Η φάση με τα ακαθάριστα οικόπεδα θυμίζει λίγο παλιά διαδικασία με τα τέλη κυκλοφορίας. Δηλαδή περσι ανακοινώθηκε διορία έως τις 30 Απριλίου για να ολοκληρωθεί και να δηλωθεί ο καθαρισμός. Φυσικά η καταληκτική ημερομηνία πήγε πιο μετά γιατί ήταν και η πρώτη χρονιά που συστάθηκε το Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας και ήταν και λίγο αχαρτογράφητα τα νερά και τέλος πάντων η διορία έφτασε Ιούνιο.
Φέτος, η διαδικασία ξεκινά με την αυτοπεποίθηση που δίνει η εμπειρία. Δεν είναι η πρώτη χρονιά, δεν είναι αχαρτογράφητα τα νερά και ό,τι αστοχία εντοπίστηκε είχε έναν ολόκληρο χρόνο για να διορθωθεί (ελπίζουμε).
Οπότε από σήμερα αρχίζει επισήμως ο καθαρισμός οικοπέδων, ανοίγει και η πλατφόρμα στο gov.gr για τις αντίστοιχες δηλώσεις και η προθεσμία για την ολοκλήρωσή τους λήγει στις 30 Απριλίου (αυτό ξέρουμε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον😶).
Καθαρισμός οικοπέδων: Γιατί γίνεται
Αρχικά θα τολμήσω να πω πως με όσα είδαμε με φωτιές και καταστροφές τα τελευταία χρόνια - και όχι μόνο αυτά, απλώς αυτά είναι πιο πρόσφατα- η διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων γίνεται γιατί το λέει η κοινή λογική.
Αν έχεις δει οικόπεδα με ξερά χόρτα να φτάνουν στο μπόι σου σίγουρα έχεις κάνει τη σκέψη πρώτον τι ζει εκεί μέσα και δεύτερον τι θα γίνει σε περίπτωση φωτιάς. Μπορεί το οικόπεδο σου να νιώθεις ότι μοιάζει με καλοκαιρινό πίνακα ζωγραφικής και να σκέφτεσαι κινηματογραφικά τοπία και ο άνεμος χορεύει το κριθάρι και τέτοια αλλά άλλο το σινεμά κι άλλο ο κίνδυνος φωτιάς. Ο καθαρισμός γίνεται στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας.
Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι πρέπει να κάνεις και έως πότε
- Να μαζέψεις ξερά και σπασμένα δέντρα και κλαδιά και να απομακρύνεις κλαδιά που είναι σε άμεση επαφή με κτίσμα
- Να καθαρίσεις το έδαφος από φύλλα, ξερά χόρτα, ξερά κλαδιά
- Να κλαδέψεις όσα δέντρα χρειάζεται και να αραιώσεις θάμνους
- Να απομακρύνεις εύφλεκτα ή και πιθανώς επικίνδυνα υλικά
- Να μεταφέρεις όλα τα υπολείμματα με ασφάλεια (προφανώς δεν εννοούμε στο πεζοδρόμιο)
Έχεις χρόνο έως τις 30 Απριλίου για να καθαρίσεις το οικόπεδό σου και να κάνεις την αντίστοιχη δήλωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας akatharista.apps.gov.gr.
Καθαρισμός οικοπέδων: 30 Απριλίου σχόλασες;
Όχι, μέχρι τότε θα πρέπει να έχεις καθαρίσει το οικόπεδο και να το έχεις δηλώσει, αλλά έχεις και την υποχρέωση να το διατηρείς καθαρό έως την 31η Οκτωβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η αντιπυρική περίοδος.
Καθαρισμός οικοπέδων: Τσέκαρες αν σε αφορά ή όχι;
Έχεις οικόπεδο και αγχώθηκες; Μισό, δες πρώτα ποιους και ποια οικόπεδα αφορά αυτή η διαδικασία.
Να καθαρίσουν και να υποβάλουν δήλωση καθαρισμού είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:
- περιοχές μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια
- περιοχές μέσα σε όρια οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
- εκτάσεις που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μ. από τα όρια των παραπάνω, έπειτα από ενημέρωση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας
- εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και έπειτα από ενημέρωση της δασικής υπηρεσίας
Καθαρισμός οικοπέδων: Ποιοι χώροι εξαιρούνται
Εξαιρούνται διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι και φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κτλ.
Αν κάνεις τη δήλωση στην πλατφόρμα, δεν χρειάζεται να τη στείλεις και στον δήμο. Έχει πρόσβαση στην εφαρμογή ούτως ή άλλως.
Και όχι, αν δεν έχεις την υποχρέωση δήλωσης δεν έχεις και την υποχρέωση να κάνεις αρνητική δήλωση (αυτό το διευκρινίζει το gov.gr και μας τρομάζει λίγο που χρειάστηκε αυτή η διευκρίνιση αλλά οκ, δημόσιο είναι αυτό, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να ρωτήθηκε ή να ζητήθηκε ώστε να κριθεί απαραίτητος ένας τέτοιος αστερίσκος).
