Αύγουστος 1969. Οι Beatles ηχογραφούν το επόμενο album τους και ψάχνουν εξώφυλλο. Κάποιος πετάει την ιδέα να ταξιδέψουν στα Ιμαλάια και να ονομάσουν τον δίσκο «Everest». Ο Πολ ΜακΚάρτνει έχει μία καλύτερη ιδέα. Σχεδιάζει 4 ανθρωπάκια στη σειρά. Από κάτω ζωγραφίζει μία διάβαση. Αυτό είναι! Ένας ύμνος στους πεζούς, όταν οι περισσότεροι καλλιτέχνες εκθειάζουν τα αυτοκίνητα και την οδήγηση. Οι Beatles θα πρωτοτυπήσουν. Θα περάσουν πεζοί, άνετοι και ωραίοι - με κοστούμι ή με τζιν, με παπούτσια ή χωρίς, όπως νιώθει ο καθένας - από μία διάβαση.
Διαλέγουν τη διάβαση έξω από το studio όπου ηχογραφούν εκείνες τις ημέρες το “The End” στην οδό Abbey Road. Ένας αστυνομικός διακόπτει την κυκλοφορία για 10 λεπτά. Ο Πολ πετάει τα σανδάλια του γιατί ζεσταίνεται και γιατί τέτοιος είναι. Ο φωτογράφος ανεβαίνει σε μία σκαλίτσα για να έχει καλή γωνία. Βγάζει 6 φωτογραφίες. Η 5η γίνεται το εξώφυλλο του διασημότερου album των Beatles, Abbey Road, που γιορτάζει τα 53α γενέθλιά του φέτος. Και η διάβαση το πιο διάσημο αξιοθέατο για τους fans των Beatles.
Η πιο busy διάβαση πεζών!
Οι κάτοικοι της περιοχής το έχουν πάρει απόφαση. Η ιδέα που σχεδίασε πρόχειρα ο ΜακΚάρτνεϊ σε ένα κομμάτι χαρτί ήταν η κατάρα τους. Ζουν δίπλα σε ένα αξιοθέατο που προσελκύει κάθε χρόνο τουλάχιστον 300.000 άτομα. Καθένα από αυτά τα άτομα έχει έναν στόχο: να βγει φωτογραφία διασχίζοντας τη διάβαση, ακριβώς όπως το'καναν ο Τζον Λένον, ο Ρίνγκο Σταρ, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ και ο Τζορτζ Χάρισον.
Και καθένας από τους οδηγούς του αυτοκινήτου που τυχαίνουν να περνούν από αυτόν τον δρόμο - αν δεν ξέρουν και δεν έχουν σκεφτεί να πάνε από άλλο δρόμο - πρέπει να κάνει υπομονή, για να βγει αυτή η φωτογραφία. Ειδικά στην επέτειο της φωτογράφησης, 8 Αυγούστου, δεν μπορεί να πλησιάσει αυτοκίνητο. Η διάβαση είναι ένα μικρό φεστιβάλ, αφιερωμένο στα λατρεμένα Σκαθάρια, στη ροκ μουσική και στην ελευθερία.
Paul is dead!
Μπορεί αυτή η θρυλική φωτογραφία να προέκυψε κάπως τυχαία. Αλλά τίποτα σε αυτή τη φωτογραφία δεν είναι τυχαίο. Οι πιο πιστοί fans το ξέρουν καλύτερα από τους ίδιους τους Beatles αυτό.
Πώς γίνεται να κρατάει το τσιγάρο του με το δεξί του χέρι ο Πολ, ενώ είναι αριστερόχειρας; Και γιατί, παρακαλώ πολύ, είναι ξυπόλητος ενώ οι άλλοι φοράνε παπούτσια; Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η πινακίδα του σκαραβαίου που εμφανίζεται στη φωτογραφία αναφέρει τα γράμματα "28IF". Ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: ο Πολ θα γινόταν 28 χρονών «αν (if) δεν είχε πεθάνει».
