Ήρθαν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, ψηφιακή ακινησία μπάι μπάι

Η πλατφόρμα άνοιξε και σε περιμένει. Διάβασε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και τι αλλαγές να περιμένεις

ασπρόμαυρη εικόνα Αθήνας, αυτοκίνητα στον δρόμο, στο φόντο δέντρα, σπίτια και ο Λυκαβηττός

Για κάποιους το ζήτημα της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έχει λήξει από το τέλος του 2023, άλλοι αξιοποίησαν και την παράταση πληρώνοντας έως το τέλος του Φεβρουαρίου (κι επέλεξαν τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις χωρίς πιστωτική με τη βοήθεια του wallet+, αν δεν είσαι ανάμεσά τους σημείωσέ το για του χρόνου 😉).

Για κάποιους το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, καθώς περίμεναν να ανοίξει η πλατφόρμα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για να ξανακυκλοφορήσουν το αυτοκίνητο ή τη μηχανή τους. Και για να ανοίξει η πλατφόρμα περίμεναν την τροπολογία. Ε, ήρθε.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πληρωμή με τον μήνα και αλλαγές που έρχονται

Η πλατφόρμα για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα άνοιξε ανήμερα Πρωτομαγιά, έπειτα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Έτσι, μπορεί όποιος έχει βάλει το όχημά του σε ψηφιακή ακινησία να το ξανακυκλοφορήσει, πληρώνοντας τέλη αναλογικά προς το διάστημα της κυκλοφορίας.

Υπάρχει - και είναι λογικό, αν μας ρωτάς- μια ανησυχία για το πότε θα φανεί η πληρωμή των τελών, με δεδομένη την Πρωτομαγιά και τις διαδοχικές αργίες που ακολουθούν. Ειδικά για όσους είδαν ξαφνικά την ευκαιρία να ξανακυκλοφορήσουν τώρα κιόλας το αυτοκίνητο ή τη μηχανή τους ενόψει Πάσχα. Τι θα γίνει ακριβώς μένει να φανεί, σε κάθε περίπτωση η τροπολογία κατατέθηκε, η πλατφόρμα άνοιξε και τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται αλλαγές συνολικά για τα τέλη κυκλοφορίας, τον χρόνο πληρωμής του, τις περίφημες παρατάσεις και τα πρόστιμα. Αλλά αυτές τις περιμένουμε πιθανότατα με τα τέλη του 2025 και θα τις δούμε παρακάτω.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα; Φυσικά!

Όλα γίνονται μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ. Μπαίνεις με τους κωδικούς σου του Taxisnet, βρίσκεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου, που είναι σε ψηφιακή ακινησία, και κάνεις το αίτημα να το ξανακυκλοφορήσεις για τους μήνες που θέλεις.

Για να ολοκληρωθεί το αίτημα αυτό υπάρχουν δύο προϋποθέσεις και θέλουμε για λίγο την προσοχή σου:
-Πρέπει να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας για το αντίστοιχο διάστημα που θέλεις να κυκλοφορήσεις το όχημά σου
-Πρέπει το όχημά σου να είναι ασφαλισμένο τη στιγμή που θα κάνεις την αίτηση. (Τα καλά νέα: μπορείς να έχεις κάνει ασφάλεια αυτοκινήτου ή ασφάλεια μηχανής για τις ημέρες ακριβώς που θέλεις να κυκλοφορείς).

ασπρόμαυρη εικόνα με αυτοκίνητα και μηχανάκ από μπροστά ενώ κινούνται

Πόσα θα πληρώσεις

Απλό: Διαίρεσε το σύνολο των τελών σου δια 12 για να βρεις το μηνιαίο ποσό και πολλαπλασίασέ το με τον αριθμό των μηνών που θέλεις να κυκλοφορήσεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου (αναλυτικά τα ποσά εδώ).

Αν για παράδειγμα πληρώνεις τέλη 690 ευρώ, το μηνιαίο ποσό είναι 57,5 ευρώ. Οπότε αν θέλεις να κάνεις άρση ακινησίας μόνο για έναν μήνα θα σου κοστίσει τόσο ακριβώς, για 2 μήνες θα πρέπει να πληρώσεις 115 ευρώ, για 5 μήνες θα πρέπει να πληρώσεις 287,5 ευρώ κ.ο.κ.

Εδώ να έχεις στον νου σου πως ακόμα και μία ημέρα ενός μήνα υπολογίζεται ως ολόκληρος μήνας στην πληρωμή. Δηλαδή, αν ας πούμε πληρώσεις τέλη 2 μηνών στις 25 Ιουνίου, έχεις δικαίωμα να κυκλοφορήσεις το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου τον υπόλοιπο Ιούνιο και όλο τον Ιούλιο.

