Κάποιοι φρόντιζαν ούτως ή άλλως να έχουν καθαρά τα οικόπεδά τους. Θες επειδή κάποια φορά παραλίγο να την πατήσουν; Θες από ευσυνειδησία; Θες γιατί όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά; Θες επειδή είδαν πολλά τα μάτια μας στις τεράστιες φωτιές των τελευταίων χρόνων;
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, κάποιοι είχαν την έγνοια των καθαρών οικοπέδων. Φέτος για πρώτη φορά η έγνοια αυτή θα μοιραστεί σε περισσότερους, δηλαδή και σε αυτούς που ίσως δεν την είχαν από μόνοι τους.
Γιατί, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται για πρώτη φορά να δηλώσουν - ναι, είναι υποχρεωτικό- τον καθαρισμό του οικοπέδου τους στο Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.
Ακαθάριστα οικόπεδα και μέτρα πρόληψης
Το μητρώο με όλο αυτό το μακρυνάρι όνομα έχει στόχο να καταγράφονται οι υποχρεώσεις των πολιτών κατά την αντιπυρική περίοδο και να τηρούνται τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας.
Δημιουργήθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ώστε αφενός να μπορούν να γίνουν έλεγχοι αφετέρου να συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες πόσο σημαντικό - και υποχρεωτικό- είναι να καθαρίζουν κάθε χρόνο τα οικόπεδά τους ως ακόμα ένα μέτρο πρόληψης στην αντιπυρική περίοδο.
Με μια φράση, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων καλούνται να επικεντρωθούν στο κλάδεμα των δέντρων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.
Ακαθάριστα οικόπεδα: Πού και έως πότε κάνεις τη δήλωση
Για να γίνει η δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου μη φανταστείς τίποτα φακέλους με χαρτιά και ουρές σε κάποια υπηρεσία. Ευτυχώς για όλους υπάρχει η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα «Ακαθάριστα Οικόπεδα» κι εκεί πρέπει να μπεις να κάνεις τη δήλωσή σου.
Απλά όλα μέχρι εδώ; Περίπου. Με τις ημερομηνίες έγινε το πατροπαράδοτο μπλέξιμο, επειδή ναι μεν η προθεσμία για τη δήλωση λήγει στις 30 Ιουνίου - έπειτα από παράταση - αλλά ο καθαρισμός οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων προβλέπεται πως είχε ήδη γίνει έως τις 30 Απριλίου, αφού 1η Μαΐου άρχισε η αντιπυρική περίοδος (και προβλέπεται και συντήρηση έως και τον Οκτώβριο). Βέβαια αρχικά η πλατφόρμα παραδόθηκε τέλη Μαΐου με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Μαΐου, οπότε καταλαβαίνεις.
Τέλος πάντων από του χρόνου προβλέπεται η δήλωση να γίνεται έως τις 30 Απριλίου, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί θεωρητικά και ο καθαρισμός.
Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση και ποιοι χώροι εξαιρούνται
Οι δηλώσεις αφορούν οικόπεδα και άλλους ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:
- περιοχές μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια
- περιοχές μέσα σε όρια οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
- εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μ. από τα όρια των παραπάνω, έπειτα από ενημέρωση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας
- εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και έπειτα από ενημέρωση της δασικής υπηρεσίας.
Εξαιρούνται -προφανώς- οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι, οι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κ.α.
Αν ένα οικόπεδο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες, αρκεί να κάνει δήλωση ο ένας.
Τι εννοούμε ως καθαρισμό οικοπέδων
Κάποια πράγματα μάλλον εμπίπτουν στην κοινή λογική: θα πρέπει να κοπούν και να απομακρυνθούν ξερά και σπασμένα δέντρα και κλαδιά όπως και ξερά χόρτα που μπορούν - δυστυχώς- να τροφοδοτήσουν και να συντηρήσουν μία πιθανή φωτιά.
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει κι άλλα, όπως να καθαρίσει το οικόπεδο από σκουπίδια ή εύφλεκτα υλικά, να αραιωθούν οι θάμνοι, αν υπάρχουν, και να κοπούν χαμηλά κλαδιά δέντρων.
Η διαδικασία βήμα βήμα
Μπαίνεις στην πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, επιλέγεις την ενότητα «Ακαθάριστα οικόπεδα» και μπαίνεις «Υπηρεσίες για πολίτες». Στο σημείο αυτό θα επιλέξεις «Δήλωση καθαρισμού οικοπέδου» και «Συνέχεια».
Έτσι φτάνεις στη σελίδα «Στοιχεία οικοπέδου».
Εάν το οικόπεδο έχει ΚΑΕΚ (Κωδικό Αριθμό Eθνικού Kτηματολογίου) που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε τον γράφεις και προχωράς σε «Αναζήτηση».
Για να βρεις τον ΚΑΕΚ μπορείς να συνδεθείς στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου. Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το κτηματολόγιο δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τότε επιλέγεις «Συντεταγμένες», σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Ακόμα κι αν σου εμφανιστεί το μήνυμα «Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορείς να συνεχίσεις κανονικά συμπληρώνοντας όλα τα υποχρεωτικά πεδία της δήλωσης.
Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικοπέδου και παρόλα αυτά εμφανίζεται το μήνυμα «Δεν βρέθηκε οικόπεδο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του» θυμίσου αν στο οικόπεδο έχει μεταβιβαστεί η ψιλή κυριότητα π.χ στα παιδιά, οπότε είναι εκείνα υποχρεωμένα να κάνουν τη δήλωση.
Στη συνέχεια στα «Στοιχεία δηλούντος» συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία σου. Σε περίπτωση που κάποια λείπουν μπορείς να τα προσθέσεις εσύ.
Στο επόμενο βήμα δηλώνεις τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχεις κάνει επιλέγοντας «ναι» ή «όχι/δεν απαιτείται» και θα πρέπει και να συναινέσεις στο κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης.
Αυτό ήταν. Πατάς «Υποβολή» και τελείωσες. Στην οθόνη σου θα δεις τον κωδικό της δήλωσης.
Καλό θα είναι πριν την υποβολή να διπλοτσεκάρεις πως είναι όλα συμπληρωμένα σωστά γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ακυρώσεις, να συμπληρώσεις ή να διορθώσεις δήλωση που έχει υποβληθεί.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Αρμόδιοι για τους ελέγχους είναι οι δήμοι και το πυροσβεστικό σώμα.
Η λυπητερή είναι 1000 ευρώ για όποιον πρέπει να κάνει δήλωση και δεν την κάνει ενώ η ψευδής δήλωση φέρνει πρόστιμο έως 54.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης 2 ετών.
Με το οικόπεδο όλα οκ, με το σπίτι;
Τελείωσες με καθαρισμούς και δηλώσεις και μπράβο σου, πάει το θέμα του οικοπέδου. Το σπίτι σου το φρόντισες αναλόγως; Τι εννοούμε; Ασφάλεια σπιτιού με κάλυψη και για φωτιά. Η κάλυψη περιλαμβάνεται και στο βασικό ασφαλιστικό πακέτο της Hellas Direct και μπορεί να σου εξασφαλίσει, εφόσον καλύπτονται και οι άλλες προϋποθέσεις, και την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.
Καλό; Καλό 🏠💙.