Ακαθάριστα οικόπεδα: Βήμα βήμα η δήλωση
Συνδέεσαι στο gov.gr με τους κωδικούς σου του TaxisNet. Μπαίνεις στην πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, επιλέγεις την ενότητα «Ακαθάριστα οικόπεδα» και μπαίνεις «Υπηρεσίες για πολίτες». Στο σημείο αυτό θα επιλέξεις «Δήλωση καθαρισμού οικοπέδου» και «Συνέχεια».
Έτσι φτάνεις στη σελίδα «Στοιχεία οικοπέδου». Συμπληρώνεις τον ΚΑΕΚ (Κωδικό Αριθμό Eθνικού Kτηματολογίου) και πατάς «Αναζήτηση» (αν δεν τον ξέρεις ή δεν τον βρίσκεις, διάβασε παρακάτω) ή επιλέγεις «Συντεταγμένες», σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα.
Στα «Στοιχεία δηλούντος» συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία σου. Σε περίπτωση που κάποια λείπουν μπορείς να τα προσθέσεις εσύ.
Στο επόμενο βήμα δηλώνεις τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχεις κάνει και πατάς «Υποβολή». Στην οθόνη σου θα δεις τον κωδικό της δήλωσης.
Καλό θα είναι πριν την υποβολή να διπλοτσεκάρεις πως είναι όλα συμπληρωμένα σωστά γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ακυρώσεις, να συμπληρώσεις ή να διορθώσεις δήλωση που έχει υποβληθεί.
Καθαρισμός οικοπέδων: Έχουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σου
Πάμε τώρα και σε πολλές άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να σε μπερδέψουν και δεν χρειάζεται. Αν τώρα σκέφτεσαι «ναι, αλλά στο δικό μου οικόπεδο…» κι έχεις μια απορία, πιθανότατα το gov.gr έχει δώσει την απάντηση.
Το οικόπεδο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες
Σε περίπτωση που η δήλωση καθαρισμού αφορά όλο το οικόπεδο τότε αρκεί να γίνει δήλωση από έναν ιδιοκτήτη. Διαφορετικά, σε περίπτωση που στο οικόπεδο υπάρχουν κάθετες ιδιοκτησίες, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση όλοι οι ιδιοκτήτες αναφέροντας τις κάθετες ιδιοκτησίες τους.
Εάν έκανες ήδη δήλωση πέρσι (έως 19/7) για όλο το οικόπεδο ενώ υπάρχουν κάθετες ιδιοκτησίες, μπορείς να την τροποποιήσεις και να τις προσθέσεις. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μία μόνο φορά και στη συνέχεια καλό είναι να ενημερώσεις και τους άλλους συνιδιοκτήτες για να κάνουν την αντίστοιχη δουλειά.
Πού βρίσκεις τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου;
Συνδέσου στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου και τσέκαρε τις Οδηγίες χρήσης / Δήλωση καθαρισμού.
Βάζεις τον ΚΑΕΚ αλλά δεν βρίσκεις το οικόπεδο;
Σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικοπέδου επιλέγεις «Συντεταγμένες (πρότυπο ΕΓΣΑ'87)». Δες τις Οδηγίες χρήσης / Δήλωση καθαρισμού.
Σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του οικοπέδου και παρόλα αυτά σου βγαίνει το μήνυμα πως δεν βρέθηκε το οικόπεδο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο οικόπεδο έχει μεταβιβαστεί η ψιλή κυριότητα (π.χ στα παιδιά). Τη δήλωση καθαρισμού πρέπει να κάνουν όποιοι έχουν την ψιλή κυριότητα.
Αν συμπληρώνεις τις συντεταγμένες και βλέπεις το μήνυμα «Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο» μην ταράζεσαι, μπορείς να συνεχίσεις τη διαδικασία κανονικά.
Τι επιλέγεις στην καρτέλα «ενέργειες πυρασφαλείας»;
Είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθούν και οι έξι επιλογές. Αν όμως δεν είχες την υποχρέωση για κάποια - δεν είναι όλα τα οικόπεδα στην ίδια κατάσταση- επιλέγεις «Όχι/δεν απαιτείται».

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τα πρόστιμα, οι έλεγχοι και ποιος θα καθαρίσει τελικά
Αν πρέπει να κάνεις δήλωση και δεν κάνεις, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Η ψευδής δήλωση έχει και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο.
Οι έλεγχοι γίνονται δειγματοληπτικά στο μητρώο, ενώ πυροσβεστικό σώμα και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν την ευθύνη να κάνουν ελέγχους είτε από κοινού είτε χωριστά για το αν τηρούνται τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας
Αν περάσει η προθεσμία και δεν έχεις κάνει δήλωση, θεωρείται πως συμφωνείς να καθαρίσει το οικόπεδό σου ο δήμος στον οποίο ανήκει🙄.

Καθαρισμός οικοπέδου τσεκ. Ασφάλεια σπιτιού;
Και τώρα που τα έκανες όλα σωστά με το οικόπεδό σου ενόψει αντιπυρικής περιόδου, σκέψου για μισό λεπτό αν έχεις φροντίσει αντίστοιχα και το σπίτι σου. Για ασφάλεια σπιτιού, λέμε, φυσικά.
Εδώ δεν έχεις να καθαρίσεις κλαδιά και ξερά φύλλα, αλλά έχεις κάποιον να καθαρίσει για σένα ό,τι κι αν προκύψει 🏡.