Πόσες φορές μπορείς να κάνεις άρση ακινησίας;

Μόνο μία φορά μέσα στο έτος. Κι αν αλλάξεις γνώμη και θέλεις να συνεχίσεις να κυκλοφορείς το όχημά σου και όχι να το ξαναβάλεις σε ακινησία, θα πρέπει να πληρώσεις το υπόλοιπο ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Και μόλις λήξει το διάστημα της κυκλοφορίας;

Τότε το αυτοκίνητο ή η μηχανή σου θα πρέπει να ξαναμπει σε ψηφιακή ακινησία,
συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα για τον οποίο έχεις πληρώσει ή, αν αυτή είναι αργία, την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Θέλουμε ξανά την προσοχή σου, γιατί αυτό δεν γίνεται αυτόματα. Δηλαδή δεν παρκάρεις απλώς το όχημα στη θέση που έχεις δηλώσεις. Θα πρέπει να συνδεθείς ξανά στην πλατφόρμα MyCar και να ξανακάνεις αίτημα ψηφιακής ακινησίας.

Κι αν δηλώσεις ακινησία αλλά κυκλοφορείς;

Μμμ όχι πολύ καλή ιδέα. Εάν βρεθεί το αυτοκίνητο ή η μηχανή σου να κυκλοφορεί ή να είναι παρκαρισμένο σε δημόσιο χώρο με πινακίδες ενώ έχει δηλωθεί σε ψηφιακή ακινησία, ετοιμάσου να βάλεις το χέρι στην τσέπη.

Θεωρείται πως η ακινησία αίρεται, οπότε θα πρέπει να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμό τους (δηλαδή τέλη επί 2) και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Όποιος δεν πάρει το μάθημα από το πάθημα, θα έχει να αντιμετωπίσει διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και θα χάσει και το δίπλωμά του.

Πότε μπορείς να πάρεις πινακίδα «Μ»;

Αυτή η πινακίδα δίνεται μόνο ψηφιακά και αποκλειστικά για τρεις λόγους:

-Για να παραδοθεί το όχημα σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής
-Για να επισκευαστεί ή να ελεγχθεί από ΚΤΕΟ
-Για να αλλάξει χώρο φύλαξης

Με την πινακίδα Μ μπορείς να κυκλοφορήσεις έως 3 μέρες συνολικά και μέχρι δύο φορές μέσα στο έτος. Είτε για 3 συνεχόμενες μέρες μία φορά είτε δύο φορές με μοιρασμένες τις μέρες 1+2/2+1.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει και πάλι να έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου ή ασφάλεια μηχανης και να πληρώσεις παράβολο 10 ευρώ τη μέρα για αυτοκίνητο ή 3 ευρώ τη μέρα για μηχανή.

Τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλαγές περιμένουμε

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έχει αρχίσει η συζήτηση για να τη συνολική αναθεώρηση του χρόνου πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, με τη σχεδόν θεσμοθετημένη ετήσια παράταση και το γνωστό πρόστιμο.

Τώρα η κουβέντα επανέρχεται με αφορμή τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το υπουργείο θέλει να αποχαιρετήσει τις παρατάσεις συνδυάζοντας το πρόστιμο με τον χρόνο της καθυστέρησης στην πληρωμή των τελών. Δηλαδή εξετάζεται να μεγαλώνει αναλογικά για την εκπρόθεσμη πληρωμή, με μικρή επιβάρυνση για τον Ιανουάριο και λίγο μεγαλύτερη για πληρωμή τον Φεβρουάριο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν +25% τον 1ο μήνα, +50% τον 2ο και από τον Μάρτιο πιθανώς να φτάνει στο 100%, όπως σήμερα.

Μοτοσυκλετιστής από πίσω σε στροφή δρόμου, στο φόντο ουρανός με σύννεφα και θάλασσα

Θέλεις να βρεθείς και πάλι πίσω από το τιμόνι; Ε ναι!

Σε καταλαβαίνουμε. Ανοίγει ο καιρός, έρχεται Πάσχα, έρχεται καλοκαίρι, θέλεις να ξαναβρεθείς στη θέση του οδηγού. Μπορεί να είναι για τις καθημερινές μετακινήσεις σου, που είχες βάλει στον πάγο, αλλά μπορεί και για άλλες. Να, το αυτοκίνητο θα ήθελε να πάρει τους δρόμους για καμιά εκδρομή (και δεν είναι το μόνο), η μηχανή «φωνάζει» για χιλιόμετρα.

Τέλη κυκλοφορίας; τσεκ. Μια ασφαλιστική να σε καλύψει για ό,τι χρειαστείς; τσεκ.

Οπότε; Έφυγες.