλλά η άσφαλτος - και η ζωή- έχει πολλές αναπάντεχες συναντήσεις. Μπορεί να είναι με τη λίμνη Βόλβη στα αριστερά, μπορεί να είναι πάνω στον Κηφισό ή την παλιά εθνική, δεν ξέρεις. Μπορεί να είναι με ένα αυθάδες χαλίκι, μπορεί να μείνεις και να χρειαστείς γερανό. Θα προνοήσεις να έχεις δίπλα σου μια δυνατή ομάδα για παν ενδεχόμενο ή θα κάτσεις να περιμένεις τους τίτλους τέλους; 😉