Αφού κυκλοφόρησε το άλμπουμ, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1969, ένωσαν τα κομμάτια του παζλ και οδηγήθηκαν στο σοκαριστικό συμπέρασμα: ο Πολ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό. Και οι Beatles βρήκαν έναν σωσία του και τον πιο κινηματογραφικό τρόπο να το αποκαλύψουν στο κοινό τους. Άλλωστε, το Abbey Road ήταν ο τελευταίος δίσκος που ηχογράφησαν.
Φυσικά ο Πολ δεν πέθανε. Ζει και βασιλεύει. Και μάλιστα, λίγο αργότερα έβγαλε τη δική του φωτογραφία στη διάβαση, στο άλμπουμ του «Paul is live» για να καθησυχάσει τα πνεύματα και να τρολάρει τους ανήσυχους fans. Άλλος είχε εμπλακεί σε τρακάρισμα εκείνο το καλοκαίρι!
Ένα κρεβάτι στο studio για τη Γιόκο Όνο
Δύσκολο το καλοκαίρι του '69 για τον Λένον. Του είχε μπει η ιδέα να αποχωρήσει από την μπάντα. Επιστρέφοντας τον Ιούλιο από διακοπές στα highlands της Σκωτίας με τον γιο του, τη Γιόκο και την κόρη της, τράκαρε την Aston Maxi του σε ένα χαντάκι. Το ατύχημα - "the happening" - είχε σύμφωνα με τη Γιόκο τον συμβολισμό του: Ήταν η ώρα να ανακοινώσει τα δυσάρεστα στα υπόλοιπα Σκαθάρια.
Ευτυχώς για εμάς, το έκανε αφού ολοκλήρωσαν το άλμπουμ. Πώς πέρασαν οι τελευταίες ημέρες των Beatles στο studio; Περίεργα. Ο Λένον «πιο μαστουρωμένος απ’ όσο θα μπορούσε να είναι κανείς στον κόσμο». Και οι συνεργάτες του στα κάρβουνα. Γιατί μαζί με τον μαστουρωμένο Λένον εμφανίστηκε στο studio και ένα κρεβάτι, ειδική παραγγελία από το Harrods για την έγκυο Γιόκο. Ήταν ο μόνος τρόπος να την έχει μαζί του στο studio, μετά τον τραυματισμό που είχε στο τρακάρισμα. Μαζί με ένα μικρόφωνο για να μπορεί να μιλά στην μπάντα! «Θέλουμε να είμαστε εκεί και να ζούμε ό,τι ζει ο άλλος», εξηγούσε ο Λένον.
"Come together" στις διαβάσεις
What John Lennon said. Και οι οπαδοί των Beatles που ταξιδεύουν απ' όλο τον κόσμο στο Λονδίνο για μία φωτογραφία, αυτό θέλουν: Να βρεθούν εκεί για να ζήσουν αυτό που έζησαν οι Beatles. Η διάβαση στην Abbey Road είναι ένα κάλεσμα σε όποιον αισθάνεται μέρος της μουσικής και της φιλοσοφίας των Beatles. Και πλέον, είναι επίσημο αξιοθέατο! Από το 2010, η διάβαση θεωρείται διατηρητέα.
Μάλλον δεν ήταν αυτός ο βασικός στόχος τους, αλλά θέλοντας και μη, οι Beatles μετέτρεψαν ένα παγκόσμιο σύμβολο οδικής ασφάλειας, το σημείο όπου συναντώνται πεζοί και οδηγοί, σε ένα παγκόσμιο σύμβολο αγάπης.
Τους καταλαβαίνουμε, κι εμείς τις αγαπάμε τις διαβάσεις. Βασικά τις αγαπάμε τόσο πολύ, που πάμε μέσα στη μαύρη νύχτα και τις βάφουμε όταν ξεθωριάζουν. Για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους, για οδηγούς και πεζούς. Και για να γίνει η επικοινωνία και καθημερινότητά μας λίγο πιο ευχάριστη και όμορφη. Όπως θα το'θελαν οι Beatles, που χρησιμοποίησαν την λέξη "love" τουλάχιστον 613 φορές στα τραγούδια τους!
"Come Together". Θυμήσου αυτό το τραγούδι την επόμενη φορά που θα συναντήσεις μία διάβαση και θα σκεφτείς ότι δεν προλαβαίνεις να σταματήσεις και ότι "υπάρχουν και φανάρια για τους πεζούς". 🖤